Vigyázat, vasárnap ónos esőre számítanak!

hó, hóesés, havazás, tél, december, időjárás, Budapest, 2023.12.07.
Vágólapra másolva!
Ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Veszprém vármegye területére vasárnapra a HungaroMet Nonprofit Zrt, amely közleményében azt írta, visszatér a tél.
Vágólapra másolva!

Veszélyjelzésükben azt írták, a Dunántúlon - az Alpokalja és a Dunántúl keleti részének kivételével - vasárnap késő estig átmenetileg előfordulhat 0,1-0,5 milliméter ónos eső, de a Bakony magasabb részein tartósabb, egy millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső eshet. Ezért Veszprém vármegye területére

vasárnapra másodfokú figyelmeztetést adtak ki ónos eső veszélye miatt,

a Dunántúl többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

személyautó szélvédőjéről takarítják le a fagyott ónos esőt a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én Forrás: MTI/Rosta Tibor

A HungaroMet előrejelzése szerint szombaton északnyugaton jelentős mennyiségű eső eshet, vasárnap reggelig az északnyugati országrészben a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 15-25 millimétert.

Vasárnap viharos széllel tér vissza a tél.

A hajnali óráktól kezdődően nyugat, északnyugat felől terjeszkedve a Dunántúlon az esőt, ónos esőt egyre nagyobb területen váltja fel gyengülő havazás. A késő esti órákban helyenként a Duna-Tisza közén is előfordulhat kisebb havazás. A lehulló hó mennyisége dél, délnyugat felé haladva növekszik, délnyugaton helyenként a 3-5 centimétert is elérheti.

Ekkora hó volt a fővárosban 2023. december 7-én, 2024. január 7-én visszatér a tél Fotó: Csudai Sándor - Origo

A korábban lehullott csapadék is fokozatosan lefagy.

A Dunántúl északnyugati részén, illetve a Balaton környezetében a legerősebb széllökések a délelőttől kezdődően, estétől az ország északkeleti részén is elérhetik az óránkénti 70-80 kilométert észak, északnyugati irányból, de a Bakonyban ennél nagyobb, óránkénti 80-90 kilométeres széllökés is lehet.

A viharossá fokozódó szél néhol hordhatja a havat.

December elején is többfelé lehetett havazásra számítani, és úgy tűnt, folytatódik az igazi tél, aztán felmelegedett az idő. December 10-én megint havazásra figyelmeztettek a meteorológusok, és december 23-án is szinte az országban esett. Szenteste napjára viszont elolvadt és azóta meglehetősen enyhe az idő. Három napja már megírtuk, hogy hamarosan nagyot fordul az időjárás.