Zelenszkij újra őrjöngve követel fegyvereket, az ukrán hadsereg az összeomlás szélén

Események

Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború
Az oroszok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége több mint 444 ezer fő a háború két éve folyamán. A kép illusztráció!
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 732. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

 

06:31
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:33
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij még több katonai segítséget kért

A hét legfejlettebb országot tömörítő G7 országcsoportbeli szövetségeseit szólította fel szombaton, az orosz-ukrán háború kezdetének második évfordulóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy "időben" küldjék a katonai segítséget. "Nagyon jól tudják, mire van szükségünk, hogy megvédjük az egünket, hogy megerősítsük a szárazföldi hadsereget, hogy támogassák és folytassák tengeri sikereinket, és tökéletesen tudják, hogy minderre időben van szükségünk, és számítunk önökre" - jelentette ki az ukrán elnök a G7 Kijevben tartott virtuális tanácskozásán.

A két éve tartó háborúban

az ukrán hadseregnek nincs elegendő legénysége, lőszerre és több légvédelmi rendszerre van szüksége, hogy megállítsa a támadó orosz hadsereget.

Kijev nem kapott meg a fő szövetségesétől, az Egyesült Államoktól a Joe Biden elnök ígérte 61 milliárd dollárt a republikánusok vétója miatt, és az európai uniós támogatás is késlekedik. (MTI)

06:35
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Hat ukrán drónt lőttek le az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint hat drónt lőttek le orosz célpontok felett; kettőt Belgorodi terület felett, négyet pedig a Fekete-tenger felett fogtak el.

 

07:20
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4853 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5910 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint a beléptetettek közül a rendőrség 29 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

08:09
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

A németek további támogatást ígértek Ukrajnának

Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton, az Ukrajna elleni orosz háború kezdetének második évfordulóján Odesszában kijelentette, hogy

 Berlin továbbra is elkötelezett Kijev iránt: támogatja fegyverekkel, valamint egyengeti útját az Európai Unióba.

Amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem lesz kész leállítani a háborút, "minden nap folytatjuk az önök támogatását", beleértve a fegyverszállításokat, "amelyekkel nem csupán területeket lehet visszafoglalni, de minden nap életeket is lehet menteni" - mondta Baerbock a dél-ukrajnai kikötővárosban, oldalán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

A német tárcavezető látogatását biztonsági okokból kezdetben titokban tartották, Odesszát ugyanis nem egészen 24 órával korábban támadták az oroszok. Miközben Annalena Baerbock támogatásáról biztosította Ukrajnát, ukrán kollégája egyértelmű üzenetet küldött Kijev nyugati szövetségeseinek, közöttük Berlinnek. "Ha Németország és a Nyugat nem tekint Ukrajnára Oroszország szemüvegén keresztül az ukrajnai függetlenség kezdete óta, és befogad bennünket az EU-ba és a NATO-ba, ez a háború sosem robbant volna ki" - jelentette ki Dmitro Kuleba.
Az Európai Unió decemberben döntött úgy, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, de a várakozások szerint sok évbe telik, mire Kijevet felveszik tagnak. (MTI)

09:19
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán zászló színeivel világították ki a kanadai parlamentet

A kanadai parlament ottawai Peace Tower sárga és kék színben világították ki az Ukrajna iránti szolidaritásból – írja az Ukrinform. Az erről készült fotókat a miniszterelnöki hivatal tette közzé az X-en. 

Ma este és holnap este az ukrán nép iránti tisztelet jeléül a Peace Tower az ukrán zászló színeiben lesz kivilágítva. Két évvel azután, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját, Kanada továbbra is rendíthetetlenül és egyértelműen támogatja Ukrajnát

– olvasható a bejegyzésben.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati kijevi látogatásakor biztonsági megállapodást írt alá, amely egyebek mellett több mint 3 milliárd kanadai dollár katonai és pénzügyi támogatás nyújtásáról rendelkezik Ukrajnának ebben az évben.

10:28
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok Harkivot támadják

Az orosz erők drónokkal támadták Harkiv régiót vasárnap reggel – tudta meg az Ukrajinszka Pravda. A támadások miatt riadókészültséget rendeltek el a térségben.

10:47
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Áramkimaradás miatt szünetelt a határátkelés az ukrán határnál

Ukrán oldalon fennálló áramkimaradás miatt szünetelt a határforgalom a barabási közúti határátkelőhelyen 2024. február 25-én 7 óra 15 perctől – írja a police.hu. Az ukrán fél tájékoztatása szerint az átkelőhelyen helyreállt az áramszolgáltatás, a határforgalom 2024. február 25-én 8 óra 45 perctől megindult és zavartalanul haladhat.

„A külföldre utazóknak ajánljuk, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével” – tették hozzá.

11:15
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Folytatják előretörésüket az oroszok

Az oroszok elfoglalták Lastochkinót, Avgyijivka közelében, és a videófelvételek szerint nagy erőkkel bevonultak Robitine faluba is, a nyári ukrán ellentámadás során visszafoglalt egyetlen településére.

 

11:32
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ipari miniszter: Ukrajna megháromszorozta a fegyvergyártását

Ukrajna tavaly megháromszorozta fegyvergyártását, és jelenleg 500 vállalat dolgozik az ország védelmi ágazatában - közölte vasárnap Kijev stratégiai ipari minisztere a The Guardian szerint.

Olekszandr Kamysin egy kijevi televíziós beszédében elmondta, hogy ez a szám 100 állami és 400 magánvállalatot foglal magában, és Ukrajna az idén "a lőszergyártás jelentős növelését" tervezi.

11:46
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Meglepő ukrán bejelentés

Egyetlen fegyver sem lépte át az ukrán határt az Európai Unióba az Oroszország teljes körű inváziója óta eltelt két év alatt - közölte vasárnap az ukrán belügyminiszter a The Guardian szerint. Ihor Klimenko ezt egy televíziós konferencián jelentette ki Kijevben.

12:10
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Meglepő orosz előretörés

Az orosz erők előnyösebb pozíciót foglaltak el az ukrajnai Avdijivka közelében, és hét ukrán ellentámadást vertek vissza - állította vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Pénteken a minisztérium azt közölte, hogy az orosz erők tovább nyomultak nyugat felé, miután átvették az ellenőrzést Avdijivka felett.

12:25
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Előrehozott szavazás az orosz elnökválasztáson

Zaporizzsjai területen megkezdődött az előrehozott szavazás az oroszországi elnökválasztáson – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A bejelentést Galina Katyuscsenko, a területi választási bizottság elnöke tette.

12:52
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevnél

A „We are Ukraine” Telegram-csatornája számolt be arról, hogy robbanások voltak a kijevi régióban vasárnap. Hozzáteszik, hogy a légvédelem a Kamenszkoje víztározó területén lépett működésbe – írta meg a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Az ukrán Digitális Átalakulás Minisztériumának online térképe szerint a riasztást Kijev régióban moszkvai idő szerint 08:11-kor jelentették be, és 19 percig tartott. Ezt megelőzően 06:06-kor indították el a szirénákat.

13:47
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnát tovább támogatja az USA

Ukrajna arra számít, hogy idén 11,8 milliárd dollár gazdasági támogatást kap az Egyesült Államoktól - közölte vasárnap a miniszterelnök. Denisz Smihál egy kijevi televíziós konferencián elmondta, hogy bízik abban, hogy az amerikai törvényhozók jóváhagyják a régóta várt gazdasági és katonai segélyt.

14:15
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

A britek sürgetik az ukránok további támogatását

Rishi Sunak brit miniszterelnök vasárnap sürgette a Nyugatot, hogy legyen "bátrabb" az orosz vagyon lefoglalásában, és a befagyasztott pénzeszközökön már felhalmozott kamatokat küldje el Ukrajnának.

14:36
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Háborús konferencia Kijevben

A háború kétéves évfordulója alkalmából televíziós konferenciát tartanak Kijevben – írja a The Guardian. Eddig több miniszter is felszólalt, köztük a kijevi védelmi miniszter, aki elmondta, hogy az Ukrajnába érkező nyugati fegyverszállítmányok mintegy 50 százaléka nem érkezik meg időben; az ország belügyminisztere megerősítette, hogy az orosz invázió két éve alatt egyetlen fegyver sem lépte át a határt Ukrajnából az Európai Unióba; míg a stratégiai ipari miniszter elmondta, hogy Ukrajna tavaly megháromszorozta fegyvergyártását, és jelenleg 500 vállalat dolgozik az ország védelmi ágazatában.


 

14:54
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Döbbenetes dologra készülnek az ukránok

Az ukrán parlament elsöprő többséggel szavazta meg azt a törvényjavaslatot, hogy a katonai szolgálatuk befejezte után tartalékos állományba helyezzék a sorkatonákat. Ezt Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő írta meg Telegram-csatornáján.

15:12
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 400 ukrán katona halt meg Avgyijivkánál

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint 425 ukrán katona halt meg Avgyijivkánál egy orosz támadás következtében – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

15:50
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás a varsói orosz nagykövet háza ellen

Moszkva lengyelországi nagykövetének otthona előtt szombaton egy halom trágyát dobtak lengyel tüntetők az ukrajnai teljes körű invázió második évfordulóján – írta meg a Reuters. Egy véres orosz zászlót tettek a trágyakupacra, rajta a „Z” betűvel.

16:12
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok megint fel vannak háborodva

Mintegy 160 tonna ukrán gabonát semmisítettek meg egy lengyel vasútállomáson "büntetlenül és felelőtlenül" - mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő. Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes az X-en tette közzé a vasúti kocsikból kiömlött gabonakupacok fotói mellett. A képeken 160 tonna megsemmisült ukrán gabona látható. A gabona a gdanski kikötőbe, majd más országokba tartott.

 

17:11
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

A németek ellenzik a nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnának küldését

A németek közel fele ellenzi a nagy hatótávolságú Taurus rakéták szállítását Ukrajnának. A Bild am Sonntag nevű újság által közzétett felmérés szerint a válaszadók 49 százaléka ellenezte, és csak 35 százalékuk támogatta a katonai segítségnyújtás ezen formáját – írja a Strana

17:50
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

170 ezer tüzérségi lövedéket kap Ukrajna az EU-tól

Az EU március végéig akár 170 ezer tüzérségi lövedéket szállít Kijevnek – jelentette be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter X közösségi oldalán, a Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott beszélgetését követően. Az abszolút prioritás most a tüzérségi lövedékek. Március végéig az EU közel 170 ezer lövedéket tervez Ukrajnának szállítani, és azon dolgozik, hogy tovább növelje a szállítmányok mennyiségét – hangsúlyozta Dmitro Kuleba.

19:06
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Kémdrón követte a német külügyminisztert Ukrajnában

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború kitörésének második évfordulója alkalmából látogatott Ukrajnába, Odesszában kijelentette: Berlin továbbra is elkötelezett Kijev iránt, az ukránokat támogatja fegyverekkel, valamint egyengeti útjukat az Európai Unióba.

Amikor a drónt észlelték, Baerbock éppen egy olyan üzemet keresett volna fel, ahol sós vízből állítanak elő ivóvizet. „Az oroszok folyamatosan célba veszik a polgári infrastruktúrát, hogy elviselhetetlenné tegyék az ukránok életét” – írja a Bild.

19:57
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Rengeteg kémhálózatot számoltak fel Ukrajnában

Vaszil Maliuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője elmondta, hogy tavaly 47 orosz kémhálózatot számoltak. Hozzátette, hogy a háború kezdete óta több mint 2000 "árulót" tartoztattak le.

20:29
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétákat lőtt le az orosz légvédelem

Az orosz légvédelmi minisztérium közleménye szerint a két rakétát moszkvai idő szerint 19 órakor körül lőtték le a Fekete-tenger felett.

20:57
február 25, 2024
Vágólapra másolva!

Zaporizzsja területét támadták az oroszok

Zaporizzsja régión belül egy falut, Malyshivkát ágyúzták az oroszok. A támadásban egy ember meghalt, három másik pedig megsérült. A támadásról egyelőre nincs több információ.