Elkerülhető a vízbe fulladás, ha ismeri a folyóban fürdés veszélyeit

Folyóban fürdés veszélyei biztonságos strandolás
Felhevült testtel ne ugorjunk a hideg vízbe
Vágólapra másolva!
Nyáron sokan menekülnek a hőség elől a folyók mellé, de nem árt, ha tisztában vagyunk a folyóban fürdés veszélyeivel. A folyók sodrása és az örvények még a gyakorlott úszóknak is problémát jelenthetnek. Mutatjuk a biztonságos strandolás szabályait, hogy elkerülhető legyen a vízbe fulladás.
Vágólapra másolva!

Néhány hete egy 12 éves kislány a nagybátyjával és a 9 éves húgával fürdött a Tisza-parton, amikor a fiatalokat néhány lépésnyire a parttól elragadta a folyó, és több mint egy kilométeren át sodorta őket. A gyerekek annak ellenére mentek a vízbe, hogy azon a szakaszon tilos fürödni, mert a sodrás nagyon erős, a víz pedig gyorsan mélyül, ráadásul örvények is gyakran keletkeznek. A 9 éves gyereket sikerült kimenteni a Tiszából, nővérét azonban holtan találták meg a folyóban.

Az idén már a Balatonba is többen belefulladtak, és a Duna is követelt áldozatot.

Magyarország a vízi balesetek terén vezető helyen szerepel az európai statisztikákban. Szinte hetente hallhatunk híreket arról, hogy a vadvizekben, tavakban, folyókban elmerülnek, vízbe fulladnak a kánikula elől menekülő, hűsölni vágyó emberek.

Nem árt tisztában lenni a folyóban fürdés veszélyeivel Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Peter Gudella/Shutterstock. No use without permission./Peter Gudella

A tragédiák oka elsősorban az, hogy a fürdőzni indulók közül többen nem tudnak úszni, vagy nem tartják be a szabályokat, és ott is megmártóznak, ahol tilos a fürdőzés, de az is előfordul, hogy néhányan részegen mennek a folyókba, tavakba hűsölni. Legtöbben azt mondják, amikor látják a hírekben a tragédiákat, hogy "velem ez nem történhet meg". Mégis minden nyáron, hétről-hétre újabb fulladásos halálesetről számolnak be az újságok, tévék és rádiók.

Felhevült testtel hideg vízbe ugrani tilos

A vízi balesetek egy része gondatlanságból, felelőtlenségből következik be: például vízi biciklivel, gumimatraccal a tó vagy folyó közepébe besodródva, ismeretlen – sekély, hínáros, iszapos, örvényes, erős sodrású – vízbe fejest ugorva, esetleg alkoholos állapotban vagy felhevült testtel a hideg vízben szívgörcsöt kapva sokan haltak már meg. Aki nem tud úszni, semmiképpen ne menjen se vízi biciklivel, se gumimatraccal, se könnyű, műanyag- vagy gumicsónakkal a mély vízbe.

Veszélyes az is, ha ezeken elalszik a napozó, ugyanis hamar napszúrást kaphat. Ha pedig felhevült állapotban a matracról a vízbe esik, azonnal megállhat a szíve.

Felhevült testtel ne ugorjunk a hideg vízbe! Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Peter Gudella/Shutterstock. No use without permission./Peter Gudella

Felhevült testtel hideg vízbe ugrani ugyanilyen veszélyes: a hirtelen hideghatás reflexes légzésmegállást okozhat. A búvárreflex aktiválódása az arc és a homlok hirtelen hideghatása esetén életveszélyes szívritmuszavart vagy keringésleállást okozhat. Az úgynevezett Kratschmer-reflex a gége görcsös állapotát és a légzés megállását okozza.

Egy kiadós ebéd vagy vacsora után sem tanácsos vízbe menni, ugyanis a hideg víz hatásával együtt a tele gyomor nagy megterhelést jelent a szívnek. Ez szívritmuszavarokat és ennek következtében fulladásveszélyt okozhat.

További tanácsok a biztonságos strandoláshoz

  • Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
  • Fontos, hogy mindig lassan merüljünk vízbe, és a fürdés elején még mindenképp tartsuk a fejünket kint a vízből!
  • Hat éven aluli, valamint úszni nem tudó 12 éven aluli gyerek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben!
  • Akik nem tudnak úszni, célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata a folyókban, tavakban!

A folyóban fürdés veszélyei: sodrás és örvények

Többnyire két okból következhet be fulladás: az egyik az, hogy a fürdőző nem tud úszni, és képtelen a víz felszínére emelkedni, levegőhöz jutni. A másik pedig az, amikor a biztosan úszó fürdőző váratlan nehézségekkel szembesül, például, ha

a folyó sodrása túl erős, vagy örvénylik.

Ilyenkor az ember a víz felszíne alá kerül és hamar pánikba esik. Egy ideig akaratlagosan vissza tudja tartani a levegőt, megakadályozva a víz leszippantását a légutakba, ám az oxigénhiány egy bizonyos pont után reflexes levegővételt eredményez és a tüdőt víz árasztja el, amit a zihálás, kapkodás csak súlyosbít.

A fuldokló emellett vizet nyel és hányhat is. Ha a segítség nem érkezik időben, az oxigénhiány tovább fokozódik, majd károsodnak az idegsejtek. Késői mentés esetén maradandó agykárosodás vagy halál is bekövetkezhet.

Mennyi idő alatt fullad meg az ember?

Az átlagember körülbelül 30 másodpercig képes visszatartani a lélegzetét, gyermekeknél rövidebb, de még a kitűnő egészségnek örvendő, víz alatti vészhelyzetekre kiképzett személy is csak mintegy 2 percig bírja levegő nélkül. Ha egy személy víz belélegzése után elmerül és 4-6 percen belül nem élesztik újra agykárosodást szenved, vagy fulladásos halált hal.

A folyóátúszás veszélyei tehát még a gyakorlott úszóknak is kihívást jelenthet, hiszen a szabad vizekben fürdés veszélyei itt fokozottan érvényesülnek. Még, ha ismerősök is vagyunk az adott szakaszon, könnyen változik a környezet, így nem tudhatjuk előre, mit rejt a mély. A folyóban fürdéskor fokozottan ügyelni kell arra is, hogy azok sodrása és az örvények még a gyakorlott úszók számára is akár halálos veszélyt is jelenthet.

A folyóban fürdéskor az örvényekre és a sodrásra is figyelni kell Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Peter Gudella/Shutterstock. No use without permission./Peter Gudella

Szabad vizeink hirtelen mélyülnek, tehát egyes helyeken néhány lépést megtéve akár több méteres mélységgel találkozhatunk. A biztonságos strandoláskor mindenképp ajánlatos a kijelölt helyeket választani, mert baj esetén biztos, hogy van kihelyezett, szakszerű segítség. Ahol kint van az úszást, fürdést tiltó tábla, ott nem csak fürödni tilos, gumimatraccal, vízibiciklivel sem szabad behajtani, vagy ezekről felhevült testtel vízbe ugrani (erről itt írtunk korábban).

Tippek a biztonságos fürdőzéshez a folyókban

Nem árt tehát óvatosnak lenni, ha az ember folyóban szeretné lehűteni magát a kánikulában, mert a nyári fürdőzés veszélyei itt fokozottan érvényesülnek. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondania róla.

Magyarországon ugyanis számos olyan strand van, ahol a folyóban fürdés biztonságos.

Két nagy folyónk közül a Tiszán talán a tiszafüredi szabadstrand az egyik legnépszerűbb, mivel lassan mélyülő, gyorsan felmelegedő vize ideális a kisgyermekes családok számára is. Ez azonban nem is klasszikus folyami strand, hiszen a folyó felduzzasztott részén, a Tisza-tó partján található. Magán a folyón is található azonban több biztonságos, homokkal borított strand, például Tiszakécskén vagy Csongrádnál a Körös-toroki Partfürdő.

Az alsógödi szabadstrand a Dunán - a biztonságos strandolás a folyókon is lehetséges Forrás: God.hu

A Dunában fürdés veszélyei is elkerülhetők, ha kijelölt strandot választunk. A folyó legnépszerűbb strandjai az egyébként is közkedvelt Dunakanyarban találhatók, például Dunabogdányban, Gödön vagy Szigetmonostornál a horányi strand. Mosonmagyaróvártól nem messze a zátonyi szabadstrandot érdemes kipróbálni vagy Halászi strandját. A budapestieknek sem kell azonban lemondani a Dunában fürdés élményéről: június 30-tól augusztus 20-ig van nyitva például az ingyenes Római-parti Plázs.

További hasznos információkat itt talál a biztonságos fürdőzésről.