Özönvízszerű esőzés csapott le az országra vasárnap - képek

eső, zápor, Budapest, időjárás, illusztráció, 2023.05.14.
Vágólapra másolva!
A közelünkben kimélyült mediterrán ciklon csapadékzónája célkeresztbe vette Magyarországot és délnyugat felől egyre többfelé eleredt az eső. Vasárnap reggelig a legtöbb csapadékot a Dél-Dunántúl kapta, arrafelé néhány zivatar is előfordult az elmúlt 24 órában, de a nap további részében a teljes országot özönvízszerű esőzés sújtotta.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meterológiai Szolgálat szerint az elmúlt 3 nap csapadékösszegét tekintve is látszik, hogy az ország északkeleti részén kevesebb eső esett az elmúlt időszakban, de nemsokára fordul a kocka, és a mai nap folyamán oda is érkezik majd a folyékony aranyból.

A májusi országos átlag egyébként a csapadékösszeget tekintve 64 mm körül szokott alakulni, és mivel sorra érkeznek még az újabb csapadékot hozó ciklonok, úgy néz ki, hogy eső szempontjából nem lesz okunk panaszra egy darabig.

Özönvízszerű esőzés csapott le az országra vasárnap. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az újabb mediterrán ciklon terebélyes felhő- és csapadékzónája a mai nap folyamán fokozatosan terjeszkedik északkelet felé.

Többfelé van esély újra kiadós, akár 10-20 mm-t is meghaladó csapadékra - kisebb a keleti tájakon.

Többfelé van esély újra kiadós, akár 10-20 mm-t is meghaladó csapadékra. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A keleti, délkeleti szelet időnként élénk, erős lökések kísérhetik, az ország délnyugati felén a 15 fokot is alig éri el a hőmérséklet.

Napközben 12-23 fokot mérhetünk, az országban északkeleten lesz a legmelegebb.