Az egész világ Orbán Viktor tűzszüneti javaslatáról beszél

Orbán Viktor Kijevben, ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir, OrbánViktor,
Kijev, 2024. július 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást.

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl

– fogalmazott Kijevben Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatáról írt az RBC-Ukraine is Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatójára hivatkozva. Orbán Viktor szerint a tűzszünet felgyorsíthatja a tárgyalások ütemét, fogalmaz az ukrán lap.

„Magyarország nagyra értékeli Zelenszkij elnök békekezdeményezéseit, ezért arra kértük, hogy fontolja meg a tűzszünet lehetőségét, mielőtt tárgyalásokat kezdene Moszkvával ”– számolt be a Reuters.

A Lenta.ru szerint a magyar kormányfő kinyilvánította, hogy Budapest számos kérdésben érdekelt abban, hogy kétoldalú megállapodást írjon alá Kijevvel.

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy a Kremlnek nincsenek elvárásai Orbán Viktor ukrajnai útjával szemben. Hozzátette, hogy Magyarországnak teljesítenie kell a feladatait, miután az EU Tanácsának elnöke lett.

A Fox News szerint Orbán Viktor látogatása ritka gesztus volt egy olyan kapcsolatban, amelyet régóta feszültségek jellemeznek.

Az NBC News arról írt, hogy Zelenszkij biztonsági szolgálata hétfőn meghiúsított egy puccsot, amely „Oroszország kezére játszott volna”. Orbán Viktor látogatására egy nappal azután került sor, hogy Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét, amely pozíció felhasználható a 27 tagországból álló blokk napirendjének alaphangjának meghatározására, tette hozzá az NBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!