Orbán Viktor megint felmosta a padlót a baloldallal

ORBÁN Viktor; KOCSIS Máté; JAKAB Péter
Budapest, 2020. március 30. Orbán Viktor miniszterelnök válaszól Jakab Péternek, a Jobbik frakcióvezetőjének azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. A második sorban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A baloldal arra próbálja rávenni az embereket, hogy ne tartsák be a törvényeket - többek között erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Gelencsér Ferencnek (Momentum) azt válaszolta, hogy a képviselőknek be kell tartaniuk a törvényeket, és be is kell tartatniuk azokat. "Önök arra buzdítják az embereket, hogy ne tartsák be a törvényeket. Nem lehet építési területre behatolni, rendőröket megdobálni" - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy arra kéri a szülőket, diákokat, tanárokat, hogy a törvényes keretek között fejezzék ki a véleményüket.

Orbán Viktor: Önök arra buzdítják az embereket, hogy ne tartsák be a törvényeket Forrás: MTI/Máthé Zoltán

1400 milliárddal jut több az oktatásra

Orbán Viktor Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) azt válaszolta, hogy vannak hivatásszakmák Magyarországon, és nekik egyedi jogállásuk van. A kormányfő elmondta, hogy 2013-ban bevezették a pedagógus-életpályamodellt. Meg is érdemlik a pedagógusok, hogy legyen egy külön életpályamodelljük.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan törvényt akarnak alkotni, amely jó a diákoknak és a pedagógusoknak.

- tette hozzá.

Orbán Viktor Lukács László Györgynek (Jobbik) azt válaszolta, hogy a kormány nem tehet meg mindent, így a kamarát sem utasíthatja, hogy mennyi összeget szed be, és mire költi. Kamarára szükség van, és szükség van kötelező kamarai tagdíjra. A kamara demokratikusan megválasztott testületei tudnak dönteni a beszedett díj felhasználásról - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kamaraellenesség egy ilyen gazdasági helyzetben előnytelen a vállalkozásoknak. 2009-ben 10 ezer forintos béremelésből 2800 maradt a munkavállalónál, míg most 6400 forint marad - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor: Ez egy jól végiggondolt döntés eredménye

Orbán Viktor Kanász-Nagy Máténak (LMP) azt válaszolta, az akkumulátorgyártás sok bonyolult kérdést tartalmaz. Magyarországon jól végiggondolt iparpolitikai döntés eredménye az akkugyárak építése.

Itthon az a baj, hogy több víz megy ki az országból, mint amennyi bejön, tehát a megtartása a legfőbb kérdés - hangsúlyozta a kormányfő. Minden munkahely elsőrendűen a magyarokat illeti meg, majd a határon túliakat, és utána jönnek csak a többiek - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az akkugyárakban dolgozók átlagfizetése 60 százalékkal nagyobb, mint a feldolgozóiparban dolgozóké.

Először jönnek létre a termelőegységek, utána a kutatóközpontok, és a fejlesztőközpontok.
Nem lehet az utolsó lépéssel kezdeni - mondta a kormányfő. Az autógyártás esetében ma már fejlesztőközpontok jönnek, mert mindenki tudja, hogy tudunk autókat gyártani - tette hozzá.

A gyurcsányista Arató elmenekült a miniszterelnök elől?

A Gyurcsány-párt képviselője, Arató Gergely is kérdezte volna a kormányfőt, de nem ment be az ülésterembe, tehát kérdezni sem tudott.