Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Orbán Viktor: A háború nem áll meg, az eszkaláció felé mozog

Vágólapra másolva!
Európában csak Magyarország a békepárti, illetve az utóbbi időben a Fico átmanőverezte Szlovákiát a békepártiak közé, ugyanakkor a békepártiak száma a szavazók körében mindenhol nő, ezért az európai parlamenti választás után az európai miniszterelnökök hozzáállása a háborúhoz meg fog változni. Európa ugyanis demokratikus - minderről Orbán Viktor beszélt a Blikknek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

A kormányfőt először a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről kérdezték. Orbán Viktor szerint azt még nem tudjuk, hogy magányos elkövető követte-e el a merényletet, de azt tudjuk, hogy az elkövető háborúpárti volt.

A miniszterelnök azt is elárulta, hogy a magyar titkosszolgálat együttműködik a szlovák titkosszolgálattal, ahogy más európai és NATO-országokéval is. Az orosz hekkerek külügy elleni támadásáról szóló kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy ma már a titkosszolgálatok tevékenysége egyre inkább a kibertérbe kerül. Azt is elmondta, hogy nemcsak Oroszország próbálkozik betörni a magyar állami szervek szervereire, de ezekről nem szabad beszélni, mert az csak a gyengeségeket fedné fel. Visszatérve a Fico elleni merényletre kiemelte, hogy a miniszterelnök nem teheti meg, hogy nem megy az emberek közé, nem élhet az emberektől elzárva. Ugyanakkor a biztonságot igyekezni kell maximalizálni.

Meg fog változni a háborúpárti hozzáállás

Az Ukrajnában zajló háborúról elmondta, hogy szét kell választani az európai és amerikai színteret. Európában csak Magyarország a békepárti, illetve az utóbbi időben a Fico átmanőverezte Szlovákiát a békepártiak közé. Ugyanakkor szerinte a békepártiak száma a szavazók körében mindenhol nő. Ezért az európai parlamenti választás után az európai miniszterelnökök hozzáállása a háborúhoz meg fog változni. Európa ugyanis demokratikus.

Ez azért is fontos, mert a háború nem áll meg, és az eszkaláció felé mozog. Ma már olyan lépéseket fontolgatnak, melyeket a háborúpártiak is túlzásnak tartottak korábban. Ez azonban nem csak európai folyamat, hiszen novemberben az Egyesült Államokban is választás lesz. Szerencsés esetben ez a békepártiak győzelmét és a tűzszünetet hozza.

Orbán Viktor szerint a béketárgyalásokban résztvevő szereplők kiléte is kérdéses, ez ugyanis egy proxyháború. Ezért két tárgyalásra lesz szükség, Oroszország és Ukrajna, illetve Oroszország és az Egyesült Államok között.

Villámcsapás

A belpolitikai kérdésekre kitérve szó esett Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról, melyről elmondta, hogy az azt kiváltó ügy villámcsapásként érte. Elmondta azt is, hogy a helyzetben eszköztelen volt, hiszen a köztársasági elnök hivatala független a kormánytól. Varga Judit lemondása kapcsán pedig elmondta, hogy az némiképp túlzás lehetett, hiszen egy 25 éves gyakorlatot követett az egykori igazságügy miniszter. A miniszterelnök elmondta, hogy a történtek után leült egy kávéra a lemondott politikustársaival és azt is elmondta, hogy Varga Judittal ma is szokott egyeztetni, hiszen rendkívül felkészült politikusról van szó.

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyar Pétert nem ismeri személyesen, talán két szót beszélt vele.

Ha ő a belső kör, akkor én nem

– fogalmazott a kormányfő, aki szerint Magyar Péter jövőjéről majd a választók döntenek. Hozzátette, hogy mindenkinek joga van a politikában megméretni magát. Magyar Péterről elmondta azt is, hogy az zavarná, ha Varga Judit férje a nemzeti-keresztény-polgári oldalon bontott volna zászlót.

Orbán Viktor nem akar tippelni

A korábbi miniszterelnökökről szólva elmondta, hogy Antall Józseffel, Horn Gyulával, de még Medgyessy Péterrel is van nexusa, Gyurcsány Ferenccel azonban már kevésbé. De vele is volt valaha kapcsolata. Orbán Viktor ugyanis mindenkinek megadja a tiszteletet, hiszen

mégiscsak egy nemzethez tartozunk.

Minderről azután beszélt, hogy felidézte, amikor felköszöntötte Medgyessy Pétert 80. születésnapja alkalmából és Horn Gyula kórházi kezeléséről.

Orbán Viktor ugyanakkor nem vállalkozott arra, hogy megtippelje a válogatott EB-mérkőzéseit. De azt elmondta, hogy mind a három csoportmeccs nyerhető, de azokat el is lehet veszíteni, hiszen a modern futballban kicsik a különbségek. Ha a Jóisten engedi, akkor mind a három meccsen ott lesz. Az olimpiára viszont nem fog kilátogatni, az szerinte a köztársasági elnök dolga. Az olimpia kapcsán elmondta azt is, hogy mivel a helyszínek messze vannak egymástól, így a tévé előtt magyar ügyekben jobban informált lehet, mint a helyszínen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről