Megkapták a tanárok a rekordbéremelést, a Soros-közeli szakszervezet mégis tüntetgetett

Budapest, 2024. január 13. Résztvevők a tanárok béremeléséért tartott tüntetésen a Belügyminisztérium előtt 2024. január 13-án. A demonstrációt az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Fridays For Future Magyarország, a Hang, az ADOM Diákmozgalom, az Országos Közös Akarat és a Civil Bázis szervezte. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Megkapták a tanárok a rekordbéremelést, a Soros-közeli szervezet - ahogy a címben is írtuk - mégis tüntetésszerűséget szervezett. Nagyjából százan lehettek...
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a "szónokok" zavaros követeléseikről számoltak be.

Az Egységes Diákfront vezetője szerint évente tíz százalékkal nő a pályaelhagyó tanárok száma, és Pintér Sándor belügyminiszter rendőrséget csinál az oktatásból.

Arról is beszélt, hogy a fiatalok negyven százaléka funkcionális analfabéta. Ami köztudottan hazugság persze.

Pál Alexandra, a baloldali Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szónoka is az érdekvédők érdemének nevezte a béremelést, viszont fontosnak tartja, hogy ez ne legyen szemfényvesztés. Hogy ez a bölcsesség mit jelent, az nem derült ki.

A tüntetésszerűségen beszédet mondott Juhász Péter, az Együtt volt pártelnöke is, aki az V. kerületben szeretne indulni polgármester-jelöltként az önkormányzati választásokon. A tarhálásáról ismert, bukott "politikus" megpróbált kampányolni saját magának.

Juhász Péter most éppen nem pénzt kunyerál, hanem kampányol saját magának Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fridays for Future és az Adom Diákmozgalom bejelentette, hogy a Soros-közeli aHanggal közösen konzultációs íveket gyűjtöttek össze.

A helyszínen lévő tüntetők egy Pintér Sándort mintázó kartonfigurát hipnotizáltak, amit eredetileg meg akartak rongálni, de a rendőrség közbeavatkozott.

A Magyar Nemzet helyszíni tudósítója szerint a résztvevők között konzultációs íveket is gyűjtenek, néhány momentumos aktivista pedig a párt ifjúsági tagozatába, a TizenX-be toboroz tagokat.

A tüntetés A Pál utcai fiúk musical grunddala, Dés László Mi vagyunk a grund című szerzeményének közös eléneklésével és a „Pintér, takarodj!" kezdetű, rendkívül értelmes rigmus skandálásával zárult.

A trágár megfogalmazásoktól nem idegenkedő fiatalok arról beszélnek, hogy a kormány hazudott.

Csináltak egy videót is erről, de persze nem derült ki, hogy szerintük ki és miért hazudott.

Eiplné Pál Alexandra, a PDSZ országos választmányának tagja. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Január 1-jétől emelkedik a tanárok bére. Az átlagfizetésük 32,2 százalékkal nő, a pályakezdő gyakornokok pedig 528 800 forintot keresnek majd havonta.

Orbán Viktor miniszterelnök az év utolsó, nemzetközi sajtótájékoztatóján azt is elmondta:

hároméves bérfejlesztési program indul, melynek végén a tanárok átlagfizetése nagyjából 800 ezer forint lesz.

A Nemzeti Pedagóguskar vezetője nem érti

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke a demonstráció előtt a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy számára kicsit érthetetlen, miért éppen most kell újabb demonstrációkat tartani. Szerinte az uniós pénzek megérkezésével, illetve tanárok valóban érdemi béremelésével van remény arra is, hogy ez folytatódni fog, így a tanárok fizetése felzárkózik a diplomás-átlagbérekhez.

Az NPK elnöke szerint a tanárok egyik legfontosabb követelése teljesült. Az új életpályatörvénnyel kapcsolatban csak általánosságban követelték a jogszabály visszavonását, konkrét problémára nem világítottak rá. Horváth Péter hozzátette, hogy szerdán újabb egyeztetésre mennek a szakmai szervezetekkel együtt a minisztériumba,

ahol meg lehet beszélni, ha a szakszervezeteknek vannak pontosító kérdéseik a fizetésemelésről.

Az elnök a mostani béremelés tükrében furcsának tartotta, hogy a tiltakozók már 2025 szeptemberéről nem valós állításokat tesznek. Szerinte most az a legfontosabb az intézményekben, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt munka folyhasson, semmi ne befolyásolja a nevelési és az oktatási feladatok ellátását.

A 2023/24-es tanév ősze már sokkal nyugodtabb volt, ami mindenkinek a teljesítményére pozitívan hatott, a tanárokéra és a diákokéra egyaránt. Minden, ami indokolatlanul nem ezt segíti elő, pontosan ezt a munkavégzéshez szükséges nyugalmat zavarja meg

– világított rá Horváth Péter.