Bűnöző rendőröket és ügyvédeket ítéltek el

bíróság, bíró, kalapács, pult, ítélet, illusztráció
illusztráció
Vágólapra másolva!
A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa végrehajtandó-, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt több volt hivatásos rendőrt, több ügyvédet és azok ügyfeleit hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Erről tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség kedden a médiát.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az egyik kerületi rendőrkapitányságon szolgáló rendőr alezredes 2012-2013 között alkalmanként pár százezer forintért cserébe budapesti ügyvéd ismerőseinek és azok ügyfeleinek is

adatokat adott ki rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból.

Előfordult, hogy a főtiszt pénzért magánnyomozónak állt. Egy másik vádlottal együtt a teljes körű adatellenőrzésen túl megfigyelt embereket, és úgynevezett környezettanulmányt végzett róluk, amit dokumentált is.

A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak.

Egy másik esetben a vádlott rendőrtiszt a nyomozók látóterébe került ismerősének rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott, és egyszer egy hamis feljelentés megfogalmazásában is segített. A hamis vallomás miatt indult eljárásban három embert alaptalanul tartóztattak le.

illusztráció Forrás: shutterstock

Ezek mellett azzal is vádolják a volt főtisztet, hogy egy másik rendőrrel együtt 2008-2009 -ban egy vállalkozó előtt azt a látszatot keltette, hogy pénzért el tud intézni dolgokat az önkormányzatnál. Azt mondta neki, ha fizet, működési hozzájárulásokat, illetve különböző engedélyeket szerez neki. Egy másik volt hivatásos rendőr - szintén egy rendőr társa közbenjárásával -, pénzért elintézte, hogy valaki soron kívül fegyvertartási engedélyhez jusson.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a vádiratában 13 vádlott - 5 rendőr, 2 ügyvéd, 6 civil - szerepel, egy az eljárás során meghalt.

A törvényszék katonai tanácsa a rendőrök közül négyet 2-4 év közötti letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélt. Az ötödik hivatásos rendőr felfüggesztettet kapott. Az ügyvédeket a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte, az ügy civil vádlottjai pedig felfüggesztettet és megrovást kaptak. Az első fokon meghozott ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik is fellebbeztek.