Karácsony Gergely már a 2019-es kampányban is külföldről kapott pénzt

karácsonygergely
Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Súlyos bűncselekményeket követhettek el Karácsony Gergelyék a 2019-es kampányban – erről ír a Magyar Nemzet. A portálnak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász arról beszélt, hogy a főpolgármester-jelölti kampány pénzmozgásai a pénzmosás, hamis magánokirat felhasználása, a költségvetési csalás és a sikkasztás gyanúját is felvethetik. A Magyar Nemzet a szerkesztőséghez eljuttatott dokumentumok alapján néhány napja arról írt: öt évvel ezelőtt ugyanaz történt, mint a 2021-22-es kampányfinanszírozási botránynál. Vagyis Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát is külföldről pénzelhették.
Vágólapra másolva!

Pénzmosás, hamis magánokirat felhasználása, költségvetési csalás, sikkasztás: a többi között ezek azok a bűncselekmények, amelyeket a Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampánya körüli pénzmozgások felvetnek – erről beszélt a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég Alapítvány jogi tanácsadóját a lap azokról a dokumentumokról kérdezte, amelyekből néhány napja kiderült: a főpolgármester kampányát már 2019-ben is külföldről finanszírozhatták.

Gyurcsány embere a középpontban

Ahogy a 2021-es baloldali előválasztási kampány külföldről érkezett pénzadományainak, úgy a két évvel korábbi főpolgármester-jelölti kampány finanszírozásának szálai is Tordai Csaba ügyvédhez vezetnek. A Magyar Nemzet értesülései szerint már Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát is külföldről pénzelték. A lap birtokába jutott – feltehetően a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott –  dokumentumok szerint a külföldről érkezett pénz Mravik Zsolt, Tordai Csaba élettársának cégébe futott be.

A lap arra is emlékeztetett, hogy

 Mravik 2014 óta szinte folyamatosan vezetői pozíciót tölt be Karácsony Gergely mellett.

Jelenleg a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője. Az ő tulajdonában van a Bakony Rental Kft, amelynek jogi képviseletét párja, Tordai Csaba látja el. A cég székhelye pedig közös lakcímükre van bejelentve.

Mint írták, a vállalkozást 2018-ban még Bakony Waste Energy Kft. néven alapították, akkor üzem- és tüzelőanyag nagykereskedelemmel foglalkozott. A vállalkozást 2019 februárjában nevezték át Bakony Rental Kft.-re, ezután kínálata közvélemény-kutatással és társadalomtudományi humán kutatással bővült.

Hirtelen jött siker

A cikk információ alapján az új portfóliót óriási árbevétel követte. Az önkormányzati választás évében hirtelen 238-szoros növekedést produkált. A Bakony Rental egy összegben 112,5 millió forintot kapott külföldre végzett tanácsadói szolgáltatásáért. Ebből Mravik Zsolt még az októberi önkormányzati választások előtt kivett 84 milliót, amiből a lap információi szerint 75 millió forintot egy városházi dolgozó segítségével Perjés Gáborhoz juttatott.

Mint ismert, a 2021-es előválasztási kampányt is kétes körülmények között érkezett külföldi pénzekből finanszírozták. Ráadásul ugyanazzal a technikával. Perjés Gábor akkor több részletben fizetett be több mint félmilliárd forintnyi összeget a Karácsony Gergely által alapított mozgalom számlájára, amiről később azt mondták, hogy ládikákban gyűjtött adomány.

A mikroadományok

Nagy ládikára lehetett szükség 2019-ben is. Perjés Gábor ekkor is több részletben fizethetett be milliós összegeket a Mindenki Budapestért Egyesület bankszámlájára. Ügyelve arra, hogy egyik befizetés se haladja meg a 10 millió forintos határt, az ugyanis felvethette volna a pénzmosás gyanúját.

A Mindenki Budapestért Egyesület Karácsony Gergely mozgalmához hasonlóan azt állította, hogy ezeket a pénzeket is adománygyűjtő ládákba helyzeték el a támogatóik.

Az adományládák  kinyitásárukról jegyzőkönyvek készültek egy olyan minta alapján, amit Tordai Csaba írt. A bankszámla-befizetések és jegyzőkönyvek adatai összegre és időpontra is megegyeznek.

A Magyar Nemzet birtokába került egy 2021-es levelezés is amiben Perjés Gábor azt nehezményezte, hogy Karácsony Gergely mozgalmának számlájára a vártnál nehezebben érkeznek meg a pénzek. Mint fogalmazott: „Amikor felkérést kaptam a Kilencvenkilenc Egyesület megtisztelő vezetésére, azt hittem ez olyan olajozottan fog menni, mint a Mindenki Budapestért Egyesület esetében.”

Ez a levelezés is azt bizonyítja, hogy a 2019-es és a 2021–22-es kampányfinanszírozás is ugyanazzal a technikával működött.

 Mindkét esetben azonos volt a pénzgyűjtés módja, útja és a lepapírozása is, amiért mindannyiszor Tordai Csaba felelt.