Az ukrán hadsereg az összeomlás szélén, Macron már nyugati csapatokkal vonulna be

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború,
Vágólapra másolva!
Szinte napra pontosan két évvel az orosz-ukrán háború kirobbanása után Macron francia elnök Párizsban bejelentette, hogy "a rakéták és bombák koalícióját" akarja létrehozni Ukrajna mellett. Az ötletet még Scholz német kancellár is felelőtlennek tartja, és bejelentette, a németek nem szállítanak Taurus rakétákat. Egyértelműen arra célzott Scholz, hogy ezekkel az ukránok Oroszország területét lövik majd, és a NATO háborúba keveredhet. 2022. február 24-e óta a legvisszafogottabb becslések szerint is több mint félmillióan haltak meg és csaknem 14 millió ember hagyta el az otthonát. Mivel Amerika nem hajlandó tovább finanszírozni a háborút, Brüsszel az európai vezetőket akarja erre kényszeríteni.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az európai kontinensen a Balkán-háborúk óta ismét nyílt háború pusztít, felfoghatatlan veszteséget és szenvedést okozva. 

A britek sürgetik az ukránok további támogatását

Rishi Sunak brit miniszterelnök sürgette a Nyugatot, hogy legyen "bátrabb" az orosz vagyon lefoglalásában, és a befagyasztott pénzeszközökön felhalmozott kamatokat küldje el Ukrajnának. Közben Ukrajna arra számít, hogy idén 11,8 milliárd dollár gazdasági támogatást kap az Egyesült Államoktól - közölte vasárnap a miniszterelnök. Denisz Smihál egy kijevi televíziós konferencián elmondta, hogy bízik abban, hogy az amerikai törvényhozók jóváhagyják a régóta várt gazdasági és katonai segélyt.

Fontos új fejlemény, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi találkozójukon biztonsági megállapodást írt alá, amely egyebek mellett több mint 3 milliárd kanadai dollár katonai és pénzügyi támogatás nyújtásáról rendelkezik Ukrajnának ebben az évben. 

A németek további támogatást ígértek Ukrajnának

Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton, az Ukrajna elleni orosz háború kezdetének második évfordulóján Odesszában kijelentette, hogy

Berlin továbbra is elkötelezett Kijev iránt: támogatja fegyverekkel, valamint egyengeti útját az Európai Unióba.

Amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem lesz kész leállítani a háborút, "minden nap folytatjuk az önök támogatását", beleértve a fegyverszállításokat, "amelyekkel nem csupán területeket lehet visszafoglalni, de minden nap életeket is lehet menteni" – mondta Baerbock a dél-ukrajnai kikötővárosban, oldalán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

A német tárcavezető látogatását biztonsági okokból kezdetben titokban tartották, Odesszát ugyanis nem egészen 24 órával korábban támadták az oroszok. Miközben Annalena Baerbock támogatásáról biztosította Ukrajnát, ukrán kollégája egyértelmű üzenetet küldött Kijev nyugati szövetségeseinek, közöttük Berlinnek. 

Ha Németország és a Nyugat nem tekint Ukrajnára Oroszország szemüvegén keresztül az ukrajnai függetlenség kezdete óta, és befogad bennünket az EU-ba és a NATO-ba, ez a háború sosem robbant volna ki

– jelentette ki Dmitro Kuleba. Az Európai Unió decemberben döntött úgy, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, de a várakozások szerint sok évbe telik, mire Kijevet felveszik tagnak.

Macron hadsereggel vonulna Ukrajnába

Ugyanakkor Scholz német kancellár Macron francia elnök ötletével már nem értett egyet. Macron hétfőn este bejelentette Párizsban, hogy a bombák és rakéták koalícióját akarja létrehozni Ukrajna mellett.   

Az Élysée-palotában hétfőn 21 államfő részvételével nemzetközi támogatási konferenciát rendeztek, amelynek végén Emmanuel Macron egyértelműen a háború erőteljes folytatása mellett szólalt fel. 

A Le Figaro tudósítása szerint bejelentette, hogy Ukrajna szövetségesei koalíciót hoznak létre közepes és nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnába szállítására. 

Sőt, a francia elnök még tovább ment, azt mondta, nem szabad kizárni a nyugati csapatok Ukrajnába küldését - bár elismerte, hogy ebben nincs konszenzus. Ha NATO-katonák jelennének meg Ukrajnában, az egyértelműen a harmadik világháború kitörését jelentené. 

 

Zelenszkij még több katonai segítséget követel

Macron úgy tűnik, meghajolt Zelenszkij előtt, aki a hét legfejlettebb országot tömörítő G7 országcsoportbeli szövetségeseit szólította fel szombaton, hogy "időben" küldjék a katonai segítséget. "Nagyon jól tudják, mire van szükségünk, hogy megvédjük az egünket, hogy megerősítsük a szárazföldi hadsereget, hogy támogassák és folytassák tengeri sikereinket, és tökéletesen tudják, hogy minderre időben van szükségünk, és számítunk önökre" – jelentette ki az ukrán elnök a G7 Kijevben tartott virtuális tanácskozásán. A két éve tartó háborúban

az ukrán hadseregnek nincs elegendő legénysége, lőszerre és több légvédelmi rendszerre van szüksége, hogy megállítsa a támadó orosz hadsereget.

Kijev nem kapta meg fő szövetségesétől, az Egyesült Államoktól Joe Biden elnök által megígért 61 milliárd dollárt a republikánusok vétója miatt, és az európai uniós támogatás is késlekedik.

Meglepő orosz előretörés

A fronton közben egyre inkább előnyösebb pozícióba kerülnek az oroszok. Az orosz erők egyre jobb állásokat foglaltak el az ukrajnai Avgyijivka közelében, és hét ukrán ellentámadást vertek vissza – ezt állította vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Múlt pénteken a tárca azt közölte, hogy az orosz erők tovább nyomultak nyugat felé. Az oroszok elfoglalták Lastochkinót Avgyijivka közelében, és az alábbi videófelvételek szerint nagy erőkkel bevonultak Robitine faluba is, a nyári ukrán ellentámadás során visszafoglalt egyetlen településére. Az orosz erők közben drónokkal támadták Harkiv régiót vasárnap reggel – tudta meg az Ukrajinszka Pravda.

Magyarország a béke pártján áll

A magyar kormány közleményben közölte, hogy Magyarország gyászolja a háború áldozatait, együtt érez az özveggyé és árvává tett százezrekkel, segítséget nyújt Ukrajnának a sérültek ápolásában és a háborús rokkantak ellátásában, történelme legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogatja a földönfutóvá és menekültté tett milliókat, tevékenyen hozzájárul Ukrajna energiaellátásának biztosításához, illetve újjáépítéséhez.

Magyarország határozott álláspontja, hogy a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem kiterjeszteni és eszkalálni kell, hanem véget vetni annak. Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és erre hívja fel a harcoló feleket.

Ukrajna szuverenitásának megőrzése Magyarország elemi érdeke, Magyarország kormánya ezért minden fórumon továbbra is határozottan fellép.

Brüsszel már két szankciós csomagon is dolgozik egyszerre

A "nagy sikerre" való tekintettel Brüsszel már két szankciós csomagon is dolgozik egyszerre – emlékeztetett ironikusan Reels-videójában a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője. Hortay Olivér a videóban kifejti, hogy azok az intézkedések, amelyeknek érezhető hatása lenne, és nem kerültek bele az előző 12 csomagba, ellenállást váltanak ki a tagállamok részéről. Ezeket átverni időigényes, így Brüsszel egyrészt összeállít egy 13. szimbolikus csomagot, amire kevéssé jelentős magánszemélyek és cégek kerülnek rá, és így elfogadtatható február végéig; másrészt megkezdi a munkát a 14. szankciós csomaggal is, amelyben például megtiltaná az orosz LNG behozatalát. Hortay Olivér úgy látja, hogy

már alig maradtak Európában olyanok, akik hisznek a büntetőintézkedésekben, ráadásul azzal, hogy Joe Biden amerikai elnök megtiltotta az új LNG-projektek engedélyeztetését, az orosz gáz pótlására szolgáló amerikai beszerzések is kérdésessé váltak.

Hozzátette:

de mindez nem számít, a shownak folytatódnia kell.

A szankciós politika nem a háború végét hozta el

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára videós bejegyzésben erősítette meg, hogy Magyarország a béke pártján áll.

Tehát összességében elmondható, hogy a helyzet továbbra sem mutat azon irányba, hogy a háború véget érne. A Nyugat és Brüsszel továbbra is támogatja Ukrajnát, egyre több pénzt ölnek az országba, miközben Zelenszkij ukrán elnök is még több fegyvert és támogatást követel a Nyugattól. Idő kérdése, Ukrajna meddig tart ki, és meddig támogatják. Ugyanis abban a pillanatban, ha elzárnák a pénzcsapokat, véget érne a konfliktus az ukrán fél cselekvőképtelensége miatt.

Dömötör Csaba a Facebookon közzétett újabb videójában kommentálta Emmanuel Macron azon nyilatkozatát, miszerint a francia elnök nem zárja ki, hogy nyugati katonák, európai csapatok menjenek a háborús hadszíntérre. Itt van az államtitkár válasza Macron őrült, veszélyes tervére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK