Karácsony nyáron, titokban, két nap alatt közel háromszázmillió forint prémiumot osztott szét

KARÁCSONY Gergely; MÁRTHA Imre; MIKLÓS István; TÜTTŐ Kata aláírás ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ bérmegállapodás elnök főpolgármester főpolgármester-helyettes Közéleti személyiség foglalkozása megállapodás politikus SZEMÉLY vezérigazgató
Budapest, 2020. március 9. Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke (b), Karácsony Gergely főpolgármester (b2), Tüttő Kata főpolgármester-helyettes (j) és Szalmásy Miklós István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) megbízott vezérigazgatója (j2) az FKF és szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én. A megállapodás szerint a fizikai dolgozók tízszázalékos, a szellemi dolgozók egységesen hétszázalékos béremelést kapnak. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nyáron, két nap leforgása alatt megközelítőleg háromszázmillió forintot osztott szét prémiumként Karácsony Gergely – tudta meg a Magyar Nemzet. Információik szerint a folyton pénzszűkét emlegető Karácsony titokban csaknem ötven vezetőnek hagyott jóvá egyenként is milliós extra juttatásokat.
Vágólapra másolva!

Újabb részleteket tárt fel a lap a fővárosi prémiumbotrányban. Korábban kérdéseket intéztek Karácsony Gergely hivatalához azt tudakolva, pontosan mely fővárosi vezetőknek és mekkora prémiumot hagyott jóvá idén a főpolgármester. Azt a választ kapták, hogy a Városháza közérdekű adatigénylésnek tekintik a megkeresést és azt a megfelelő helyre továbbították. A hivatalos válasz megérkezése előtt ugyanakkor megtudták: ha az önkormányzat embereinek kell prémiumot adni, akkor nem zavarja Karácsony Gergelyt Budapest pillanatnyi anyagi helyzete.

A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis a főpolgármester titokban, két nap alatt, július 20-án és 21-én

majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot, a csaknem félszáz érintett pedig összesen 280 millió forintnál is többet tehet zsebre.

A lap úgy tudja, a premizáltak között a kulturális, a színházi élet több döntéshozója mellett számos önkormányzati cégvezető is megtalálható.

Mint arról korábban beszámoltuk, Karácsony Gergely július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas,

több esetben közel tízmillió forintos prémiumot vehetnek fel. Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít.

Karácsony döntése szerint egyébként Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat.

Nem panaszkodhatnak a BKV-s vezetők sem. Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

A BKK, illetve a BKV felső vezetői tehát összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel, a kifizetések az adott társaság költségvetését terhelik.

Karácsony Gergely egyébként elismerte a prémiumok engedélyezését, ám hangsúlyozta, az érintettek azért kaphatnak pluszjuttatásokat, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat.

Mártha személyeskedett és sunnyogott

A közlekedési cégek vezetői mellett, a fővárosi közműholding első embere,

Mártha Imre is zsebre tehet 7,842 millió forintot prémium gyanánt, mégpedig a tavalyi munkavégzésére tekintettel.

A döntés azért különösen érdekes, mert éppen a múlt év végén – októberben – állt le napokra a budapesti szemétszállítás. A Márthához tartozó fővárosi kukások nem tűrték tovább az alacsony munkabérüket, Budapestet pedig napok alatt elöltötte a szemét. Mártha kiemelt premizálását Kocsis Máté is szóvá tette, megemlítve, hogy miközben Karácsony siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék kipakolják a kasszát, pont úgy, mint régen az egész országot. A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének kritikájára Mártha Imre személyeskedő hangvételben reagált, lapunk kérdésére ugyanakkor, melyben azt tudakoltuk, hogy milliárdosként lemond-e az extra juttatásról, nem válaszolt.

Karácsonynak a fegyelmi sem akadály

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumokból kiderült, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának is horribilis mértékű prémiumot hagyott jóvá a főpolgármester: Barts J. Balázs a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat Karácsony Gergely döntése nyomán.

Ez a közel tízmilliós összeg a cégvezető tavalyi alapbérének a 40 százaléka. Mindez azért is figyelemre méltó, mert a vagyonkezelő vezére az egyik főszereplője volt a Városháza-botránynak.

Emlékezetes, hogy 2021 novemberében jelentek meg az első hangfelvételek a sajtóban arról, hogy a patinás épületegyüttes lehetséges értékesítéséről tárgyaltak befektetőkkel, és a megbeszéléseken részt vett Barts J. Balázs is. Az egyik felvételen Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök beszélt arról, hogy a Városháza értékesítési projektjével kapcsolatban a vagyonkezelő cég vezetőjével kell egyeztetni. A botrány kirobbanása után Karácsony Gergely 2021 végén írásbeli fegyelmiben részesítette Bartsot, amiért – a főpolgármester szerint – felhatalmazás nélkül tárgyalt a Városháza értékesítéséről.

Ezt követően nyilvánosságra került, hogy többmilliós jutalmat kapott a cégvezető, amit

a főpolgármester zavaros, egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokban igyekezett előbb tagadni, majd megmagyarázni, mondván, hogy a pluszjuttatás még a fegyelmi előtti időszakot érinti.

Később viszont kiderült, hogy a 2021-es évre is kapott prémiumot a közben fegyelmivel elmarasztalt Barts.