Miért hallgat a dollárbaloldal arról, kik a külföldi megbízóik?

Vágólapra másolva!
A guruló dollárok ára, hogy hallgatnak a külföldi megrendelőről. A magyar észjárással és a szakszolgálatokkal azonban nem számoltak – mondta az Origo megkeresésére Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője a dollárbaloldal kampánypénzbotránya és Karácsony Gergely pénzmosásgyanús ügye kapcsán. Pálfalvi szerint 2010-ig következmények nélküli országban éltünk, 2019 óta pedig következmények nélküli a fővárosunk. Hozzáfűzte: ez amiatt van, mert az ellenzék következmények nélküli politikát folytat. Karácsony Gergely leginkább akkor fogható meg, ha bíróságon kell választ adnia a mindenki által feltett kérdésekre.
Vágólapra másolva!

Lassan egy éve a baloldal finanszírozási botrányaitól hangos a magyar sajtó. Miért tartja lázban még mindig a közvéleményt ez az ügy?

A közvéleményt azért tartja lázban a baloldal finanszírozási botránya, mert a magyar választási rendszerbe ilyen mélyen még nem nyúltak bele külföldről. Ennek az ügynek a teljes feltárása pedig egyelőre nem történt meg, egy eddig fel nem oldott igazságtalanságról van szó, ami okkal váltja ki a választók felháborodását. Mindenki azt várja, hogy lássuk tisztán, mi is történt valójában. Ezért nagyon fontos, hogy a magyar szakszolgálatok foglalkoztak és továbbra is foglalkoznak a kérdéssel.

Karácsony Gergely hetek óta nem tud érdemi válasszal szolgálni arra a kérdésre, hogy miként került a mozgalmához a több mint 500 millió forint értékű készpénz, nagyobb részt euróban és angol fontban. Meddig „húzhatja az időt" a főpolgármester a válaszadással?

2010-ig következmények nélküli országban éltünk, 2019 óta pedig következmények nélküli a fővárosunk.

Ez amiatt van, mert az ellenzék következmények nélküli politikát folytat. Karácsony Gergely leginkább akkor fogható meg, ha bíróságon kell választ adnia a mindenki által elvárt kérdésekre. Persze attól sajnos okkal tarthatunk, hogy a valódi felelősségre vonás nehezen lesz elérhető a nyomozó hatóság részéről, miután egy előre kitalált rendszerrel állunk szemben, melynek egyik fontos része éppen az lehetett, hogyan kerüljék el a jogi számonkérhetőséget. A guruló dollárok úgy érkeztek hozzájuk, hogy azzal megpróbálták kijátszani a magyar jogszabályokat.

A dollárbaloldalt külföldről finanszírozták, de ki volt a megrendelő? Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mi történhet a NAV nyomozása után?

A NAV nyomozása után, amennyiben összeáll egy arra megfelelő anyag, az ügyészség megfontolhatja a vádemelés lehetőségét. Pozitív döntés esetén a bíróságon folytatódhat tovább az ügy. Ugyanakkor nem érdemes elébe szaladni a folyamatoknak, különösen egy ilyen súlyú ügyben, amely példa nélküli a rendszerváltás utáni Magyarországon. Az alaposság kritériuma ilyenkor hatványozottan fontos, hogy a vádhatóság valóban célt érhessen. Ez minden magyar választó és a magyar államrend érdeke.

Miért hallgat továbbra is a baloldal az ügyben?

Virtuálisan menekülőre fogták. Úgy lehetnek vele, "nem szól szám, nem fáj fejem".

A guruló dollárok ára, hogy hallgatnak a külföldi megrendelőről. A magyar észjárással és a szakszolgálatokkal azonban nem számoltak.

Ezen pedig utólag jogi értelemben is bukhat a magyar belpolitikába történő külföldi beavatkozási kísérlet. Ami csak azért maradt kísérlet, mert a magyar választók bölcsen összezártak, miután a 2022-es választáson is a nemzeti érdek mellett álltak ki. Visszatérve a botrányhoz, mára egyre több mindent tudunk.

A választási kampányukat külföldről finanszírozták, ami miatt már az Állami Számvevőszék is vizsgálatot folytat. A tiltott pártfinanszírozás mellett a költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja is felmerül.

A nemzetbiztonsági jelentés egyébként már önmagában véve is egy elképesztő hálózatról rántotta le a leplet, de ha a részletek feltárásával a vádak beigazolódnak, akkor a politikai és a büntetőjogi következményekkel egyszerre kell majd szembenézniük Karácsony Gergelyéknek. Az talán pedig csak a hab a tortán, hogy a pénzek Bajnai Gordonnál landoltak. Sokat elárul a szerepleosztásról az is, hogy újra előkerültek ismert személyek a Gyurcsány-korszakból, mint Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám. Perjés Gábor pedig az egyik új név a palettán, aki a 99 Mozgalomnál végrehajtója volt a pénzek mozgatásának.

Ez az egész ügy, mint a politikai korrupció minősített esete, arra világít rá, hogy szükség van a kampányfinanszírozási szabályok szigorítására.

A dollármédia botrányai is egyre erőteljesebbek. Mi lehet az oka, hogy Munk Veronika most elmondta: rajta és a Telexen kívül álló döntés volt, hogy ne legyen többé főszerkesztő?

A külföldi érdekek mentén politizáló dollárbaloldal és a magyarellenes dollármédia lényegét tekintve egy és ugyanaz. Beszédes, hogyha egymás mellé tesszük a felek egy-egy mondatát. Míg a Telex azt írta, "Munk Veronika bizalmi okok miatt nem lett fő részvényes", addig a volt főszerkesztő úgy fogalmazott "jobban hiszek az olyan tartalomban, amiért az olvasó hajlandó adni pénzt." Ki-ki szűrje le ebből, milyen viszonyok lehetnek a dollármédiában. Az álszent jelző talán a legkifejezőbb a helyzet leírására. Ezzel szemben a magyar érdek világos, amelyet a választók jövőre megerősíthetnek a szavazatukkal.