Október huszonharmadika a véres Gyurcsány-terror napja is

MTV, Magyar Televízió, székház, ostrom, tüntetők, tüntetés, Őszödi beszéd, 2006
Hungarian right-wing protestors clash with Hungarian riot police in front of the headquarters of the Hungarian national television 18 September 2006. Protestors came to ask for Socialist Prime Minister Ferenc Gyurcsany to resign for having "lied" to voters by concealing plans for a tough austerity program. Hungarian public radio broadcast a closed-door discussion between Gyurcsany and his party's deputies last May in which he said candidly the government has accomplished nothing but "rubbish" and "lied all along for the past 18 months -- two years." The 44-year-old prime minister admitted yesterday that the tape-recording -- from an undisclosed source -- was authentic. AFP PHOTO/ BELA NAGY MAGYER NEMZET (Photo by BELA NAGY / AFP)
Vágólapra másolva!
Már nem pusztán az 1956-os forradalom kitörésére emlékezünk 2006. október huszonharmadika óta, hanem a gyurcsányi rendőrterrorra is; ezen a napon rohanták le ugyanis a volt miniszterelnök azonosító nélküli rendőrei a Fidesz belvárosi rendezvényén résztvevőket, akik közül többeknek kilőtték a szemét, másokra lovasrohamot vezényeltek, gumibottal, viperával vertek meg embereket válogatás nélkül. A Magyar Nemzet összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A portál emlékeztet: nyaki nyílt seb, a mellkasfalon és a combon, hasfalon okozott lőtt sérülés, szemsérülés, traumás amputáció, lapockatörés, szemgolyóba hatoló lövedék, koponyaboltozati törés – Gyurcsány brutális rendőrei ilyen sérüléseket okoztak 2006-ban.

Gyurcsányi terror 2006-ban. Forrás: AFP/Peter Mate

Őszödi beszéd

A 2006-os év véres októberének előzménye az őszödi beszéd volt. Emlékezetes, hogy

Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án mondta el a trágárságokkal tűzdelt őszödi hazugságbeszédet, miután a választásokon az MSZP egy hajszállal győzött, köszönhetően annak, hogy eltitkolták az ország valós állapotát, és hazugságokkal kampányoltak.

A miniszterelnök zárt körben, a nyilvánosságot kihagyva közölte:

Kormányalakítás brutális megszorításokkal

A Magyar Nemzet emlékeztet arra is, hogy az országgyűlési választásokat végül megnyerő szocialisták a kormányalakítás után brutális megszorításokat vezettek be „nem kell félni, nem fog fájni" címszóval.

A Gyurcsány-kormány 30 százalékkal emelte a gáz árát, növelték a villamosenergia árát, emelték az áfakulcsot, a jövedéki adót és a munkáltatói járulékot is.

Az intézkedéseknek viszont itt még nem volt vége. Szintén bejelentették, hogy

2008-tól tandíjat kell fizetni, és 2007-ben bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is.

Vadászat indult

Gyurcsány őszödi beszéde szeptember 17-én szivárgott ki, elsőként a Magyar Rádió közölt részleteket a bukott kormányfő által elmondottakból. Az elhangzottak miatt azonnal tüntetések indultak, egyre többen gyűltek össze Budapesten és több vidéki nagyvárosban. Gyurcsány rendőrei már szeptemberben vadásztak a tüntetőkre, október 23-án aztán olyan brutalitással léptek fel a hatalom védelmében, aminek eredményeként az azonosítószám nélküli rendőrök által okozott sérülések között volt

többek közt mellkasi, nyaki nyílt seb, a mellkasfalon és a combon okozott lőtt sérülés, szemsérülés, hónaljtájéki, hasfali lőtt seb, bal kéz első-második ujjának traumás amputációja, lapockatörés, szemgolyóba hatoló idegen test (lövedék), koponyaboltozati törés.

Rendőri túlkapások

A brutális hatalmi fellépést vizsgáló Balsai-jelentés utólag kimondta, terrorcselekmények történtek 2006. október 23-án Budapest belvárosában. Balsai szerint „megalapozottan feltehető", hogy a rendőrség nem gondatlanságból, hanem tudatosan hajtotta végre a túlkapásokat. Balsai szerint

a rendőrök „legfelsőbb politikai utasításra", vagyis Gyurcsány Ferenc parancsára cselekedtek.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője többször is hangsúlyozta, hogy ma már jogerős ítéletekkel, felvételekkel, szemtanúkkal, jelentésekkel is alátámasztott tény, hogy szisztematikus karhatalmi erőszakot alkalmaztak törvénytelen eszközökkel, amelynek

célja a megfélemlítés, a hatalom megőrzése és az alapvető jogok gyakorlásától való elrettentés volt.

Az MTV-székház ostroma 2006-ban Forrás: AFP/Bela Nagy

A bevetett fegyverek közül a szemsérüléseket is okozó vadászfegyverekről és a gumilövedékekről szakértők is megállapították, hogy

élet kioltására is alkalmasak voltak. Ráadásul az arcukat eltakaró és azonosító nélküli rendőrök számtalan esetben súlyos sérülések okozása céljából fejmagasságra lőtték ki nemcsak a gumilövedékeket, hanem a könnygázgránátokat is.