Kocsis Máté: Négy lépést kell tennünk a magyar szuverenitás megvédésére

Szuverenitás, konferencia, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, 2023.11.13., Losonci, Gergely, Kocsis, Máté, Dr. Ifj. Lomnici, Zoltán,
Vágólapra másolva!
Megjelent a választásokon a külföldi pénz, és most négy dolgot kell tenni - mondta el Kocsis Máté a Századvég Szuverenitás Konferenciáján. A Fidesz frakcióvezetője szerint az Alaptörvényben megjelenő szuverenitást (alkotmányos önazonosság) célszerű kiegészíteni; a választási eljárási törvényben világossá kell tenni, hogy a civil szervezetekre és szervezeteikre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a választási indulókra, tehát pártokra; a Büntető Törvénykönyv kiegészítése: választói akarat tiltott befolyásolása; aki választáson indul és külföldi támogatást fogad el, 0-3 évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető; és szükség van egy intézményre, amely külföldi beavatkozásokra rámutat.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kerekasztal-beszélgetésben elmondta, hogy a jogalkotási kényszer a 2022-es választások előtti és utáni eseményekből táplálkozik, ezért van most szükség a szuverenitásvédelmi törvény megalkotására. Kiemelte: 1990 óta politikai konszenzus volt arról, hogy választási kampányt és hatalomra való törekvést nem finanszíroznak külföldről, és a politika globalizálódásával megjelentek nálunk is az NGO-k, a támogatások, és a média is átalakult.

Megjelent a választásokon a külföldi pénz, és most négy dolgot kell tenni:

  • az Alaptörvényben megjelenő szuverenitást (alkotmányos önazonosság) célszerű kiegészíteni;
  • a választási eljárási törvényben világossá kell tenni, hogy a civil szervezetekre és szervezeteikre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a választási indulókra, tehát pártokra;
  • a Büntető Törvénykönyv kiegészítése: választói akarat tiltott befolyásolása; aki választáson indul és külföldi támogatást fogad el, 0-3 évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető;
  • szükség van egy intézményre, amely külföldi beavatkozásokra rámutat.

Kocsis Máté szerint nálunk nagyobb országok is védik szuverenitásukat, és ezzel nekünk is feladatunk van, mert az utóbbi évek bebizonyították, hogy ezt meg kell védeni. Ennek védelme még most is alkotmányos jog, de szerinte erre intézményt kell létrehozni.

Ha mi dönthetünk arról, hogy milyen rezsitámogatásunk van, milyen gabonát engedünk be, akkor a politikai típusú szuverenitásunkat is meg tudjuk védeni.

A szuverenitásvédelmi törvény kapcsán Kocsis Máté elmondta, hogy a Századvég számai alapján az uniós bizottság „a torkunknak fog ugrani". Kocsis szerint kínosan kell ügyelnünk arra, hogy a szuverenista politikánkkal lehet választást nyerni, és ezt ne lehessen felszámolni.

Kerekasztal-beszélgetést is hallhattak a résztvevők, amelynek résztvevői Losonci Gergely, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány politikai igazgatója; Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász voltak Fotó: Polyák Attila - Origo

Kocsis Máté kifejtette, hogy a média külföldi nyílt vagy burkolt finanszírozása aggályos, de a pénz jönni fog, ők csak a módszereket és az utat tudják nehezíteni, de szerinte továbbra is jelen lesz a baloldali szereplőknél a pénz.

Az Európa Projekt kutatás kapcsán Kocsis Máté arra a kérdésre, hogy az energiafüggőséget elutasítja a többség, hogyan lehet értékelni szuverenitási szempontból, elmondta, hogy fontos a kulturális, digitális, gazdasági és egyéb szuverenitás mellett erre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Kocsis Máté szerint van egy alapvető félreértés a magyar és a nyugati demokrácia-felfogás között. Kocsis úgy látja, hogy a miénk arról szól, hogy a nép döntsön, a nyugatinál pedig, hogy a világ változik. Nyugaton demokráciaellenes az állandóság, és a változás nekik a demokráciaellenes. Kocsis szerint az a baj, hogy nemzeti és szuverenista alapon nyernek választást nálunk, és ezzel nem értenek egyet Nyugaton. Szerintük a magyarok emiatt rossz példát mutatnak, mert nem elfogadott nekik az állandóság, hogy ilyen hosszú ideje van egy vezető egy ország élén.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy látja, hogy Izraelben van egy nemzetállami törvény, amely a nemzeti szuverenitásvédelmet szolgál.