Tízszer többet fizetnek a józsefvárosiak az éves parkolásért, mint más kerületekben élők

hó, hóesés, havazás, tél, december, időjárás, Budapest, dugó, 2023.12.07.
Vágólapra másolva!
A nyugdíjasok hétszer, az aktív korúak több, mint tízszer annyit fizetnek éves parkolásra, mint több más kerületben élők - írja a Metropol. A portál utánajárt, melyik kerületben mennyibe kerül a helyi lakosságnak, hogy egy évig parkolhasson. Elképesztő, hogy Karácsonyék tovább folytatják az autósok megsarcolását.
Vágólapra másolva!

Budapesten eltérő a lakókra kirótt éves parkolási díj,

a baloldali Pikó András vezette Józsefvárosban azonban több mint tízszerese az átlagnak.

A Metropol összefoglalója szerint az első autóra alapesetben

az A zónában 30 ezer, a B zónában 24 ezer, a C zónában 18 ezer forint a díj, míg a második családi autóra már zónánként eltérően 72 ezer, 60 ezer, illetve 48 ezer forint a díj. Vagyis az A zónában ha egy családnak 2 autója van, 100 ezernél többe kerül az éves parkolás a saját házuk előtt.

A helyiek, ha csak tehetik, nem parkolnak a Kun utcában. Inkább garázst bérelnek, mert az biztonságos és kb. ugyanannyiba kerül, mint a Pikó-féle közterületi parkolási engedély Fotó: Markovics Gábor Forrás: Metropol

Megszüntettek sok parkolóhelyet

Korábban a helyiek számára ingyenes volt, de Pikó András komoly összeget fizettet a lakossággal tavaly január óta azért, hogy egy évig parkolhassanak a saját házuk előtt. A baloldali testület második húzása volt, hogy rengeteg parkolóhelyet megszüntetett, és ez még folytatódik városrész-szerte.

A baloldali kerületvezetők aztán egymás után nyúlnak bele zöld-politikára hivatkozva a forgalmi rendbe, olyan változtatásokkal, amelyek miatt több helyen összeomlott a közlekedés.

Az egyik utcát nemrégiben úgy egyirányúsították, hogy a parkolási rendet nem igazították hozzá. Azaz csak menetiránnyal ellentétesen, visszafele lehet beállni a várakozási helyre, ami miatt állandó lett a sor, amit persze így a parkoló autó maga mögött tol. Így már érthető, miért is lép ki mindenki felfokozott állapotban az önkormányzat parkolási cégének Német utcai ügyfélszolgálatáról.

Pikó András baloldali polgármester Forrás: YouTube

Rengeteg pénzt kérnek a lakóktól

"23 500 forintot fizetek a semmire!" – mondja Sándor, egy józsefvárosi autós, aki éppen az éves parkolási díjat egyenlítette ki a baloldali önkormányzat társaságánál. Zsuzsa nyugdíjas, ő kevesebbet fizetett: "14 400 forintot hagytam benn, ez rengeteg" – mondja a szintén felháborodott kerületi lakó, akinek a 40 éves lánya Ferencvárosban él. "Ő szerencsés, ott csak 2 ezer forint az éves parkolási díj" – panaszolta.

Több kerületben is sokkal olcsóbb a parkolás

A Metropol utánajárt, melyik kerületben mennyibe kerül a helyi lakosságnak egy autóval az éves várakozási díj.

Belváros önkormányzata gáláns volt és nem változtatott, ingyenes maradt a helyieknek a parkolás. A többi kerület ugyan kér pénzt, de valóban inkább jelképes összegről, maximum: 2 ezer forintról van szó.

A XIII. kerületben, amennyiben valaki online intézi, 50 százalékos kedvezményt kap, azaz ebben az esetben csak 1000 forint a befizetendő összeg. Csak az előállítási díjat, azaz 1920 forintot kell fizetnie egy terézvárosinak.

Szörnyű nehéz helyzetben vannak az autósok Budapesten. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy Erzsébetvárosban élő 2200 forintot fizet az éves várakozási díjra. Egy ferencvárosi is megáll 2 ezer forintban. A Kőbányán élők 2500 forintot fizetnek egy évre.

Józsefvárosban még a nyugdíjasok is az előbbi hétszeresét kell befizessék Pikó kasszájába, míg egy aktív korúnak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, neki 23 ezer forintja bánja a baloldali sarcot.

"Igazságtalan, hogy máshol pár ezer forint, itt meg egy vagyon"

"A napokban fizettem be az éves kerületi parkolási sarcot. Szándékosan fogalmaztam így, mert nem tudom másképp nevezni ezt az összeget"

– panaszolta Mária. Zsuzsa szerint egész Budapesten nincsen arra példa, mint ami Pikó kerületében zajlik.

"Igazságtalan, hogy máshol pár ezer forint, itt meg egy vagyon az éves parkolás. Milyen alapon?" – kérdezte fennhangon.