Elképesztő luxusban élte mindennapjait Vig Mór, a hídpénzbotrány főszereplője - fotók

Vig Mór
Vágólapra másolva!
Luxusautó, hegyekben álló készpénz, jacht, egzotikus nyaralások, ingatlan a Rózsadombon. A számlagyáras exügyvéd és a hídpénzbotrány főszereplője, Vig Mór a közösségi oldalán korábban kifejezetten kérkedett luxuséletvitelével, a letartóztatását követően már inkább rejtegeti, hogy milyen fényűző életet élt.
Vágólapra másolva!

Az ügyvédi praxisától eltiltott férfi Facebook-profilja jelenleg úgynevezett privát üzemmódba van állítva, így szinte semmilyen információ nem elérhető róla az oldal felkeresésekor. Azonban a lementett képek alapján a felső tízezer életét élte az elmúlt években: évente többszöri egzotikus nyaralásokról és mesebeli életkörülményekről tanúskodtak a fotók, a Facebook-profilképén például éppen egy jachtot kormányozva pózolt.

Vig Mór a jachton Forrás: Instagram

 

Vig Mór feleségének közösségi oldalán jelenleg is megtalálható több felvétel a luxusutazásokról, számos tengerparti nyaralásról, amelyeket az elmúlt években tett közzé.

 

A Sanghajban található emblematikus szálloda, a Bund Hotel előtt is fényképezkedett a férjével.

Vig Mór felesége is megosztott képeket a luxuséletvitelükről Forrás: Instagram
Vig Mór Forrás: Instagram

 

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

 

Vig Mór és felesége Forrás: Instagram

A rajtaütés

Beszédes képsorok láthatók azon a videón is, amit már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tett közzé tavaly év végén. A hatósági felvételeken - amelyek a Vig Mór vezette számlagyár rajtaütésekor készültek - rengeteg készpénz szerepel:

 

egy többszemélyes, nagyméretű kanapét teljesen elborítottak a megtalált és sorba rendezett 10 és 20 ezer forintos bankjegyek, de 200 eurós címlet is bőven látható. S a többi között egy Porsche terepjárót is átvizsgáltak az egyenruhások.

 

A számlagyár

Amint arról az Origo korábban beszámolt, a NAV lecsapott Vigre, aki a gyanú szerint egy olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadhatott be valótlan tartalmú számlákat. A tavaly év végén letartóztatott férfi korábban is több alkalommal összeütközésbe került a törvénnyel. Vig Mórt például összesen megközelítőleg negyvenrendbeli csalással vádolják, s az ezekkel összefüggő bírósági eljárásban tavaly februárban döntés is született: az exügyvédet, miután mindent beismert, két év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették.

Az ügy újabb tárgyalását éppen kedden tartották meg.

A hídpénzbotrány

A Lánchíd korrupciógyanús felújítása kapcsán is előkerült Vig Mór neve. Amint az Atv.hu kiderítette, két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg kerülhetett a kivitelezést végző A-Híd Zrt. a számlagyárügy gyanúsítottjának Sunstrike Kft. nevű cégéhez.

 

A gyanú szerint a beérkezett pénzből mintegy 900 millió forintot jellemzően még beérkezésük napján továbbutalhatták Vig Mór ügyvéd magán-, illetve ügyvédi letéti számláira,

 

ahonnan rövid időn belül készpénzben felvehették. Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal indított vizsgálatot a Tényi István bejelentése nyomán.

A Lánchíd renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. Az önkormányzati választáson győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást kezdtek, a győztes ekkor is az A-Híd lett. A munka ugyanakkor megdrágult, az A-Híd ötmilliárd forinttal többért vállalta el a felújítást. Ráadásul megváltoztak más fontos szerződéses feltételek is: a korábbi tenderhez képest

 

majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, ám a céget terhelő kötbért megfelezték.

 

A testvér, a harcos jogvédő

Ugyancsak fontos körülmény, hogy Vig Mór testvére az a Vig Dávid, aki az Amnesty International Magyarország igazgatójaként megannyi alkalommal támadta politikája miatt a magyar kormányt. A papíron „jogvédő" NGO vezetőjének közösségi oldalán hemzsegnek az olyan provokatív bejegyzések, amelyek a nemzetközi baloldal és a woke-ideológia ismert narratíváját népszerűsíti - írja a Magyar Nemzet.