Hatalmas siker a kormányzati árfigyelő, működnek az inflációcsökkentő intézkedések

élelmiszer, tej, tojás, akció
Vágólapra másolva!
Hatalmas siker a júliusban elindított kormányzati árfigyelő. Mint kiderült az adatokból, augusztusra a weboldal beindította a versenyt a boltok között, így jelentős árcsökkenés kezdődött a boltokban. Működnek a kormányzat inflációcsökkentő intézkedései.
Vágólapra másolva!

Miközben július legelején még több mint 74 ezer forintba került a legdrágább vásárlói kosár, addig augusztus közepére ugyanez 63 ezer forint környékére süllyedt – ez derül ki a kormányzati árfigyelő adatainak összesítéséből. A számítás alapja a honlapon szereplő összes kategóriában, minden kiskereskedőnél az általa kínált legalacsonyabb egységárú termék. Ezek kerültek bele egy képzeletbeli vásárlói kosárba.

Jelentős árcsökkentésbe kezdtek a boltok Forrás: Origo

A legdrágább kosárérték tehát másfél hónap leforgása alatt mintegy 15 százalékkal csökkent.

Ez a siker nem lett volna lehetséges, hogy ha a kormány nem indítja el az árfigyelő oldalat - írja a Vilgágazdaság.

A fenti grafikon jól bizonyítja, hogy az intézkedés fokozatosan csökkentette az árakat Forrás: Világgazdaság

A fenti táblázat júliustól augusztus 18-ig tartalmazza, melyik napon mennyi volt az egyes boltok kosárértéke. A grafikonokból szépen látszik, hogy az árfigyelő hogyan húzta egyre lejjebb a boltok árait és terelte be őket egy jóval alacsonyabb ártartományba. Miközben július végéig jellemzően a 60-70 ezer forintos sávban kínálták a kosaraikat a kereskedők, sőt, nem ment ritkaságszámba a 70 ezer forint fölötti kosár sem, addig augusztusra már stabilan 60-65 ezer forintra mérséklődött az olló, helyenként 60 ezer forint alatti kilengésekkel.

Mint írják, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelentett az árfigyelő rendszer hatékonyságáról. A közleményükben azt írták, hogy az élelmiszerek inflációja átlagosan 7 százalékkal csökkent.