Az LMP társelnöke egy baloldali internetes oldalnak nyilatkozva megdöbbentő dolgokról beszélt: a Bajnai Gordon-féle DatAdat ügyvezetője úgy beszélt vele, mint a maffiózókról szóló filmek leszámolásra készülő szereplői.

Már a baloldalon sem hiszik el, hogy mikroadományokból gyűltek össze százmilliók a 2021-es előválasztási és 2022-es országggyűlési voksolások kampányára. Ungár Péter a baloldali Szabad Európának nyilatkozva a minap arról beszélt: a Karácsony Gergely féle 99 Mozgalom 506 milliója, valamint a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom több mint 1,848 milliárdja ugyanattól a körtől érkezett.

Emlékezetes: a 2020-as választások külföldi befolyásolása miatt a nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálódni kezdtek. Ennek eredményeként több részjelentést is nyilvánosságra hoztak az Országgyűlés szakbizottságának honlapján. A titkos minősítés alól feloldott beszámolókból kiderült, hogy a Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy nevű amerikai szervezeten, valamint egy svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forinttal támogatták külföldről a baloldal kampányát. A jelentésben olvasható az is, hogy a 99 Mozgalom pénzügyeit intéző párbeszédes önkormányzati képviselő, Perjés Gábor több alkalommal összesen mintegy félmilliárd forintot fizetett be készpénzben a szervezet OTP-s számlájára.

Tordai CsabaForrás: Kontra

Mint ismert, az úgynevezett mikroadományok ügyében folyó nyomozás keretében az adóhatóság munkatársai házkutatást tartottak Tordai Csaba – Karácsony jogi főtanácsadója – ügyvédi irodájában, ahol a gyanú szerint több okiratot is meghamisíthattak. A szóban forgó dokumentumokkal vélhetően a „mikroadományokat" papírozták le. Annyi mindenesetre kiderült, az MSZP-hez köthető két személy elismerte, hogy egyetlen adománygyűjtő láda felnyitásáról szóló jegyzőkönyvet valóban ők írtak alá. A probléma csupán annyi, hogy a többi kilenc jegyzőkönyvön is az ő kézjegyük szerepel, ami viszont egyértelműen azt jelenti, hogy az okiratokat meghamisították.

A riporter felvetette, hogy két különböző pénzről van szó, az interjúban Ungár határozottan úgy felelt: Szerintem nem. Szerintem ez ugyanattól a körtől származik és szerintem valójában se Karácsony Gergely, se Márki-Zay Péter nem tudja, mi lett ezzel a pénzzel.

Az LMP társelnöke ugyanakkor egy korábbi, közelebbről meg nem nevezett beszélgetésére hivatkozva azt mondta:Valami, ami a mélyállammal, vagy a szolgálatokkal kapcsolatos, szerintem volt ittMajd azzal folytatta, hogy „feltételezem, hogy ez nem az Egyesült Államok külügyminisztériuma, tehát nem a hivatalos amerikai csatorna volt, de volt itt valami olyan akarat, ami pénzeket akart bemozgatni abba, hogy az ellenzék iránya merre menjen és hogy ez utána sikeresen váltsa az Orbán-kormányt. És felmerül egy igazi kérdés (...), hogy mit kértek volna ezek az emberek cserébe, ha nyerünk. Kérdésre megismételte, hogy szerinte szolgálati típusú emberektől érkezett befolyásolási pénz ahhoz, hogy átalakítsák a magyar viszonyokat. Mindezt Ungár Péter ugyanakkor megtoldotta: konkrét információja ugyan nincs, de úgy véli, „itt ezek nem csak Magyarországról mozgatott szereplők".

Szabó Tímea, Juhász Péter,  Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor egy kampányrendezvényen, 2014-benForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ungár Péter kitért a Bajnai Gordon-féle DatAdat csoport szerepére is. Az LMP társelnöke nem tudja, hogy mit csinált a korábbi miniszterelnökhöz köthető kör az előválasztási kampányban, holott a vezetője volt egyik azon pártnak, amely Karácsony Gergelyt támogatta. – Szerintem a párbeszédesek se tudják – fogalmazott a politikus. Arra a felvetésre, hogy ez miként történhetett meg kijelentette, nem vagyok nyomozati hatóság, ha itt ülne a másik két párt vezetője, a Kunhalmi, meg a Szabó Timi, ők is azt mondanák, hogy valójában fogalmuk sincs.

Szigetvári Viktor (jobbra) Karácsony Gergellyel. Mellettük Szabó Rebeka és Szabó Tímea.Forrás: MTI/Illyés Tibor

Megemlítette ugyanakkor, hogy volt egy beszélgetése Szigetvári Viktorral – a Bajnai Gordon féle DatAdat ügyvezetőjével –, aki olyan hangnemet használt vele szemben, amelyet orosz maffiózókról szóló filmekben szoktak a leszámolási jelenetek előtt. Ez a beszélgetés egyébként akkor zajlott le, amikor az LMP felbontotta a szerződését a DatAdat-tal.