Gulyás Márton Youtube-csatornája tavaly kétharmad részben külföldi pénzekből működött

gulyasmarton
Vágólapra másolva!
A Gulyás Márton által vezetett Partizán 2023-ban kétharmad részben külföldi pénzekből működött. A rekordbevétel ezzel együtt is összejött.
Vágólapra másolva!

2023-ban a Partizán saját tőkéje több mint háromszorosára, 121,7 millióról 397,4 millió forintra nőtt. Az alapítvány profitja több mint hétszeresére, 38,8 millióról 275,7 millió forintra nőtt – írta a Magyar Nemzet. A Gulyás Márton által vezetett Partizán egyéb bevételei közel duplájára, 471,4 millióról 902,7 millió forintra emelkedtek. Ez szinte mind támogatásokat jelent, amelyből 32,5 millió forint adomány és 192 millió forint 1 százalékos adófelajánlás.

Közel 573 millió forint külföldi támogatást kaptak, de nem részletezték a támogatók körét. Mindez azt jelenti, hogy a Partizánt tavaly majdnem kétharmados arányban külföldről finanszírozták.

Mindeközben a személyi jellegű ráfordítások triplájukra nőttek egyetlen év leforgása alatt (121 millióról 362 millió forintra), ez azt is jelenti, hogy a Partizán stábja tovább bővült az elmúlt évben. 

Kiktől kaphatták a fél milliárdot?

Eddig csak sejteni lehetett, hogy a Partizánhoz szükséges anyagi eszközök jó része külföldről érkezik.

A The National Endowment for Democracy nevű amerikai szervezet éppen a 2022-es választások előtt juttatott egy „nagyobb pénzt” a szervezetnek. De a Partizán rendszeresen részesül más külföldi szervezetek támogatásában is.

Az amerikai és német pénzből működtetett „German Marshall Fund” meghívásos pályázatán korábban 15 000 amerikai dollár, míg a „The Foundation for Democracy and Pluralism” meghívásos pályázatán 200 000 euró díjazásban részesültek.

Az Origo is írt arról, hogy a Gulyás Márton vezette Partizán együttműködött azzal az adatszolgáltató DatAdattal, amely a Gyurcsány- és a Bajnai-kabinetekben szerepet vállaló Szigetvári Viktorhoz és Ficsor Ádámhoz köthető. A cég a 2022-es választási kampányban is feltűnt, Márki-Zay Péter mögött is, és érintettek voltak a többmilliárdos amerikai adományok becsatornázásában a magyar baloldalhoz.  

Gulyás Márton korábban azt mondta: 

Ez egy drága műfaj. Közéleti videót csinálni olyan, hogy arra nem jön se hirdető, se szponzor. Tehát végső soron ott van a sor végén Soros György is, ezt kár eltagadni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről