Kiderült, hogy szeptembertől tényleg 9 órakor kezdődik-e a tanítás

Vágólapra másolva!
Már többször szó volt arról a felvetésről, hogy reggel nyolc helyett kilenckor kezdődne az oktatás. A Mandiner felkereste a Belügyminisztériumot a reggeli időpont változással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Már többször előkerült a sajtóban, legutóbb a közösségi oldalakon, ahol vírusszerűen terjedt, hogy a megszokott reggel 8-as időpont helyett kilenckor kezdődne a tanítás a közoktatásban. Utoljára tavaly ősszel került elő az iskolakezdés témája.

Hazánkban az első óra kezdő időpontját nem határozza meg jogszabály.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató két éve csinált egy közös kutatást, amelyben megállapították, hogy az utóbbi években folyamatosan romlottak az alvási mutatók a fiatalok körében, egyre kevesebbet és egyre kevésbé pihentető módon alszanak. A két szervezet vetette fel, mi lenne, ha az első óra a hazánkban leginkább megszokott 8:00 helyett egy órával később lenne. 

oktatás
A kép illusztráció! Fotó: Origo

Örülhetnek a diákok?
A Mandiner megkérdezte a Belügyminisztérium sajtóosztályát, meg tudják-e erősíteni a megjelent információkat, valamint az elmúlt hónapokban volt-e egyeztetés a szakmai szervezetekkel ezzel kapcsolatban. A tárca válaszában leszögezte, hogy

az első tanítási óra kezdetének időpontját a tárcának továbbra sem áll szándékában központilag meghatározni.

"Azt – célszerűen az iskolaszék, ennek hiányában az iskolai szülői szervezet, közösség és az iskolai diákönkormányzat véleményének kikérésével, a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet keretei között – a nevelési-oktatási intézmények önállóan határozzák meg” – fogalmaztak. Ez a válasz megegyezik azzal, mint amit a belügy szeptemberben is küldött a lapnak, ami alapján elég egyértelműen kijelenthető, hogy a közösségi oldalakon megjelenő információ nem volt más, mint hoax, álhír. A Pénzcentrum tavaly ősszel készített egy kutatást, amelyből egyértelműen kiderült, a szülők többsége egyáltalán nem támogatja az ötletet. Ennek magyarázata egyszerű: a legtöbben 8-tól vagy 9-től dolgoznak, így most meg tudják oldani, hogy gyereküket elviszik iskolába, majd onnan indulnak dolgozni, ám a későbbi iskolakezdés esetén teljesen át kellene sokuknak variálni a napi ritmusukat - írja a Mandiner.