Dollármédia: titokzatos osztrák szál állhat a Partizán finanszírozása mögött?

gulyásmárton, gulyásmarci patizán
Vágólapra másolva!
Mi lehet ez a rejtélyes osztrák szál, amelybe időről időre belebukkan az ember a Partizán körül? Igaz Katalin az osztrák Raiffeisen bank egyik hazai vezetője adta az indulótőket Gulyáséknak, de érdekes módon a Partizánnal több szálon is összeérő, dollárbaloldal-főszereplő Datadatnak is van osztrák leányvállalata. Arról nem beszélve, hogy a Partizán indulásakor arról is pletykáltak, hogy a dolgozók, az alapítvány helyett egy osztrák cégnek számláztak. Micsoda véletlenek – hívja fel a figyelmet tényfeltáró cikkében a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

A Partizánt működtető szervezet, a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány (röviden: Partizán Alapítvány) 2020-as beszámolója alapján a YouTube-csatornát Gulyás Mártonnak és társainak csekély 3 millió forintból sikerült összehozni. 

A hivatalos beszámolóban 0 forint személyi jellegű ráfordítás szerepelt, az alkalmazottak száma is nulla volt.

Persze ez nem hangzik túlságosan hihetően, különösen, hogy az első csoportképeken is közel 20-an szerepeltek. Ami elgondolkodtató pletyka, hogy a Partizán alapításakor az a hír járta, hogy Gulyásék alkalmazottjai egy osztrák cégnek számláznak, magyarán onnan kaphatták a fizetést és nem az alapítványtól – számol be minderről a Tűzfalcsoport.

gulyás márton, partizán, svédország, oktatófilm
Gulyás a Magyarországot mocskoló svéd filmben
Fotó: Origo 

Igaz Katalinon keresztül érkezhetett pénz Gulyásékhoz?

Egy bírósági oldalon szereplő irat alapján a Partizán Alapítvány alapítója egy bizonyos Igaz Katalin, aki felügyelőbizottsági tag a Soros György amerikai milliárdos által támogatott Társaság a Szabadságjogokértnál, igaz, az osztrák Raiffeisen Bank magyarországi fióktelepének audit és felügyelőbizottsági tagja is egy személyben.

A bankárhölgy személye azért is lehet érdekes, mivel a Partizán Alapítvány alapítójaként ő szolgáltatta a kezdőtőkét az alapítvány elindulásához. 

Érdekes tehát, hogy egy osztrák bank hazai vezetője alapította azt az alapítványt, amelynek alkalmazottai a pletykák szerint kezdetekben épp egy osztrák cégnek számláztak. 

Márki-Zayék az osztrák DatAdatnak számláztak

Bár azt nem tudjuk, hogy igazak-e ezek a pletykák, az azonban biztos, hogy a baloldali kampányfinanszírozási botrányában is tetten érhető az osztrák szál. A 2022-es országgyűlési választási kampányban a magyarországi baloldalnak szánt külföldi pénzeket Action for Democracy (AD) nevű amerikai szervezet gyűjtötte össze, amelyet Karácsony Gergely volt várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) 2023. június 26-án közzétett jelentése alapján a külföldi – amerikai és feltehetően svájci – pénzek

közel fele, majdnem 1,9 milliárd forint került a DatAdat cégcsoporthoz. Ebből 1,4 milliárdot az Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) utalt át a DatAdat-csoporthoz.

A magyar DatAdat-cégcsoport osztrák leányvállalattal is rendelkezik és érdekes módon épp az osztrák cégtől rendelte meg a szolgáltatásokat az MMM. A Nemzeti Információs Központ jelentése úgy fogalmaz: „tisztázatlan okokból az MMM az AD-tól kapott források jelentős részét nem a magyarországi DatAdat cégek számára, hanem a csoport Ausztriában bejegyzett vállalatának (DatAdat GmbH.) utalta tovább, és ettől a cégtől rendelt meg különböző marketing- és kampányszolgáltatásokat.

A külföldi támogatás jelentős része tehát közvetve, Bécsből áramlott vissza a DatAdat-csoport magyar cégeihez.

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint „az MMM fővállalkozója lényegében a DatAdat osztrák cége volt, amely alvállalkozóként adott ki megrendeléseket a tulajdonában/érdekkörében álló magyarországi vállalkozásoknak.

A jelentés alapján az osztrák DatAdat GmbH. az AD-től kapott külföldi pénzeket főleg a magyar leányvállalatának, a DatAdat Professional Kft.-nek utalta át. A DatAdat GmbH. datad.at néven futó honlapján megjelenik Ficsor és Szigetvári is.