Ismét amerikai szálak tűnnek fel Gyurcsányék adománygyűjtése mögött

Vágólapra másolva!
Gyurcsányék egy titokzatos, zavaros hátterű külföldi adománygyűjtő felület segítségével gyűjtenek pénzt. Azonban, ha megkapargatjuk a felszínt, akkor a szálak megint csak Amerikába, és az amerikai baloldalhoz köthető szervezetekhez vezetnek, írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

2023 végén több baloldali párt újabb adománygyűjtésbe kezdett. Így tett a Demokratikus Koalíció is. Maga Gyurcsány Ferenc jelentette be az adománygyűjtést. Azonban feltűnt, hogy a pénzt egy LUNDA nevű weboldalon gyűjtik Gyurcsányék, írja a Tűzfalcsoport tényfeltáró blog. 

tűzfalcsoport, gyurcsány, adománygyűjtés (Forrás: Tűzfalcsoport)
(Forrás: Tűzfalcsoport)

Mint ismert, a baloldali pártok 2022-ben mintegy 4 milliárd forintot kaptak ismeretlen adományozóktól a tengerentúlról.  Valószínűleg Gyurcsányék azért gyűjtenek, mert kiderült, hogy juthatott hozzájuk külföldi pénz. 

Az ügy pikantériája, hogy most megint egy külföldre, sőt Amerikába vezető weboldalon kezdtek adománygyűjtésbe. Sőt egy olyan felületen, amely ezer szállal köthető a Korányi-féle Ation for Democracy-hez.

A Lunda Donate weboldal elsőre egy piaci alapú adománygyűjtő felületnek tűnik, amely segít különféle civil szervezeteknek, pártoknak, egyesületeknek és magánszemélyeknek, hogy a weboldalukon pénzt tudjanak gyűjteni. De, ez csak a látszat. A felületnek valójában teljesen más a célja. 

Maga a webfelület már eleve úgy hirdeti magát, hogy 

A progresszívek által a progresszívek számára készített adományozó szoftver. Elősegítjük a progresszív ügyeket, mert hisszük, hogy pozitív változás történik, ha együtt dolgozunk! 

Rövid keresés után kideríthető, hogy a LUNDA nem más, mint a Datadat egyik fejlesztése. A szervezet a saját weboldalán ezt próbálja elrejteni, helyette ezt írják:

„A Lundát anyavállalatunk, az Estratos Digital fejlesztette ki, egy butikpolitikai tanácsadó és technológiai cég, amely progresszív ügyekkel és politikai jelöltekkel dolgozik szerte a világon. Az Estratos Digital világszerte együttműködik ügyfeleivel, hogy teljes körű megoldást kínálhasson kampányaik működtetésére. Az Estratos Digital székhelye Bécsben (Ausztriában) van, és szorgalmas, haladó szakértőkből álló globális csapatból áll, akik egy jobb jövőt szeretnének építeni.”

Mi ez a titokzatos Estrados Digital?

A cégadatok szerint egy osztrák cég, amelyiknek a weboldala már ismerősebben csenghet, ugyanis nem más, mint a DATADAT.AT.

tűzfalcsoport, adománygyűjtés, datadat (Forrás: Tűzfalcsoport)
(Forrás: Tűzfalcsoport)

A Datadat pedig nem más, mint a Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám nevével fémjelzett társaság, akik elég vastagon benne voltak a 2022-es választási botrányban.

tűzfalcsoport, adománygyűjtés, datadat (Forrás: Tűzfalcsoport)
(Forrás: Tűzfalcsoport)

Sőt, a Datadat volt az egyik nagy haszonélvezője annak a többmilliárdos támogatásnak, amit a baloldali pártok kaptak Amerikából. 

Ők a titkosszolgálati jelentésben is kitűntetetthelyen szerepelnek. 

Náluk csapódott le a támogatás nagy része.

tűzfalcsoport, adománygyűjtés, datadat (Forrás: Tűzfalcsoport)
(Forrás: Tűzfalcsoport)

Azonban, ha még közelebbről nézzük, és még mélyebb kutatásokat végzünk, akkor azt látjuk, hogy ez a Szigetvári Viktorék által fejlesztett Lunda egy az amerikai demokratapárthoz közel álló az Action Network nevű szervezethez is köthető.

tűzfalcsoport, adománygyűjtés, datadat (Forrás: Tűzfalcsoport)
(Forrás: Tűzfalcsoport)

Tehát majdhogynem egyidőben azzal, hogy Gyurcsányék elkezdtek pénzt kalapolni egy a Datadat által lefejlesztett felületen az amerikai Action Network bejelenti, hogy integrálja a saját rendszereibe a Lundát.

Az Action Network volt egészen konkrétan az a weboldal, amely lebuktatta Korányiékat, hiszen ott derült ki, hogy csupán 11 adományt érkezett be hozzájuk, és mégis sikerült 4 milliárd forinttal megtámogatniuk a baloldal kampányát (a korábban hangoztatott ezres nagyságrendű mikróadományok helyett). Erre a felületre hivatkozott a dollárbaloldal színe-java, hogy itt gyűjtötték Amerikában a magyarországi kampányra szánt pénzeket.

Érdekes módon a későbbiekben ugyanez az amerikai „adatakezelő és pénzgyűjtő” weboldal tűnt fel nagyon sok más hazai baloldali tömörülés weblapján is.

A fenti adatelemzés a következőkre vezetett.

Adott egy büntetés, amelyet a pártok azért kaptak, mert külföldi pénzeket talált náluk az Állami Számvevőszék. Erre Gyurcsányék elkezdenek adományokat gyűjteni, egy szintén külföldi adománygyűjtő felületen, amely érdekes módon Szigetvári Viktorékhoz, és az amerikai pénzek egyik nagy haszonélvezőjéhez, a Datadathoz tartozik. Ez a felület ezen túl pedig be van kötve az amerikai baloldal különféle pénzgyűjtő szervezetihez is.

Arra lehet mindebből következtetni, hogy a baloldali pártok újra és újra külföldi erőforrásokat mozgatnak azért, hogy a magyar belpolitikai életet befolyásolják.