Brüsszel Magyarországra kényszerítené az erőszakosan tomboló migránsokat - videók

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Rendőrök könnygázt vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar alaptörvénnyel ellentétes a brüsszeli migrációs paktum, és ezért senkit nem fog befogadni Magyarország, hanem továbbra is a határok védelme mellett áll - erről Rétvári Bence beszélt a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén Budapesten. Meg kell védeni a magyar határt, ezért szükséges a migrációs veszélyhelyzet meghosszabbítása - tette hozzá a Belügyminisztérium államtitkára.
Vágólapra másolva!

Egyre többféle fegyver, és veszélyes eszközzel támadnak a migránsok és az embercsempészek a határvédőkre - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a honvédelmi és rendészeti bizottság csütörtök ülésén a parlamentben. A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy nemrégen Mórahalom térségében gépfegyverrel támadtak a migránsok, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy idén 18 esetben támadtak rendőrökre és határvadászokra. 119 eseten a rendőrök járműveit támadták meg - tette hozzá.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre jövedelmezőbb az embercsempészet is, és több ezer eurót fizetnek a migránsok ezeknek a szervezett hálózatoknak.

Brüsszel teljhatalommal osztaná szét a migránsokat

Az elmúlt másfél hónapban rengeteg migráns jelent meg Lampedusa-szigetén, és korábban nem látott mennyiségű ember jelent meg - emlékeztetett Rétvári. Mindez akkor történt meg, amikor a migrációs paktum vészhelyzeti rendeletéről tárgyalt az uniós belügyminiszterek tanácsa. Brüsszel teljhatalommal eldöntheti, hogy mikor lép életbe a migrációs veszélyhelyzet, és ezeket a migránsokat önhatalmúlag szétosztják - tette hozzá.

Magyarország elutasítja a migrációs paktumot! Forrás: AFP/Alessandro Serrano

A V4-ek és Ausztria volt, amely nem támogatta ezt a migrációs vészhelyzeti javaslatot.

Rétvári emlékeztetett arra is, hogy az unió célja a határok átjárhatóságának a biztosítása, míg Magyarország a határok megvédése alapján áll. A magyar alaptörvénnyel ellentétes amit Brüsszel el akar fogadtatni, így senkit nem fog befogadni Magyarország - tette hozzá. Az egész rendelettervezet alapján Magyarországnak kellene lefolytatnia a teljes uniós idegenrendészeti eljárások közel egyharmadát. Ennek oka, hogy itthon betartják a jogszabályokat, és regisztrálják a visszaküldött migránsokat is - hívta fel a figyelmet a parlamenti államtitkár.

Egyre nagyobb a nyomás a határon

Balogh János országos rendőrfőkapitány arról beszélt a bizottság előtt, hogy a tavalyi migrációs számot még nem érték el, de az elmúlt két hónapban jelentősen megnőtt az illegális határátlépők száma. Egyre nagyobb a nyomás a déli határon - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre erőszakosabb a migránsok, és míg korábban legalább egy rendőrautó elriasztotta őket, addig ma már ez nem igaz.

Bár az intézkedések száma csökkent, de nem lett kevesebb az illegális migrációs kísérlet, mert Horvátország esetében jelentősen nőtt a belépési kísérletek száma, mivel sokan arrafelé próbálkoznak délkeleti szomszédunk schengeni tagsága miatt - tette hozzá.

Célzott lövéseket adnak már le

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke szerint Magyarország azért jár rosszul, mert betartja a dublini szabályokat. Az utóbbiakat egyébként Lampedusa-szigetén nem teszik - tette hozzá. A bizottsági elnök is felhívta a figyelmet, hogy látványosan megnőtt az erőszakos cselekmények száma, és már célzott lövéseket adnak le az illegális bevándorlók. Úgy látja, hogy esetleg visszatartó erejű lépések szükségesek lehetnek, adott esetben gumilövedék használata.

Ferencz Orsolya, a Fidesz képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Görögország és Brüsszel felelőssége is felmerül a migrációs válság kapcsán. Sürgette, hogy legyen egyetértés migrációs ügyeken a magyar parlamenti pártok között, hogy egységesen lehessen fellépni az uniós színtéren.

Bevándorláspárti nyilatkozatok segítik a migránsokat

Rétvári Bence kérdésekre válaszolva elmondta, a magyar határvédelem a legjobb példa Európában, hogyan kéne kezelni a migrációt. Ha minden egyes uniós ország ezt a politikát folytatná, akkor nem lenne migrációs probléma. A bevándorláspárti uniós politikusok nyilatkozatai segítik a migrációt, és meghívót küldenek ezeknek az embereknek - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Siker, hogy több mint 1500 határvadász védi a déli határt, minden hónapban indul újabb kiképzés, és az állomány folyamatosan bővül, és el fogjuk érni a 2000-es számot - mondta Rétvári.

Rétvári Bence: Egyetlen magyar állampolgárságú embercsempészt nem engedtünk szabadon Forrás: MTI/Rosta Tibor

A magyar emberek adójából tartsuk fenn a svéd, osztrák, afgán, szír embercsempészeket? - tette fel a kérdést a miniszterhelyettes. Nem arra kaptak kiképzést a magyar börtönőrök, hogy távoli országokból érkezett személyekkel foglalkozzanak. Mindezek mellett pedig ha a bebörtönzöttek száma 20 ezer fölé nőtt volna, akkor kártérítési pereket indítottak volna a bűnözők - hívta fel a figyelmet Rétvári.

Nem fogadható el, hogy a 70 országból származó embercsempészeket a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fenn - mondta Rétvári Bence.

Szólt arról is, ha a kormány elfogadná a Mi Hazánk javaslatát, és igazoltatná a migránsokat, akkor Brüsszel éppen ezért több százezer embert ide küldene vissza, mert itt regisztráltuk őket.

A bizottság 6 kormánypárti igen és egy ellenzéki nem (Novák Előd - Mi Hazánk) mellett támogatta a migrációs veszélyhelyzet meghosszabbítását. Két baloldali képviselő (Harangozó Tamás - MSZP és Lukács László György - Jobbik) nem vett részt a szavazásban.