Orbán Viktor ma felszólal a parlamentben Ukrajna kapcsán

Országgyűlés, őszi, plenáris, ülés, Orbán Viktor
Hungarian Prime Minister Viktor Orban answers to the opposition members at the main hall of the Hungarian parliament as delegates open their parliamentary season, on September 25, 2023 in Budapest, Hungary. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor is felszólal szerdán az Országgyűlésben az „Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről" című határozati javaslat vitájában – mondta az Origónak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Vágólapra másolva!

A parlament honlapján közzétett, Kocsis Máté (Fidesz), Simicskó István (KDNP) frakcióvezetők és Nacsa Lőrinc (KDNP) által jegyzett javaslat szerint az Országgyűlés megállapítaná, hogy az Európai Tanács 2022. június 23-24-i ülésén elfogadott következtetésekben meghatározott,

Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásához kapcsolódó előfeltételek nem teljesültek. Az Európai Unió bővítéspolitikájának objektív, szabályokon és teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia

– hívják fel a figyelmet az előterjesztők.

Orbán Viktor holnap felszólal a parlamentben Ukrajna kapcsán Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Országgyűlés stratégiai vitát tartana szükségesnek az Európai Unió Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.A stratégiai vitának ki kell terjednie az Európai Unió biztonságpolitikai érdekeire, az Ukrajnának nyújtott támogatások hasznosulására és fenntarthatóságára, illetve a bővítésnek a tagállamok gazdaságára és az Európai Unió meghatározó politikáira gyakorolt hatásaira.

A stratégiai vita lezárultát megelőzően az Ukrajna és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos döntések nem időszerűek

– szögezi le a dokumentum, majd megállapítja:

„az Európai Bizottság Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslata előkészítetlen, következetlen és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire."

Az előterjesztő kormánypárti képviselők kiemelik: az Európai Unió bővítésével kapcsolatos döntések a tagállamok érdekeit tiszteletben tartó konszenzust igényelnek. Az Országgyűlésnek el kell ítélnie és vissza kell utasítania minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontjának megváltoztatására kívánja kényszeríteni. A határozatban az Országgyűlés felhívná a Kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során.