Szijjártó Péter: Az energiaellátás biztonságban van, az orosz szállítók teljesítik szerződéses kötelezettségeiket

Kardoskúti földgáztároló Kardoskút Földgáz cső Kardoskúti földgáztároló
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
Magyarország energiaellátása biztonságban van, a földgáztározók töltöttsége mára az éves fogyasztás 62 százalékát fedezni tudja, és az oroszországi szállítók elkötelezettek amellett, hogy továbbra is eleget tegyenek szerződéses kötelezettségeiknek. A kormány fenntartja észszerű politikáját, a nemzeti érdek érvényesítése az egyetlen szempont - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető először is természetesnek nevezte azt, hogy részt vesz az Orosz Energiahét konferencián, illetve tárgyalásokat folytat az energetikai együttműködés jövőjéről, ugyanis hazánk ellátása továbbra is fizikailag lehetetlen orosz források nélkül.

Hangsúlyozta, hogy az energiaellátás nem politikai kérdés, miután "sajtótájékoztatókkal, dörgedelmes nyilatkozatokkal és politikai megnyilvánulásokkal" fűteni nem lehet, hanem annak a kérdése, hogy hol van energiaforrás és szállítási útvonal.

- szögezte le.

Majd arról számolt be, hogy Oroszország és minden orosz vállalat teljesíti szerződéses kötelezettségeit. A miniszter elmondta, hogy idén az összes, eddig leszerződött földgázmennyiséget, kőolajmennyiséget és nukleáris fűtőanyagot is megkaptuk.

Szijjártó Péter ezután kiemelte, hogy zavartalan a kőolajszállítás Ukrajnán keresztül, s reményét fejezte ki, hogy ezt a szállítási útvonalat

senki nem fogja ellehetetleníteni, sem pénzügyi, sem politikai, sem fizikai eszközökkel.

A földgázellátás kapcsán üdvözölte, hogy e téren is rendben zajlik a tranzit. Elmondta, hogy az energiaellátás biztonsága érdekében hozott magyar intézkedések eredményesek, ezt mutatja a tény, hogy kis híján 100 százalékos a magyarországi tárolók töltöttsége, ami azt jelenti, hogy a magyarországi éves földgázfogyasztás 62 százaléka be van tárolva.

Ezzel szemben tájékoztatása szerint az Európai Unióban ennek az átlagos szintje mindössze 29 százalék.

- világított rá.

Majd figyelmeztetett, hogy folyamatosan újabb és újabb kísérletek vannak a magyar-orosz energetikai együttműködés ellehetetlenítésére és véleménye szerint problémát jelent egy tisztázatlan hátterű és egyelőre nehezen megérthető tartalmú bolgár jogszabály, amelynek értelmében drámaian megemelnék az orosz földgáz tranzitdíját, és amennyiben ezt nem fizetik be, akkor a szállítást is leállítanák.

- szögezte le.

Kardoskúti földgáztároló - a tárolók töltöttsége országos szinten 96%-os. Forrás: Origo

Valamint elmondta, hogy a kormány kapcsolatba lépett a bolgár és a szerb vezetéssel, s lépéseket tesz azért, hogy Bulgária ne alkalmazhasson olyan törvényeket, amelyek nehéz helyzetbe hoznák hazánkat és Szerbiát.

A miniszter jó hírnek nevezte, hogy megkezdődött a fizikai építkezés is a paksi bővítéssel kapcsolatban.

Aláhúzta, hogy nemzetközi projektről van szó, amelyet az is jól példáz, hogy a résfalazást amerikai cég végzi, ez pedig mutatja, hogy az atomenergiában még mindig széles körű a nemzetközi együttműködés.

- hangoztatta.

A miniszter arról is beszélt, hogy a paksi beruházás egy nagy nemzetközi összefogás és nukleáris ipari együttműködés keretében új lendületet kapott, és továbbra is reális az, hogy a következő évtized legelején a hálózatra tudjuk kapcsolni az atomerőmű két új blokkját.

Szijjártó zárásként elmondta, hogy Magyarország fenntartja az észszerű politikáját, továbbra is az egyetlen szempont a nemzeti érdekek érvényesítése, és az, hogy Magyarországon az energiaellátás biztonságban legyen. Szijjártó Péter a nap során orosz részről tárgyalt többek között Alekszandr Novak és Gyenyisz Manturov kormányfő-helyettessel, továbbá Mihail Murasko egészségügyi és Oleg Matytsin sportminiszterrel.