Elképesztő botrány: nem engedték be az Egyesült Államokba a Nemzeti Sport főszerkesztőjét

Joe Biden, elnök, Egyesült Államok, fura, vicces
US President Joe Biden speaks about lowering costs for American families at the East Portland Community Center, in Portland, Oregon, on October 15, 2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Vágólapra másolva!
Szöllősi György azért utazott volna az Egyesült Államokba, mert ő nyitotta volna meg péntek reggel a jubileumi 25. Árpád-kupát a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése. Mindez azonban meghiúsult, miután az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta a vízumot, hiába kérte a magyar külügyminisztérium a hivatalos, diplomatavízumot. Az egészen döbbenetes bideni bosszúra a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is reagált.
Vágólapra másolva!

„A chicagói magyar közösség meghívására vettem volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az immár 25., jubileumi Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitottam volna meg" – írja közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Mint írja, az amerikai út egyben alkalom lett volna arra, hogy a kontinensen kirobbant Messi-őrületnek a helyszínen tapasztalható részleteiről is beszámoljon a Nemzeti Sport olvasóinak, helyi kollégáival és futballvezetőkkel beszélve (több hivatalos találkozó volt előkészületben), továbbá válogatott labdarúgónkkal, a Philadelphia Union MLS-csapatban futballozó Gazdag Dániellel is találkozott volna, hogy aztán hasonló módon számolhasson be az ott látottakról, mint néhány éve, a több magyart foglalkoztató Kansas Citynél lett látogatásakor.

„A terv azonban füstbe ment, miután az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőlem a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére.

Mindez azért különösen érthetetlen, mert sportújságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat" – írja a Nemzeti Sport főszerkesztője.

„Nem a személyes sérelem fáj – bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban és fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal –, hanem az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságíró-családot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről. Amely, úgy látszik, tőlem, a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát, miközben a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő döntést hoz egy szövetségesének a polgárával szemben" – zárja bejegyzését Szöllősi György.

Tilt és kitilt a szabadság valamikor volt hazája – reagált a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felháborodással értesült róla, hogy az amerikai nagykövetség megtagadta a beutazást Szöllősi György kollégánktól, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől, szervezetünk elnökségi tagjától – írja a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében a szervezet.

Mint ismeretes, Szöllősi György sportújságíró, nagykövet, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség európai tagozatának alelnöke a helyi magyar közösség meghívására pénteken látogatott volna az Egyesült Államokba. Programja során megnyitotta volna az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáját, az immár 25., jubileumi Árpád-kupát, helyi kollégákkal, illetve futballvezetőkkel tárgyalt volna, interjút készített volna Gazdag Dániel válogatott labdarúgónkkal, illetve beszámolt volna a Nemzeti Sport olvasóinak a kontinensen kirobbant Messi-őrületről is. Az amerikai nagykövetség azonban elutasította Szőllősi György vízumkérelmét, nemcsak a látogatást meghiúsítva, hanem súlyosan sértve a szabad sajtó működését is – írják a közleményben.

Szövetségünk mindig is kiállt a vélemény és a tájékoztatás szabadsága mellett. Határozottan elutasítjuk, hogy bármilyen hatalom bármilyen érdekből akadályozza a tisztességes, munkáját végző kollégáinkat hivatásuk gyakorlásában.

Különösen felháborítónak és elszomorítónak tartjuk, hogy ez a döntés éppen az Amerikai Egyesült Államokban, a szabadságot és az emberi jogokat egykor fennen hirdető nagyhatalomban született meg egy szövetséges ország állampolgárával szemben

– hangsúlyozták a közleményben. Tiltakozunk a példa nélküli, kirekesztő, a szabadságjogokat súlyosan sértő lépés ellen és felhívunk minden jóérzésű kollégát és szakmai szervezetet a határon innen és túl, hogy emeljék fel szavukat a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága mellett.