Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Meghosszabbította a bíróság a szélsőbaloldali antifa-nő, Ilaria Salis bűnügyi felügyeletét

Vágólapra másolva!
A mai tárgyaláson a bíróság fenntartotta a szélsőbaloldali antifa támadások elsőrendű gyanúsítottjának, Ilara Salisnak a bűnügyi felügyeletét, valamint nyomkövetőt is viselnie kell. A Fővárosi Törvényszéken ma három tanút hallgattak meg, majd lejátszották a támadásról készült felvételt.
Vágólapra másolva!

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a szélsőbaloldali támadás miatt indult büntetőper, miután megszüntették az elsőrendű vádlott, az olasz származású Ilaria Salis letartóztatását. A másodrendű vádlott ügye már másodfokon van, a harmadrendű vádlott pedig nem jelent meg a tárgyaláson, ezért csak Salis ült a vádlottak padján – írja a Magyar Nemzet

A szélsőbaloldali csoport tavaly februárban, Magyarországon támadott meg több embert is az utcán, többeknek komoly sérült okoztak. Valakit úgy megvertek, hogy 25 öltéssel kellett összevarrni a fejét. 

A támadások után a bandatagok elmenekültek, de több tagot is elfogott a rendőrség. 

Ilara Salis 
Fotó: Magyar Nemzet/ Kurucz Árpád

A csoport legismertebb tagja Ilaria Salis, aki elfogása után sokszor hallatott magáról. A szélsőbaloldali aktivista több nyílt levelet is írt a börtönből, amelyekben folytatta a hergelést. 

Az egyik első, nagy nyilvánosságot kapott ügy az volt, amikor a fogva tartása körülményeiről panaszkodott, de gyorsan kiderült, hogy hazudott.

 Az ügyészség azt javasolja, hogy a tagokat ítélje a bíróság fegyházbüntetésre és utasítsa ki őket Magyarországról. 

Az ügy kapcsán három tanút hallgattak meg ma a Fővárosi Törvényszéken. Iratok fordítása miatt Magyar György, Salis védőügyvédje azt kérte, hogy halasszák el a mai meghallgatást, amíg le nem fordítják a védekezéshez szükséges dokumentumokat. A védelem kérését a bíróság elutasította, mivel tájékoztatták a vádlottat és a védelmet a mai tárgyalásról, indítványukat csak ma terjesztették elő, a tolmács pedig mindent lefordít nekik.

Munkába tartott, amikor megtámadták 

Az első tanú, aki maga a sértett volt, elmondta, hogy 2023. február 10-én Budakesziről indult munkába, a Széll Kálmán térről Gazdagrét végállomásra utazott volna egy busszal. A buszon hátulról egy fiatal szőke nő megkérdezte tőle, hogy megy-e a kitörés túrára, mire ő nemmel felelt, majd leszállt és a postára akart menni.

A nő eltűnt, a sértett bement a postára, majd elindult a munkahelye felé, amikor négy-öt lépés után viperával kezdték ütni a fejét hátulról. Próbálta védeni az arcát, maga körül maszkos arcokat látott, akikről nem tudta, hogy kik és miért támadtak rá. Amikor megpróbált felülni, mert alábbhagyott az ütlegelés, akkor kapta a paprikaspray-t az arcába, közben a mellette lévő üzletből kijöttek neki segíteni, mire a támadók elszaladtak. Utólag tudta meg, hogy nyolcan támadtak rá.

Hét sérülés lett a fején, amit több mint 20 öltéssel varrtak össze és eltört három bordája, amit akkor nem vett észre. 

Ömlött a fejéből a vér, elmondása szerint manapság ritkán, de még mindig érzi a támadás nyomait. A sértett tízmillió forintos kártérítést követel az elsőrendű vádlottól, annak több mint egyévi kamataival együtt.

A megtámadott férfi a bíróság kérdésére elmondta, hogy bomber dzsekit és katonai bakancsot viselt aznap. 

Ahogy a nyomozati vallomásából kiderült, egy íjász-hagyományőrző klub tagja, ezért jár katonai ruhákban. Az ügyészség kérdésére elmondta: csak később tudta meg, hogy valószínűleg a ruhája miatt támadták meg. 

Ezután a szélsőbaloldali támadásról készült felvételeket vetítették le a tárgyalóteremben, ami ekkor teljesen elcsendesedett. A felvételek lejátszása után Magyar György kijelentette: a támadók nem okoztak életveszélyes sérülést.

A második tanú elmondta, hogy egy idősebb személy rohant be hozzá a boltba, mert egy fiatal férfit vertek az utcán. A tanú azt látta, hogy a földön fekvő férfit rugdossák, majd egy, a csoporton kívül álló nő mondott egy szót, amire a többiek egy irányba kezdtek futni. A vezető nő ekkor elővett egy paprikaspray-t, amit a férfi arcába fújt. 

A tanú befutott az áruházba az elsősegélydobozért, és hogy azonnal mentőt hívjanak. Elmondta azt is, hogy az áldozat a támadás után zavartnak tűnt, több helyen vérzett a feje. Az események hatására a tanú, aki a sértett közelében lévő másik boltban dolgozott, sokkos állapotba került. 

Utasításra menekültek 

A harmadik tanú arról beszélt, hogy azon a lakótelepen lakik, ahol a támadás történt. Arra lett figyelmes, hogy egy csapat ember átszaladt előtte, és azt látta, az egyik futó felemelt egy eszközt és megütötte vele a sértettet, aki elesett egy bankautomata előtt. A támadók ott ütlegelték és rugdosták, ahol csak érték. A tanú a támadók között látott nőket is, a szélsőbaloldaliak összesen nyolcan vagy kilencen voltak emlékei alapján.

Végig kiabált a tanú, hogy fejezzék be a támadást. Ahogy nőtt a tömeg látta, hogy valaki jelt ad a támadóknak a menekülésre. 

Ekkor az egyik nő előhúzott a szatyrából egy nagy méretű spray-t és a vérző emberre fújta, akinek ettől bevörösödött a feje. Ezután a támadók a lakótelep irányába futottak.

A tanúk meghallgatása után a tárgyalás azzal zárult, hogy a bíró a következő tárgyalást szeptember 6-ra tűzte ki, amikor orvos szakértőt és további tanúkat fognak meghallgatni, ítélet novemberben várható.

A bíróság fenntartotta Ilaria Salis bűnügyi felügyeletét, a szélsőbaloldali nőnek a tegnap elrendelt nyomkövetőt továbbra is viselnie kell, a harmadrendű vádlott esetében viszont megszüntette ezt a kötelezettséget, mert a bíró szerint a szökés-elrejtőzés veszélye nála nem áll fenn. Egy esetleges szökés esetén a Salisért kifizetett 16 millió forint óvadék el fog veszni – jelentette ki a tárgyalást vezető bíró.

Korábban megírtuk, hogy a Robert Fico elleni merénylet kapcsán ismét előtérbe került az úgynevezett Antifák, akik előszeretettel támadnak azon politikusokra, akiknek a nézetei nem egyeznek velük.A radikális baloldali-terrorista Antifa-mozgalom több terroristája ártatlan magyar járókelőket vert össze Budapesten. Soros György is előszeretettel támogatja a szélsőbaloldali terroristákat.

"Nincs az az ideológia, amely indokolná az "embervadászatot", amelyet az antifa aktivisták folytattak egy évvel ezelőtt Budapest utcáin" - ezt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette ki februárban, az egyik fővárosi sajtótájékoztatóján.



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről