Több megyére is narancs riasztást adtak ki

Nagykanizsa, 2023. június 23. A viharban kidőlt fát távolítanak el az útról tűzoltók Nagykanizsán 2023. június 23-án. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a három vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte:

kedden több hullámban várhatók nyugat, délnyugatról kelet, északkelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok, amelyek nagy eséllyel rendszerbe is szerveződnek.

Elsősorban az ország délkeleti felén, kétharmadán alkalmasak a feltételek piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is.

A heves zivatarokat viharos, kárt okozó - óránkénti 90-100 kilométeres, de zivatarrendszerben óránkénti 100-120 kilométeres - szélrohamok, nagy méretű jég és felhőszakadás kísérik.

Estétől északnyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, de a zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg.

A meteorológiai szolgálat a heves zivatarok miatt a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki keddre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Zala vármegye területére.

Ahogy az Origo is beszámolt róla múlt héten pusztító vihar csapott le tízcentis jéggel Magyarországra.

Múlt héten pusztító vihar csapott le Magyarországra. Forrás: MTI/Varga György