A nemzetiségi jelölőszervezetek háromszor kaphatják meg a választópolgárok adatait

választás
A jelölőszervezetek háromszor kaphatják meg a nemzetiségiek adatait
Vágólapra másolva!
A nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetek mindegyike három alkalommal kaphatja meg a nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók adatait. Az érintettek az ajánlásgyűjtéshez nem, csak a kampánytevékenységhez kapcsolódóan tilthatják le az adatszolgáltatást.
Vágólapra másolva!

A nemzetiségi választópolgárok adatainak kötelező kiadását - az ajánlóívek átvételével egy időben - az indokolja, hogy a jelölőszervezetek így tudják, kiktől és milyen lakcímen gyűjthetnek ajánlásokat. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ajánlásgyűjtésnél csak azokhoz kopogtatnak majd be, akik a nemzetiségi választók listáján szerepelnek.

Még két alkalommal kaphatják meg a jelölőszervezetek - immár kérésre - a nemzetiségi választópolgárok adatait (a választást megelőző 38. és 13. napon, május 2-án és május 27-én), de ezekben az esetekben már csak azokét, akik nem tiltották le adataikat. 

Az adatkezelések eltérésének oka, hogy míg az első esetben az adatkiadás az ajánlásgyűjtés megkönnyítését szolgálja, addig a második és harmadik a kampánytevékenységet. 

A jelölőszervezetek tehát nem használhatják a kampány során az első alkalommal kiadott nemzetiségi listát, 

csak azokat, amelyekben nem szerepelnek azok a választópolgárok, akik abból töröltették magukat.
   

A központi névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként nyilvántartottak adatait a helyi, a területi, valamint a Nemzeti Választási Irodától lehet kikérni, térítésmentesen. Az adatok kiadását a második és harmadik alkalommal bárki letilthatja, ahogy a települési önkormányzati és az európai parlamenti választáson is, ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteni, akár online módon a www.valasztas.hu oldalon.