Rejtélyes, múlt századbeli sírköveket emeltek ki a Dunából

Vágólapra másolva!
Négy sírkövet kiemeltek és a Fiumei úti temetőbe szállítottak azok közül, amelyeket a hatvanas években építettek be a Duna-partba, és a folyó alacsony vízállása miatt októberben újra láthatóvá váltak - közölte a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség kegyeleti kultúrával foglalkozó háttérintézményének közleményében az áll:

négy mozdítható sírkövet sikerült kiemelni a folyó partjáról,

de feltett szándékuk, hogy alacsony vízállásoknál folytatják a munkát. A most kiemelt négy sírkövet

a Fiumei úti sírkertbe szállították.

A később kiemelendőket is ebben a temetőben tervezik elhelyezni - írták.

A kiemelt sírköveknek külön helyet biztosítanak majd a Fiumei úti sírkertben.

A közleményben felidézték: Budapest területén a jelenleginél sokkal több temető volt, amelyeket a lakosság számának növekedésével és a város terjedésével felszámoltak, beépítettek. Számos síremléket megmentettek ezekből a temetőkből, így került több sír a Fiumei úti sírkertbe például a Váci úti temető felszámolásakor.

A Németvölgyi temető 1885 és 1912 között volt aktív temető, de csak a '60-as években számolták fel. Számos sírkövet a hozzátartozók kérésére a Farkasréti temetőbe vagy a mai Fiumei úti sírkertbe vittek, de

valószínűleg több száz síremlék esett áldozatul a Duna partvédő kőszórásakor

- olvasható a dokumentumban.

A Nöri akciójával a "kegyeletsértő állapotot" szeretné megszüntetni, és határozott szándéka azt is láttatni, hogy a végtisztesség épített emlékeit nem lehet "ilyen lelketlenül, az egykori kommunista rendszer embertelen és kulturálatlan módján építkezési anyagnak tekinteni" - hangsúlyozták.