Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat már reggel arról írt a közösségi oldalán, hogy mozgalmas napunk lesz ma időjárási szempontból. Budapesten délutántól havazik.
Vágólapra másolva!

Posztjuk szerint légtömeghatár húzódik térségünkben, amitől többfelé, több hullámban is lehet csapadékra számítani december 23-án, szombaton.

havazik Budapesten 2023. december 23-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A délnyugati tájakon az eső lesz a meghatározó csapadékforma,

másutt havas eső, havazás valószínű.

Sok helyen kifehéredhet a táj, általában néhány, de a hegyekben, illetve kisebb körzetekben síkvidéken is kialakulhat akár több centiméteres tapadó, vizes hóréteg.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hótakaró azonban nem lesz túl tartós,

ugyanis (bizonytalan gyorsasággal) enyhülés kezdődik délnyugat, nyugat felől, és a havazás is lassan északkelet felé korlátozódik. A többfelé erős, olykor viharos északnyugati szél délután átmenetileg veszít erejéből" - fogalmaztak.

A Köpönyeg is azt írja, hogy ezen a hétvégén beköszönt a tél.

"Szombaton hidegbetörésre készülhetünk többfelé erős, olykor viharos északi széllel, elszórtan hózáporral, vagy jégdara-záporral. +3, +4 fok várható már csak délután.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vasárnap folytatódik a hideg, sarkvidéki eredetű levegő bezúdulása. Néhol lehet hózápor. Az északi szél nagy területen lehet viharos. Reggel már országos fagy lesz, délután is csak +2 fok körüli értékeket mérhetünk.

Hétfőn változóan felhős időre van kilátás. Néhol hószállingózás előfordulhat. A kezdetben még erős szél fokozatosan mérséklődik. Reggel -10 és -2, délután mindössze 0 és 5 fok között valószínű a hőmérséklet" - olvasható az oldalon.

A közútkezelő megkezdte a sószórást

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tegnap este közleményben azt írta, hogy péntekről szombatra virradóra nyugat felől összefüggőbb csapadékzóna érkezik, amelyből a Dunántúli-középhegységben,

Budapest tágabb térségében, az Északi-középhegységben és északkeleten havazás várható.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Elsősorban Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében várható majd magas víztartalmú vizes, úgynevezett tapadó hó, a legtöbb a magasabb hegyvidéki területeken hullhat majd. Szombaton ismét szeles időjárás várható, a Dunántúli- és az Északi-középhegységben óránkénti 70-80 kilométeres széllökésekre lehet majd számítani.

az utakat is folyamatosan tisztítják 2023. december 23-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az időjárás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában végzi majd a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési vagy a viharos időjárási miatti beavatkozásokat. Emellett kiemelték, hogy

első körben a gyorsforgalmi-, majd a fő-, végül az alacsonyabb forgalmú mellékutakon végzik el a munkálatokat.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy az időjárásnak megfelelően, óvatosan és körültekintően vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.