Orbán Viktor: Rossz döntés Ukrajna uniós tagfelvételi tárgyalásainak megkezdése

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
Brüsszel, 2023. december 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója idején, a második napon, 2023. december 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha mindenki el akar indulni rossz irányba, Magyarország maximum annyit tehet, hogy figyelmezteti őket, Magyarország a migráció esetében is figyelmeztette az uniós vezetőket, majd megtette a szükséges lépéseket - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádióban a brüsszeli uniós csúcsról bejelentkezve. Később is, amikor szankciókat vezettek be, mert Magyarország nem tud mindig vétózni, de amikor a szankciók következményeit nekünk kellett volna elszenvedni, Magyarország behúzta a kéziféket - tette hozzá. Ukrajna uniós tagsága esetében a végső szót majd a nemzeti parlament mondja ki - közölte a kormányfő. 
Vágólapra másolva!

Hosszú és nehéz vita zajlott le. Nyolc órán keresztül próbáltam meggyőzni mindenkit, hogy ne tűzzük napirendre. A döntés időszerűtlen. Térjünk vissza arra, amikor Ukrajna alkalmas lesz arra, hogy tárgyaljunk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában annak kapcsán, hogy 26 tagállam, Magyarország kivonulása mellett úgy döntött, támogatják az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával.

A miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsról jelentkezve közölte: Magyarország nem veszít semmit, mivel a döntést a nemzeti parlamenteknek kell kimondania. Nem akartam Magyarország lelkiismeretét magamra venni, ezért mondtam, hogy csináljátok egyedül – rögzítette a kormányfő annak kapcsán, hogy miért vonult ki tegnap az ülésteremből, amikor elkezdték tárgyalni Ukrajna EU-tagságát.

Orbán Viktor: Nem akartam Magyarország lelkiismeretét magamra venni, ezért mondtam, hogy csináljátok egyedül Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tagállamok, köztük a magyarok pénzét is oda adták volna Ukrajnának. Ezt az Ukrajnának szánt 50 milliárdot, illetve a költségvetés ehhez kapcsolódó módosítását meg kellett vétóznom. Nem volt más választásuk, tudomásul kellett venni – mondta, hozzátéve, hogy erre majd februárban valamikor visszatérnek. A miniszterelnök elmondta, ő csak Magyarország nevében tud beszélni, nem tudja azt mondani a miniszterelnököknek, hogy az ő népük mást akar, mint amit képviselnek.

Magyarország behúzza a kéziféket

- mondta. Hozzátette: ha mindenki el akar indulni rossz irányba, Magyarország maximum annyit tehet, hogy figyelmezteti őket. Emlékeztetett: Magyarország a migráció esetében is figyelmeztette az uniós vezetőket, majd megtette a szükséges lépéseket. – Később is, amikor szankciókat vezettek be, mert Magyarország nem tud mindig vétózni, de amikor a szankciók következményeit nekünk kellett volna elszenvedni, Magyarország behúzta a kéziféket – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta: Ukrajna támogatására megint közös hitelt akar felvenni az unió, ezt kipróbálták a COVID után. Mint mondta, egyesek hozzáfértek a pénzhez, míg mások, így Magyarország nem, ezért ez kiderült, hogy nem volt egy jó koncepció.

Egyszer tettünk kivételt, rosszul is jártunk – jelentette ki. Úgy fogalmazott: az ukrán helyzet nem áll jól, nem a háborút kell finanszírozni, hanem a békét előmozdítani. A miniszterelnök leszögezte, hogy az ukrán helyzet rosszul áll, ezért nem több pénzt kellene küldeni a háborúba, hanem meg kellene állítani a háborút. – Nem fogadható el, hogy a magyarok pénzét oda akarják adni a háborúba – rögzítette Orbán Viktor.

"Az ukrán helyzet nem áll jól" Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Jobb később, mint soha

A hazánknak járó uniós források egyharmadának a feloldása kapcsán elmondta: jobb később, mint soha. Kiemelte, hogy ezek a pénzek járnak nekünk. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt egy év nehéz volt, de a magyar gazdaság átvészelte ezt az időszakot uniós pénz nélkül is. – Van hajlam Brüsszelben arra, hogy visszaéljenek a hatalmukkal – fogalmazott a Orbán Viktor.

Elmondta, hogy a többi ország módosítani akarja az unió hétéves költségvetését, amit Magyarország megvétózott. – Ha valaki módosítani akarja a költségvetést, akkor ez egy jó alkalom hazánknak, hogy megkapjuk, ami jár nekünk – tette hozzá.

Szuverenitásvédelem

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bár tiltja a magyar alkotmányos rendszer, hogy külföldről fogadjon el forrást, de 2022-ben megtalálták a kiskapukat arra, hogy külföldről érkező pénzeket használjanak. A szuverenitásvédelmi törvény ezeket a kiskapukat bezárta, és azt remélik, nem tudnak dollárok begurulni a baloldalhoz - mondta a kormányfő.

Magyarországnak kapcsolatokat kell építenie a világban, nem elszigetelődni kell, hanem jól kell bekapcsolódni a nemzetközi életbe - ismertette a kormányfő. A nemzeti konzultáció abban segíti az embereket, hogy olyan kérdésekben mondják el a véleményüket, amikről ritkán beszélnek.
A nemzeti konzultáció is segített abban, hogy az Ukrajnának járó források ügyében vétózni tudtam.

Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy a végén a magyar nép által megválasztott személyek döntenek majd Ukrajna tagságáról és más fontos kérdésekben is.