Ferenc pápa: A háború szólistái utat törnek maguknak

FERENC pápa
Budapest, 2023. április 28. Ferenc pápa beszédet mond az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel szervezett találkozóján a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hol vannak a békét szolgáló kreatív erők? - tette fel a kérdést Ferenc pápa a Karmelita kolostorban elmondott beszédében. A katolikus egyház vezetője szerint a szupranacionalizmus az ideológiai gyarmatosítás útja, hasonlóan a genderideológiához. Ferenc pápa elismerően szólt a magyar alaptörvényről és a családpolitikáról. Novák Katalin köztársasági elnök pedig megerősítette: Mi, édesanyák a békét akarjuk megnyerni, nem akarjuk a férjeinket és a gyerekeinket a frontra küldeni.
Vágólapra másolva!

Isten hozta önt, a béke emberét, Magyarországon! – ezekkel a szavakkal köszöntötte Ferenc pápát a budai Várban Novák Katalin. A köztársasági elnök szerint nem véletlen az, hogy pont most érkezett hozzánk a szentatya. – Őfelsége budapesti látogatása kairosz, az éppen alkalmas, és jó időpont a találkozásra – fogalmazott.

Mindszenty Józsefet idézve a köztársasági elnök elmondta, hogy egy nemzet felemelkedése mindig ma kezdődik el. – Elrugaszkodnunk és a megfelelő úton maradnunk nekünk kell, magyaroknak, európaiaknak. Rajtunk múlik, hogy békésebb, demokratikusabb, erősebb Európában élhessünk – magyarázta.

Novák Katalin: Rajtunk múlik, hogy békésebb, demokratikusabb, erősebb Európában élhessünk Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Novák Katalin: Szövetségesek vagyunk

Szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra – tette világossá a köztársasági elnök. Felidézte, hogy annak idején II. János Pál pápa akkor jött, amikor a kommunizmus után a legnagyobb szükség volt rá.

- mondta Novák Katalin.

Novák Katalin arról is beszélt: a magyar alaptörvény védi a családot és azt a nemzet fennmaradásának az alapjának tekinti. – Szövetségesek vagyunk, együtt védjük az emberi életet, a nőt és a férfit, az üldözött keresztényeket, és a másként élők szabadságát is – tette hozzá.

A háborút hűteni, nem fűteni kell – mondta Novák Katalin, aki azt kérte a pápától, hogy járjon el az igazságos béke érdekében.

A tiltott jótékonykodásról is megosztott egy magyar mondát Novák Katalin. Szent Erzsébet rózsáját Ferenc pápa is megkapta ajándékba. – Gondoljon ránk, magyarokra, akiknek lelki táplálékot ad látogatásával. Bien benido! Isten hozta el önt hozzánk! – zárta beszédét a magyar államfő.

Ferec pápa: A háború szólistái törnek utat

Ferenc pápa beszédében köszöntötte Magyarország politikai és társadalmi vezetőit, majd megköszönte Novák Katalin köszöntését és kedves szavait. A politikáról azt mondta, hogy az együttélés, a jogok garantálását jelenti, Budapest segíti az erről való gondolkodásunkat. A történelem központi helye is, fordulópont – így hivatkozott a fővárosra.

József Attilától is idézett, a Dunánál című verséből. Budapest történetét is felidézve a szentatya elmondta, hogy az itt élők mindig lázadtak az elnyomás ellen, sőt még azt is megemlítette, hogy a II. világháború idején a budapesti zsidók megmenekültek. Budapesten így ma is komoly létszámú zsidóság él, és ma is az egyik olyan város, amely ismeri a szabadság érzését – méltatta a fővárost a szentatya.

A pápa szólt Budapest 1873-as alapításáról, amely Európa közös útját idézi. Szerinte a háború utáni időszakban Európa azt képviselte, hogy a nemzetek közötti együttműködések véget vetnek a háborúknak.

Nemzetközi szinten az indulatok szítása, háborús infantilizmus jellemző. A politika megoldások helyett inkább az indulatokat szítja – tette hozzá.

Ferenc pápa arról is beszélt, hogy újra fel kell fedezni az európai lelket. Az unió alapító atyái képesek voltak a jelenen túllépni, és képesek voltak egységet teremteni. De Gasperi, Schuman és Adenauer azt mondta, hogy az egységért dolgoztak, és nem a megosztottságért – idézte a pápa. Szerinte a békés kapcsolatok fenntartását csak úgy lehet megőrizni, hogy azzal egyenértékű kreatív erőt állítunk szemben.

– kérdezte Ukrajnával kapcsolatban.

"Úgy kell európai egység, hogy senkinek ne csorbuljon az egyedisége"

Mint mondta, az egység nem egyformaságot jelent, Budapest példa lehet Európának, több mint 20 kerület egységben alkotja a várost, a hidak pedig az összeköttetést jelképezik. Kiemelte, hogy az egyén is egy nagyobb harmóniában tud érvényesülni, és olyan harmónia kell, amely nem nyomja agyon a részeket, és olyan részek kellenek, melyek jól illeszkednek az egészbe.

– idézte Magyarország alaptörvényéből a szentatya, aki szerint Európa vezetői számára is irányadó lehet ez a gondolat.

– mondta Ferenc pápa, azt is hozzátéve, hogy az értelmetlen abortusz engedélyezése mindig nagy vereség. A pápa szerint Budapest leghíresebb hídja, a Lánchíd segít abban, hogy elképzeljük Európát.

Magyarország hídépítő lehet, kihasználva sajátos ökumenikus jellegét. Itt különböző felekezetek élnek egymás mellett békében, és segítve egymást, Pannonhalmát külön megemlítette

– közölte a Szentatya.

Budapest a szentek városa – jelentette ki Ferenc pápa. Megemlítette Szent Istvánt, a róla elnevezett bazilikát, de még az Intelmekből is idézett: Arra kérlek, hogy mindig mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul.

Ferenc pápa: Hol vannak a békét szolgáló kreatív erők? Forrás: Origo

Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen – idézte az intelmekből a szentatya, aki szerint a hit nagy tanítása is ez.

Isten áldd meg a magyart!

Jónak lenni jó – mondta magyarul a pápa, aki szerint Magyarország hídéptő lehet, mert különféle felekezetek élnek itt együtt békében. Ezután idézett Szent István Imre herceghez írt intelmeiből is. Ferenc pápa szerint az igazság és a szelídséget nem lehet elválasztani egymástól: Krisztus igazsága a szelídséget és a nagylelkűséget jelenti.

– idézett ismételten az alaptörvényből a szentatya, aki szólt az üldözött keresztények magyar állam általi megsegítéséről is. Szerinte jó az egészséges szekularizáció, de ez nem azonos a profit oltárán létrejött szekularizációval. Sürgető, hogy Európa olyan jövőt teremtsen, ami vagy közös lesz, vagy nem lesz – tette hozzá.

Szeretnélek biztosítani benneteket közelségemről és imámimról minden magyarért. Különösen gondolok azokra, akik az anyaországon kívül élnek. Isten áldd meg a magyart

– zárta szavait Ferenc pápa.

A pápalátogatásról rendkívüli műsorfolyamban számol be a HírTV, a vizit ideje alatt élő közvetítésekkel és studióbeszélgetésekkel jelentkeznek. Erről és a pápalátogatás programjáról IDE KATTINTVA tájékozódhat.