A baloldalon nem csináltak szokást a felelősségvállalásból

Gyurcsányferenc, varjulaszlo vadaiagnes
Varju László, Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes a parlamentben
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Morális hátrányban lesz a balliberális oldal mindaddig, amíg nem vállalják a felelősséget az ilyen esetek után – jelentette ki a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Magyar Nemzetnek Varju László és Fekete-Győr András botránya kapcsán. Deák Dániel szerint a minimum a bocsánatkérés lett volna, vagy bizalmi szavazást kérni maguk ellen, de semmi ilyesmi nem következett be.
Vágólapra másolva!

A baloldalon hiába jönnek új politikusok, hiába jönnek új pártok, ugyanaz a gondolkodásmód jellemzi őket, mint szellemi elődeiket – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki szerint morális hátrányban lesz a balliberális oldal mindaddig, amíg nem vállalják a felelősséget botrányaik után. Deák Dániel szerint

 

Gyurcsányferenc, varjulaszlo vadaiagnes
Varju László, Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes a parlamentben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

beszédes, ahogy Varju Lászlónál és Fekete-Győr Andrásnál is ugyanaz történt: Gyurcsány Ferenc a segítségükre sietett.

 – Pont az a bukott miniszterelnök, aki még a 2006-os eseményekért sem kért bocsánatot, és semmilyen felelősséget nem vállalt érte azóta sem – emlékeztetett

A két baloldali politikus botránya kapcsán leszögezte: – Amikor egy bíróság kimondja egy politikusról, hogy bűnös, a felelősségvállalás azt jelenti, hogy lemondanak a parlamenti mandátumukról. Deák Dániel kérdésével rámutatott:

hogyan lehet úgy valaki  parlamenti képviselő az Országházban, hogy több álláspontban is bűnösnek találják jogerősen a bíróságon?

– A minimum a bocsánatkérés lett volna, vagy bizalmi szavazást kérni maguk ellen, de semmi ilyesmi nem következett be. 

Sőt tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna, koncepciós perről beszélnek, ami teljesen meglepő és elfogadhatatlan magatartás egy ilyen helyzetben – mondta. Emlékeztetett: a kegyelmi ügy kapcsán kirobbant botrányban, a jobboldalon két vezető politikus is lemondott, vállalták a felelősséget. 

Morális hátrányban lesz a jobboldallal szemben a balliberális oldal mindaddig, amíg nem vállalják a felelősséget, nem mondanak le, nem távoznak a közéletből ilyen esetek után

 – fogalmazott. A vezető elemző szerint a felelősségvállalás hiánya magával hordozza azt a következményt, hogy támogatói bázisukat nem tudják növelni,  sok esetben nem tudják becsatornázni a társadalmi elégedetlenséget.

Feketegyőr András, Fekete-Győr András, bíróság, ítélet, füstbomba
Fotó: Origo 

Deák Dániel úgy véli, a DK elnökének Fekete-Győr András melletti kiállásából az is jól látszik, hogy a két párt összehangolja a politikáját. 

– Hiába volt Donáth Annának a nyilvánosságban olyan a nyilatkozata, amiben szembemegy Gyurcsány Ferenccel, ez inkább csak politikai kommunikációs húzásnak látszódott – vélekedett. 

A Demokratikus Koalíció a fő baloldali párt, és gyakorlatilag az SZDSZ mintájára a Momentum egy kisebb koalíciós partnerként működik, amely be akarja gyűjteni azokat a szavazókat, akik nem szimpatizálnak Gyurcsány Ferenccel, de a balliberális oldal táborát erősítik

– mutatott rá Deák Dániel. Mint mondta, a háttérben együttműködés folyik, és nem látni azt, hogy bármilyen ellentét lenne közöttük: együtt indulnak az önkormányzati választáson, és várhatóan a 2020-as parlamenti választáson is majd közös listájuk lesz.