Kiadták a legdurvább riasztást, elviselhetetlen kánikula várható Magyarországon

hőség, kánikula, meleg, forróság, időjárás, nyár, Budapest, Néprajzi Múzeum, 2023.07.10.
Budapest, Néprajzi Múzeum
Vágólapra másolva!
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2023. július 15-től 2023. július 19-ig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben

fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot.

Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Július 15-én életbe lép az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat senki ne hagyjon a kocsiban.

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat.

Hőség a Néprajzi Múzeumnál Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el az idén.Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy

erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani.

A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára.