Szijjártó Péter: Tizenkettedik szankciós csomag helyett az EU-nak értékelnie kellene eddigi politikája kudarcát

SZIJJÁRTÓ Péter; TISZA Kálmán
Budapest, 2023. október 31. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán-termében 2023. október 31-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az Oroszországgal szembeni tizenkettedik szankciós csomag helyett az Európai Uniónak előbb értékelnie kellene eddigi politikája kudarcát és a büntetőintézkedések által okozott károkat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanács szünetében tartott sajtóértekezletén közölte, hogy ukrán kollégája is bejelentkezett az ülésen videokapcsolaton keresztül, hogy újabb támogatást kérjen a harchoz.

Ennek kapcsán szavai szerint a magyar álláspont az, hogy végre itt lenne az ideje annak, hogy az Európai Unió egyfajta stratégiai szembenézést tartson.

"Nézzünk szembe azzal, értékeljük, hogy az eddig Ukrajna kapcsán meghozott politikai döntések milyen eredményekkel jártak, milyen mértékben teljesítették a hozzájuk csatolt célkitűzéseket, milyen hatásai vannak ezeknek az intézkedéseknek az Európai Unióra, az egyes tagországokra, a külkapcsolatainkra, Oroszországra, Ukrajnára" - sorolta.

"Ha megvizsgálnánk, mire ment el az eddigi hatalmas, több mint 80 milliárd eurós pénzügyi támogatás (.), akkor bizony azt látnánk, hogy az ezen döntésekhez társított célkitűzéseknek nagyon-nagyon kicsi hányadáról mondhatjuk azt, hogy valamilyen módon sikerül őket teljesíteni" - mondta.

- vélekedett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy az EU a héten előterjeszti a tizenkettedik szankciós csomagjáról szóló javaslatot is.

"Én azt gondolom, teljesen jogos az a kérdés, hogy hogyan folytathatunk érdemi vitát egy tizenkettedik szankciós csomagról úgy, hogy tulajdonképpen az első tizenegy szankciós csomag hatásairól semmiféle átfogó elemzés nem készült" - hangsúlyozta.

"Hogy még a mai napig nem vagyunk készek, vagyis Brüsszelben és más európai uniós tagországokban nem készek arra, hogy szembenézzenek azzal, hogy milyen károkat is okoztak a szankciók az európai gazdaságnak, és milyen mértékben vallottak kudarcot a célkitűzések" - tette hozzá.

A miniszter aláhúzta, hogy az orosz gazdaságot nem sikerült térdre kényszeríteni, illetve a békéhez sem sikerült közelebb kerülni egyetlen lépéssel sem, márpedig ezek voltak a fő célok.

"És ugyanígy nem látjuk lehetőségét érdemi vitának újabb tízmilliárd eurók Ukrajnába utalásáról akkor, amikor az eddigi 80 milliárd euró felhasználásáról semmifajta tájékoztatást, elszámolást az EU és annak tagországai nem kaptak" - mutatott rá.