Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Orbán Viktor: Lehet, hogy tíz év múlva a most zajló folyamatokra azt fogják mondani, hogy ez a harmadik világháború előeseményeihez tartozott

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.16, UkránOroszháború
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő a mai napon egy átfogó interjút adott a Patriótán. A kormányfő részletesen kifejtette, hogy apró léptekben hogy haladunk a harmadik világháború felé. - Benne vagyunk egy olyan folyamatban, amiről lehet, hogy tíz év múlva azt fogják mondani, hogy ezek már a harmadik világháború előeseményeihez vagy kezdeti eseteihez tartozott - jelentette ki a miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök ma egy nagyinterjút adott Bohár Dánielnek a Patriótán, ahol a kormányfő részletesen beszélt a kibontakozó világháborús helyzetről.

orosz-ukrán háború
Egyre közelebb van a világháború Fotó: AFP

NATO-misszió Ukrajnában? Ettől feláll az ember hátán a szőr – fogalmazott Orbán, aki szerint az atomfegyverekről, a lehetséges NATO-misszióról, illetve a dúsított lövedékekről szóló diskurzusok rémisztőek.

Egyetlenegy világháború sem úgy kezdődött, hogy kiálltak a vezetők, hogy mostantól világháború lesz – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint amikor a nyugati politikusok beszélnek a háborúról, nekik nem ugranak be azok a háborús reflexek, a személyes élményeket tartalmazó képek, mint a magyaroknak, akiket a második világháború során lebombáztak. Arra a kérdésre, hogy lesz-e harmadik világháború, vagy annak az előszelét jelenti-e az ukrajnai háború, a magyar kormányfő azt felelte:

Benne vagyunk egy olyan folyamatban, amiről lehet, hogy tíz év múlva azt fogják mondani, hogy ezek már a harmadik világháború előeseményeihez vagy kezdeti eseteihez tartozott.

Példaként a kormányfő felvetette, hogy eleinte az első világháborút is első balkáni háborúnak nevezték. Mint mondta, ott sem tudtuk az elején, hogy azok az esetek egy több millió áldozattal járó háborúba vezetnek.

Ha a Brüsszelben kialakult háborús pszichózist, a háborús örvényből nem tudjuk kiragadni az európai politikát, akkor lehet, hogy úgy írják majd meg ezeknek az éveknek a történetét, mint egy nagy európai világháború első egy-két évének epizódjait 

– fogalmazta meg Orbán, hogy szerinte miként lehetne elkerülni az ukrajnai háború kiszélesedését. 

A háború költségeiről azt mondta, ebbe a háborúba az európai országok már befizettek 100 milliárd eurót, ahogy az Egyesült Államok is. E kapcsán kijelentette, hogy az emberek nem tudják, de már most is fizetnek a háborúért, mivel szerinte az inflációért a háború a felelős.

Mi már benne vagyunk a háború finanszírozásában, még Magyarország is, az egyetlen ország, ami mindent megtesz, hogy kimaradjon ebből a háborúból, mert mindenki más befele mászik – hangsúlyozta a magyar kormányfő, aki elmondta: neki már az elejétől nem tetszett a háború, mivel két szláv ország általában súlyos háborút szokott vívni egymással. Ezután az EU Ukrajna-stratégiáját kritizálta, mondván, az már neki az elejétől nem tetszett, hiszen a háború magas költséggel jár, és szerinte az Európai Unióban nem kalkuláltak, és maguk sem tudják, mennyibe fog kerülni a háború és az elérendő stratégiai katonai cél, azaz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem győzhet.

Úgy sodródik bele Európa egy háborúba, hogy az általa kitűzött katonai cél eléréséhez szükséges költségekről és eszközökről nagyságrendi becslése sincs. Ennél felelőtlenebb dolgot még életemben nem láttam

 – véli Orbán, aki elmondta: az EU-ban minden negyedévben megkérdezi ezt a többiektől, de sosem kap rá választ.

A teljes interjút a linkre kattintva olvashatják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről