Orbán Balázs: Beszéljünk őszintén: Európa nagyon nagy bajban van!

háború, oroszország, ukrajna, orosz-ukrán háború, konfliktus, 2024. 06.
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A NATO-vállalásainkat teljesítjük, ugyanakkor a szövetség területén kívüli katonai műveletekben nem kívánunk részt venni – erősítette meg a Mandinernek adott interjúban a kormányfő politikai igazgatója, aki beszélt még a választási eredményekről, és az Európa előtt álló kihívásokról, de szóba került Manfred Weber és Magyar Péter is.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elsöprő győzelmet aratott vasárnap

Orbán Balázs a Mandinernek adott interjúban elmondta, hogy 

olyan, hogy egy nagy kormánypártot ilyen hosszú ideig és ilyen nagy arányban töretlenül kitüntetnek bizalmukkal a választópolgárok, más európai országban szinte már nincs is.

Ráadásul a mostani európai választás valamennyi kormányzó pártnak rázós terep volt, hiszen háborúval, inflációval, gazdasági válsággal terhelt évek közben tartották a megmérettetést.

35 százalék fölé, ilyen kondíciók mellett szinte senki sem jutott. Mindezek tükrében egy 45 százalékos eredmény erődemonstrációra is alkalmas.

Választások2024, Választások2024eredményváró, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., eredményváró rendezvény, Választások2024eredményváró, Demokratikus Koalíció, DemokratikusKoalíció, DK, Gyurcsány Ferenc, GyurcsányFerenc, Dobrev Klára, DobrevKlára
A bukott baloldal. 
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A baloldal próbálja kisebbíteni a Fidesz győzelmét

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint hallottuk már ugyanezt a 2019-es önkormányzati választás után is, aztán nagyon nem úgy alakult a parlamenti választás. Minden választást azon a napon kell megnyerni, amelyiken tartják.

Persze szerezhettünk volna rekordszámú képviselői helyet is, ez kétségtelenül elmaradt. Viszont a ciklus közepén járunk, ilyenkor rendre büntetni szokták a regnáló hatalmat a választók. Ha ez volt a büntetés, akkor elfogadjuk.

 

Orbán Balázs szerint minden ellenzéki erőt komolyan kell venni, így a szélsőséges jobboldalt vagy a számos önkormányzati bázissal és parlamenti jelenléttel működő óbaloldalt, meg a Magyar-féle újbaloldalt is. Látszik, hogy a külföldről finanszírozott média és a „mikroadományozók” között az utóbbi az ügyeletes sztár. 

Meggyőződésem ugyanakkor, hogy Magyarország nem akar majd Magyar Péterrel egy hosszú, bántalmazó, abuzív kapcsolatba beleragadni.

Emmanuel Macron, emmanuelmacron
Emmanuel Macron,
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Mire számítsunk a következő időszakban?

A politikai igazgató meglátása szerint a Nyugat háborúpárti stratégiát visz, nemcsak fenntartanák, hanem fokoznák is az ukránok támogatását. Ehhez azonban társadalmi támogatottságot kell felmutatniuk, és ha valaki kilép a sorból, akkor az probléma a háborúpárti erők számára. 

Ezért a békepárti kormányokat pénzügyileg és politikailag is igyekeznek legyengíteni. Ez a  projekt idehaza nem volt sikeres: továbbra is erős a kormány legitimációja.

Ezzel szemben viszont több olyan ország is akad, ahol a választók épp a regnáló háborúpárti kormánnyal szemben fejezték ki elementáris erejű nemtetszésüket. Ez egy kicsit a mi javunkra billentette az erőviszonyokat. És előttünk áll még az amerikai választás, amely a döntő áttörést elhozhatja - tette hozzá.

Mire elég tizenegy fideszes, békepárti képviselő a folyamatok áthangolásában?

Tizenegy tégla, amit a magyar választók vettek ki az európai háborús felépítményből. Nem kis dolog, ne becsüljük le. Az igazi munka a képviselők számára csak most kezdődik: minden lehetséges parlamenti felületet fogni kell, és fel kell erősíteni a békepárti hangokat.

Orbán Balázs szerint a kormányzati állásponttal szemben érvelőktől gyakran elhangzik: háborút senki sem akar, ám ha valaki most követel fegyverszünetet, azzal Putyinnak kedvez, hiszen az oroszok épp jól állnak katonailag. Aki így érvel, az háborúpárti, hiszen politikai és katonai célok elérése érdekében a fegyveres harcok folytatására buzdít. Mi ezzel szemben azonnali fegyvernyugvást szeretnénk mindkét oldalon. Veszélyes kalkulációnak tartjuk, ami szerint később majd jobb pozícióból lehetne tárgyalni az oroszokkal, a legjobb reális lehetőség éppen most van. Ezért a tűzszünet az ukránoknak és Európában egyaránt érdeke lenne - mondta el.

Minél később jön el a béke, annál nehezebb lesz elszámolniuk a saját lelkiismeretükkel a háborúpárti erőknek. 

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonája egy D-20 tarackágyúval lövi az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkiv térségében, 2024. június 10-én.
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A választók csúnyán megbüntették a német és a francia kormányt

A politikai igazgató elmondta, hogy Macron francia elnök kénytelen volt előrehozott választást kiírni. Kérdés, hogy a politikai földindulás hol áll meg. Ha nem mond le, akkor is elképzelhető, hogy jobboldali kormánnyal kell együtt dolgoznia. Újra cohabitation időszak jöhet, ami mindig egy másik időszámítás a francia politikában. Németország a hárompárti koalíció egyre nagyobb legitimációs válsággal küzd, összesen nem kaptak egyharmadnyi szavazatot. Sokan ezt kárörvendéssel nézik, de az elmúlt két évben tapasztaltak alapján egy gyenge érdekérvényesítési képességgel rendelkező német kormány sokkal rosszabb Európa és Magyarország számára, mintha erős felhatalmazással bíró kabinet vezetné Európa legfontosabb országát. 

Közeleg a soros magyar uniós elnökség

Orbán Balázs szerint az elnökség olyan, mintha egy étteremben te állítanád össze az étlapot, te választanád ki a háttérzenét, de azt, hogy ki mit rendel, mindenki saját maga dönti el. Fontos feladat, lehet jól és rosszul is csinálni.

Szerintem mi egy jó étlapot állítottunk össze, és vagány zenét választottunk: az elnökség központi gondolata Európa erejének visszaszerzése.

Versenyképes gazdaságot szeretnénk látni, megerősített európai hadiipart, fair bővítést, felelős zöldpolitikát, illetve a demográfiai problémák és az illegális migráció elleni hatékony fellépést. Minden kész, most a kiváló magyar diplomácián a sor!

Nem árt tisztázni: az elmúlt évek azt bizonyították be, hogy a magyar kormány az EU egyik legkompromisszumkészebb kormánya. Ezt igazolja az uniós forrásokról való tárgyalás, vagy az ukrán kérdések kezelése. 

Elmondta: persze vannak éles nemzetstratégiai ügyek, melyekben nem lehet engedni. Vagy beengeded a migránsokat, vagy nem; vagy lehet genderérzékenyítés az oviban, vagy nem; vagy részt veszel a háborúban, vagy nem. A kompromisszum soha nem lehet behódolás, ahogy a vita sem lehet kekeckedés. 

Beszéljünk őszintén: Európa nagyon nagy bajban van! Politikailag, katonailag, technológiailag, demográfiailag és gazdaságilag lemaradóban van, és közben nem képes érvényt szerezni a saját érdekeinek. Márpedig egy ilyen helyzetből csak belső konfliktusok felvállalása közben, kiérlelt stratégiával lehet kitörni,

a belenyugvó, sodródó, semmitmondó, bürokratikus döntéshozatal ideje lejárt. Aki valóban aggódik Európáért, az vállalja az ezzel járó vitákat. Magyarország mindig ennek szellemében jár el. 

Választások2024, Választások2024eredményváró, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., eredményváró rendezvény, Választások2024eredményváró, Fideszeredményváró2024,  Orbán Viktor, OrbánViktor
Fidesz eredményvárója 2024. június 9-én. Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Milyen pártcsaládba ülne be a Fidesz?

Most úgy látszik, hogy több opciónk is van. Mi a legszélesebb szuverenitáspárti együttműködés felé hajlunk, nemsokára kiderül, hogy ennek mennyi esélye van.

Orbán Balázs elmondta: a Fidesz azért lépett ki az EPP-ből, mert elege lett abból, hogy a Néppárt a baloldallal működik együtt – ahogy azt egy nemrég publikált tanulmány is igazolta. A KDNP maradt, mert Adenauer és Kohl kancellár pártját nem akarták elhagyni. Ha kialakul egy új helyzet, akkor azt is a KDNP-nek kell majd megítélnie. 

A teljes interjú ITT olvasható el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!