Vágólapra másolva!
Biztosra vehető, hogy a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom ügyében zajlott házkutatás néhány nappal ezelőtt Tordai Csaba ügyvédi irodájánál. Azt ugyanis már az ügyészség is megerősítette, hogy a NAV nyomozói valóban kiszálltak egy budapesti ügyvédi irodához, ahol többek között költségvetési csalás miatt indult büntetőeljárás részeként – ügyész jelenlétében – bizonyítékokat foglaltak le - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség Magyar Nemzetnek adott válaszából is az derült ki, hogy a 99 Mozgalom gyanús finanszírozása miatt tartott házkutatást Tordai Csaba ügyvédi irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Emlékezetes, az adóhatóságot és az ügyészséget azért kereste meg a lap, mert az interneten terjedni kezdett egy hír, miszerint

a pénzügyi nyomozók csütörtök este megszállták Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának és bizalmasának irodáját.

Egy szemtanú pedig azt írta, hogy a Vécsey utca 4. számnál jelentek meg a hatóság emberei, egy ügyvédi irodánál. Az interneten elérhető címkeresők szerint erre a címre a Bajnai Gordonnal is jó viszonyt ápoló Tordai Csaba ügyvédi irodája van bejegyezve.

Az adóhatóság konkrétan azt írta, hogy

Ebből pedig az következik, hogy

a 99 Mozgalom homályos finanszírozásával kapcsolatban történt a házkutatás Tordainál.

Az ügyészség is megerősítette a házkutatást

Ma délelőtt a lap az ügyészségtől is megkapta a választ, akik szintén megerősítették, hogy házkutatás történt egy ügyvédi irodában:

tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény (Be.) alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál. A felderítési szakaszban lévő nyomozás érdekeire tekintettel, az ügyben további tájékoztatás jelenleg nem adható" – írta a főügyészség.

Lebuktak a mikroadományokkal

Emlékezetes, az egész botrány azután robbant ki, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló anyag szerint Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

A NAV mindezek miatt költségvetési csalás, pénzmosás, illetve az OTP feljelentése alapján hamis magánokirat felhasználása miatt is eljárást indított.

A főpolgármester a kirobbant kínos ügy után azzal érvelt, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel, amit „kis ládikákban" gyűjtöttek. Karácsony később már „nagy ládikákról" beszélt. Ezt ugyanakkor a bank a feljelentésében cáfolta, ugyanis a feljelentés szerint a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhetett.