Szijjártó Péter: Továbbra is reálisak a gazdasági növekedés jövő évi újraépítését célzó tervek

Szijjártó Péter, katar, Lolwah Al-Khater


foto_ fb
Vágólapra másolva!
Továbbra is reálisak a kormány azon tervei, amelyek értelmében az infláció idei leépítését követően a jövő évben újraépítik a gazdasági növekedést, és mindennek alapját a beruházások jelentik - emelte ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Swiss Krono Kft. beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a svájci tulajdonú faipari cég új, rétegeltlemez gyártására szolgáló egységet épít kilencmilliárd forint értékben, amelyhez az állam egymilliárd forint támogatást nyújt, így segítve kilencven új munkahely létrehozását.
Üdvözölte, hogy a vállalat új terméket vezet be, s ebből rögtön 17 ezer köbméternyit fognak előállítani, amelynek 80 százalékát a külpiacokon értékesítik.
Beszédében ezután érintette az utóbbi évek gazdasági nehézségeit, az addigi status quo megbomlását.

- fogalmazott.
"Ennek egyik oka, hogy még a rendkívüli nehézségek sem tudtak letéríteni arról a gazdaságstratégiáról, amelyet 2010-ben határoztunk el, hogy itt, Magyarországon munkaalapú gazdaságot működtessünk, olyan gazdaságot, ahol megéri többet dolgozni és megéri többet beruházni" - hangsúlyozta.
Emlékeztetett rá, hogy nagy volt a kísértés a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború nyomán előállt válságok közepette, hogy inkább szociális kiadásokra fordítsák az erőforrásokat, viszont

a kormányzati álláspont világos volt: nem adták fel a beruházások ösztönzésére irányuló stratégiát.

"Így el tudtuk érni azt, hogy azon kevés ország közé tartozunk a világon, ahol többen dolgoztak a Covid után, mint a Covid előtt" - mutatott rá.
Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország jól teljesít, de sajnos nem tudja teljesen függetleníteni magát az Európában kialakult "drámai" versenyképességi visszaeséstől.
Kiemelte, hogy a korábbi növekedési modell gyakorlatilag véget ért, mert a fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető keleti energiahordozók kombinációjára épülő gazdasági stratégia összeomlott, és még nem is világos, hogy mi lesz helyette.

- jelentette ki.
Ennek kapcsán pedig nagy eredménynek nevezte, hogy a tavalyi minden nehézség ellenére is a magyar gazdaságtörtént legsikeresebb évének bizonyult, egyszerre dőlt meg a foglalkoztatottság, az export és a beruházások rekordja."Ezek után még jobb hír, hogy a most rendelkezésre álló adatok szerint 2023-ban is megdől majd mind a három rekord" - mondta.

A tervünk, hogy az idei évben leépítjük az inflációt, jövőre pedig újraépítjük a gazdasági növekedést,

továbbra is reális. Mindennek az alapját a beruházások jelentik. A beruházások hoznak létre munkahelyet, a munkahelyeken jön létre a teljesítmény, és aztán abból lesz export- húzta alá.
A miniszter végül arra is kitért, hogy a svájci vállalatok alkotják a 11. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, csaknem ezer cég nagyjából 31 ezer embernek ad munkát. A kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly jelentős bővülés után meghaladta a kétmilliárd eurót.
Illetve tudatta, hogy a mintegy 12 ezer embert foglalkoztató hazai faipar termelési értéke előző évben 30 százalékos növekedéssel megközelítette a csúcsnak számító 600 milliárd forintot.