Most nemet mondhatunk arra, hogy Brüsszel eltörölje a magyar rezsicsökkentést - videók

légkondi, indukció, elektromos bojler, konnektor, indukciós főzőlap, elektromosság, légkondicionáló, illusztráció, rezsi, rezsicsökkentés, 07.22.
Vágólapra másolva!
Miközben mi, magyarok kapjuk Európa legolcsóbb háztartási energiáját, addig Brüsszel és a baloldal ezt akarja immár tíz éve - de egyre erőszakosabban - megszüntetni. A legújabb nemzeti konzultációban többek között nemet mondhatunk a rezsicsökkentés brüsszeli eltörlési tervére is. Még egyszer tehát: az Európai Unióban Magyarországon a legolcsóbb a gáz a magyar rezsicsökkentés miatt, és ezt akarja Brüsszel eltörölni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy a kormány nemzeti konzultációt indít, mert sok olyan vitája van - alapvetően a brüsszeli intézményekkel -, amely befolyásolja Magyarország gazdaságát és biztonságát, végső soron pedig azt, hogy a saját kezünkben tudjuk-e tartani a jövőről szóló döntéseket.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára ezt követően azt mondta: a kérdések egy része Magyarország biztonságával kapcsolatos. Úgy folytatta, hogy a kérdések egy másik csoportja gazdasági természetű. A kormánynak az az álláspontja, hogy a válság alatt ne a családok viseljék a terheket. Az extraprofitot felhalmozó vállalatoknak pedig ki kell venniük a részüket a teherviselésből - tette hozzá.
- emelte ki az államtitkár.

A rezsicsökkentés eredményeként 2023 szeptemberében is a magyarok fizettek a legkevesebbet az áramért és a gázért. A budapesti (a felmérés fővárosi adatokat vet össze) áramárnál az uniós átlag két és félszer volt magasabb, a budapesti gázárnál pedig négyszer. A hazai hatósági tarifák évek óta változatlanok, míg az európaiak látványosan mozognak.

Forrás: Origo

A lakossági gázárak 28 országra kiterjedő összevetése alapján rendszeresen Stockholm a legdrágább és Budapest a legolcsóbb főváros. A tarifák közötti különbség tizenegyszeres. A stockholmi drágaságot – amely szeptemberben 28,31 eurócentes kilowattóránkénti egységárat jelentett – a helyi gázrendszer olyan sajátossága okozza, amely aligha változik meg belátható időn belül. Budapestnek a befagyasztott tarifák miatt (2,69 eurócent) van bérelt helye a lista jó oldalán.

Forrás: Origo

Brüsszel eltörölné a rezsicsökkentést

Mint arról az Origo korábban beszámolt, az Európai Bizottság bemutatta az európai szemeszter tavaszi csomagját, emellett pedig ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamoknak.

A Magyarországra vonatkozó részben azt követelték, hogy a kormány számolja fel a rezsicsökkentést, az ebből befolyt összeget pedig az államháztartási hiány csökkentésére használja fel Magyarország.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos részletesebben is elmondta, hogy pontosan mikorra várják az energiatámogatási intézkedések kivezetését. Gentiloni arra szólította fel a tagállamokat, hogy

2023 végéig számolják fel a hatályban lévő intézkedéseket. Amennyiben mégis ilyen intézkedésekre van szükség, az csak a cégekre és a kiszolgáltatott háztartásokra vonatkozhat.

BRÜSSZEL TEHÁT ÚJABB TÁMADÁST INTÉZETT MAGYARORSZÁG ELLEN, MÁR A SOKADIK FRONTON.

Most viszont egy olyan egyedülálló intézkedést támad és akar megszüntetni, amely a magyar családok életszínvonalát javítja, hiszen a rezsicsökkentés által a magyarok zsebében marad több pénz.

A magyar kormány kiáll a rezsicsökkentés mellett

fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy szüntesse meg a rezsicsökkentést. A miniszterelnök közölte, hogy

ebben a magyarok között pártpolitikán túli egyetértés van. Magyarországnak ki kell állnia az érdekei mellett

– szögezte le a kormányfő. Kiemelte, hogy minden javaslatot, ami a megszorítás irányába vezet, azt el kell vetni, továbbá jelezte, hogy

A KÖLTSÉGVETÉS MEGALKOTÁSA NEMZETI HATÁSKÖRBE TARTOZIK.

A rezsicsökkentés közel egy évtizede segíti a magyar családokat Fotó: Major Kata - Origo

A rezsicsökkentés közel egy évtizede segíti a magyar családokat

A rezsicsökkentést még 2014-ben vezette be a magyar kormány, és egy valóban egyedülálló kormányprogramról van szó egész Európában.

A bevezetett intézkedés elsődleges célja az volt, hogy a magyarok pénzt takarítsanak meg azt követően, hogy a Gyurcsány-kormány alatt elszabadultak az energiaárak, az embereket pedig gyakorlatilag kifosztották.

Az elhibázott brüsszeli szankciók, valamint a szomszédunkban dúló háború miatt Magyarország mellett számos más ország is fontolgatta a rezsicsökkentés bevezetését, hiszen ez egy rendkívül hatásos módja annak, hogy a családok ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe a szolgáltatók folyamatos áremelései miatt.

Rezsivédelmi alapot hozott létre a kormány

A kormány egy másik fontos lépést is tett, tavaly július 13-án energia-vészhelyzetet hirdetett, amely a korábban, május 25-én létrehozott rezsivédelmi alapnak köszönhetően továbbra is biztosítani tudja a rezsicsökkentést a magyarok számára. Így Magyarországon senkinek sem kell megfizetnie a teljes piaci árú rezsit.

Az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború ellenére is maradt a rezsicsökkentés

Az átlagfogyasztás szintjéig az elhibázott szankciók ellenére továbbra is száz százalékig biztosítva maradt a rezsicsökkentett ár. Tehát nemcsak azoknak, akik átlagos mértékben fogyasztanak, hanem mindenkinek az átlag szintjéig. Magyarul, az átlagfogyasztó háztartások a mai napig és ezen túl is a korábbi áron kapják a villamos energiát, illetve a gázt. Vagyis számukra minden maradt a megszokott.

DE MÉG AZOK IS A PIACI ÁRNÁL ALACSONYABB, KEDVEZŐBB ÁRON KAPJÁK AZ ENERGIÁT, AKIK AZ ÁTLAGON FELÜL FOGYASZTANAK.

Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést Fotó: Major Kata - Origo

A kormány által tavaly bevezetett lakossági piaci ár a valódi piaci árhoz képest a villany esetében 74 százalékkal, a gáz esetében pedig 27 százalékkal volt kevesebb, vagyis a kormány intézkedésének köszönhetően

a limit felett fogyasztók is a világpiaci ár töredékét kell fizetniük a határ túllépése esetén, hiszen az átlagfogyasztásig számukra is marad a teljes kedvezmény.

Gyurcsány is eltörölné a rezsicsökkentést

Gyurcsány Ferenc egyébként már 2014-ben hülyeségnek nevezte a családokat védő intézkedést, a rezsicsökkentést, míg Márki-Zay Péter, a baloldal bukott kormányfőjelöltje a 2022-es választási kampányban folyamatosan támadta a rezsicsökkentést. Nem meglepő módon a Momentum Mozgalom is eltörölné a rezsicsökkentést, szerintük ugyanis az intézkedés mellőzi a piaci logikát.

Márki-Zay Péter szerint az a baj a rezsicsökkentéssel, hogy nagyon könnyű megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje még 2021 októberében azt mondta, hogy

Márki-Zay korábban azt is mondta, hogy

Márki-Zay Péter 2022 márciusi élő Facebook-bejelentkezésében fogalmazta meg azt, hogy

Gyurcsány Ferenc hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést

Még 2014-ben adott interjút Gyurcsány Ferenc az Origónak, mikor is arra az újságírói kérdésre, hogy a rezsicsökkentésről például mi lesz a közös álláspont, Gyurcsány azt válaszolta, hogy

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés nem tartható fenn egy jól működő gazdaságban, mert nincs mögötte haszon.

2014 márciusában Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy

A Momentum szerint a rezsicsökkentésben nincs piaci logika

A momentumos Tompos Márton szerint a rezsicsökkentés mellőzött minden piaci logikát. 2021 szeptemberében azt hangsúlyozta, hogy

Gyurcsányék újult erővel támadják a rezsicsökkentést

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter energiaügyi tanácsadója, Holoda Attila éppen néhány napja jelentette ki, hogy nem rezsicsökkentés kell, hanem vastagabb zokni és melegítő felső. A baloldali szakértő ezzel megismételte Brüsszel, Gyurcsány Ferenc, a Momentum és Márki-Zay Péter korábbi kijelentéseit, amelyekkel a rezsicsökkentés eltörlését követelték.