Az európai fiatalok körében egyre népszerűbbek a bevándorlásellenes pártok

AfD
Fotó: RALF HIRSCHBERGER / AFP
Vágólapra másolva!
Ahol baloldali kormány van, ott a jobboldal mindenhol megerősödött az EP-választáson – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója. Hozzátette, szerinte fontos változás, hogy az európai fiatalok körében egyre népszerűbbek az olyan bevándorlásellenes pártok, mint a német AfD, a francia Nemzeti Tömörülés vagy az Osztrák Szabadságpárt.
Vágólapra másolva!

A politikai elemző a hirado.hu-nak értékelve az EP-választást közölte, Németországban az AfD és a baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) tudott profitálni a protestszavazatokból. 

Egyre több tartományban releváns az AfD, országosan pedig a második erő. Hasonlót láthattunk 2017-ben, amikor az AfD-é volt a második legnagyobb frakció és a legnagyobb ellenzéki a Bundestagban. 

- mondta, hozzátéve: az AfD egyre népszerűbb a fiatalok körében, hasonlóan Marine Le Pen pártjához, a Nemzeti Tömörüléshez Franciaországban, valamint az osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) Ausztriában, amely megnyerte a vasárnapi választást. 

Öt évvel ezelőtt a német fiatalok még egy radikális klímaaktivistára, Greta Thunbergre adták a szavazatukat, most viszont az új protestpártra.

Kiszelly Zoltán úgy látja, a fiatalok mellett a munkások nagy része is az AfD-re szavazott, akik korábban még a bevándorláspárti baloldali pártokat támogatták. 

AfD
Fotó: RALF HIRSCHBERGER / AFP

A lap emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hónapokkal ezelőtt már megjósolta, hogy Európában bekövetkezik a jobboldali fordulat. Kiemelik, hogy Németország mellett Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban, Spanyolországban, Görögországban és Finnországban is előretört vagy megszilárdította pozícióit a jobboldal. 

Ahol baloldali kormány van, mint például Németországban vagy Spanyolországban, vagy szigorú politikát folytató jobboldali kormány (például Olaszországban), ott a jobboldal mindenhol megerősödött az EP-választáson. A problémát abban látom, hogy Giorgia Meloni pártja, az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia), vagy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés előbb-utóbb alkut fog kötni az EPP-vel, hogy megszilárdítsa pozícióit az Európai Parlamentben. Ők folytatni fogják az együttműködést a meggyengült szociáldemokratákkal és a liberálisokkal, és csak bizonyos kérdésekben – például a migráció vagy az ukrajnai háború kérdésében – fognak szövetségeseket keresni a jobboldalon. Ebben az értelemben hiába szavaztak az emberek Melonira vagy Le Penre: ahhoz, hogy ők hatalomra kerüljenek, vagy abban maradjanak az EP-ben, ki kell egyezniük a globalistákkal

- mondta a Századvég politikai elemzési igazgatója. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!