Lukács László: Nagyon vékony mezsgyén kell lavíroznunk

Lukács László, Tankcsapda
Vágólapra másolva!
Péntek este hazai pályán, a Campus fesztiválon ad koncertet a Tankcsapda. A jövőre fennállásának 35. évfordulóját ünneplő zenekar frontemberét, Lukács Lászlót a buli előtt csípte el a Magyar Nemzet, és többek között arról kérdezték, miért különleges debreceni közönség előtt játszani. De választ kaptak tőle arra is, fontosnak tartja-e, hogy dalszövegeiben reflektáljon a világ jelen társadalmi-politikai folyamataira, és arra is, hogy a Tankcsapda mennyit tapasztal a kulturális világot is elért megosztottságról.
Vágólapra másolva!

Lukács azt mondta a portálnak, hogy valóban másabb Debrecenben koncertezni, mint bárhol máshol. Szerinte ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Tankcsapda egy deklaráltan debreceni zenekar, nemcsak Debrecenben alakult, de mind a mai napig itt is élnek a tagjai.

Lukács László, a Tankcsapda zenekar koncertjén a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nulladik napján az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 19-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

A campusos koncertről a frontember elmondta, hogy ez egy fesztiválkoncert. Kötött a műsoridő, 75 percet fognak játszani. Egy ilyen nyári, nagyon heterogén közönségréteget megmozgató fesztiválon, mint a Campus, a koncertműsor időtartamát és tartalmát tekintve is igyekeznek egy olyan műsort összerakni, amellyel ezt a több ezer fős közönséget kellően meg tudják mozgatni.

Nemrég debütált az Ez a nap az a nap című, kicsit keményebb hangvételű, a régi Tankcsapdára hajazó, a régi Tankcsapda-hangulatot hozó dal. Sűrű szövegű, megmondós, ütős dal. Arra, milyenek a visszajelzések, Lukács azt válaszolta, hogy

A Tankcsapda ma este lép fel Debrecenben. Fotó: Polyák Attila - Origo

Arra a kérdésre, hogy már tavaly elkezdtek foglalkozni vele, az első demófelvételek is elkészültek, de miért most hozták ki, azt válaszolta, hogy

„A világ csak úgy tesz, mintha píszí lenne, még jó, hogy van egy AC/DC benne" – hangzik el az említett dalban. Lukács válaszolt arra is, mennyire tartja fontosnak, hogy a szövegeiben reflektáljon a világ jelen társadalmi-politikai folyamataira, szélsőségeire.

Lukács László frontember Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette azt is, hogy

Leszögezte:

a Tankcsapda szempontjából teljesen mindegy, hogy valaki alacsony, magas, sovány, kövér, fiú, lány, idős, vagy fiatal, ha szereti azt, amit csinálunk, megtisztel minket a figyelmével, idejével, pénzével, akkor mi is megtiszteljük őt azzal, hogy a lehető legtöbbet igyekszünk számára nyújtani mint zenekar.

Lukács úgy fogalmazott korábban egy interjúban, hogy „a zenekarosdi, folyamatosan fortyogó, alakuló tevékenység, nem szabad beleunni, folyton meg kell újulni, igyekszünk frissek maradni". Arra, hogy szerinte a progresszív(ebb) zenei gondolkodáson túl miben kell megmutatkoznia ennek a megújulásnak a Tankcsapda esetében, azt mondta: elsősorban nem a zenei megújulásokról van szó. Valamilyen szinten persze ez is igaz, mert zenei értelemben is lehet, és érdemes is új utakat keresni, de hozzáteszi, hogy a művészembereknek eleve van egy belső késztetésük arra, hogy megújuljanak.

Nagyon sokan szeretik őket. Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzáfűzte:

Arra is választ adott a frontember, hogy nehéz 2023-ban rockzenekart működtetni? A zenei szcéna nagyon megsínylette a Covidot, és a geopolitikai események indukálta gazdasági válság sem tett jót neki. Ezt mennyire érzik?