A Lánchíd-botrány Karácsony, Gyurcsány és a baloldal új Hagyó-ügye

Vágólapra másolva!
Messze túlárazott beruházások, gyanús összefonódások, sikkasztás-gyanú – így lehetne összegezni Karácsony Gergely főpolgármesterségének egyik legsúlyosabb botrányát, a Lánchíd felújítását. A mostani botrány nagyban emlékeztet a Gyurcsány-Hagyó-korszakra Budapest életéből, amikor több milliárdos visszaélések történtek a városban, és – egy tanúvallomás szerint – Nokiás-dobozokban szállították a közpénzeket egymásnak a szereplők. 
Vágólapra másolva!

Az atv.hu információi szerint két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt-től Vig Mór, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Ráadásul az azóta letartóztatott Víg Mór magánszámlájára is mehetett közel 1 milliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek. Vig Mórt, a Soros György által fenntartott Amnesty International Magyarország vezetőjének testvérét különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el még december elején. A mostani új fejleményekkel ismét reflektorfénybe kerültek a Lánchíd felújításának gyanús körülményei.

Egyre több a gyanús kérdőjel a Lánchíd felújítása körül Forrás: BKK

Mint ismert, a Tarlós István vezette főváros még 2019 előtt írt ki tendert a felújításra. Akkor még a híd felújítása 21,8 milliárd forint került volna. Karácsonyék a mai napig érthetetlen okból megsemmisítették a korábbi tendert, majd pedig ugyanaz a cég 26,7 milliárdért újította fel a hidat. Azaz, 5 milliárd forinttal többért. Mindezek ellenére Karácsony Gergely és helyettese, Kiss Ambrus a mai napig azt állítja, hogy a 26,7 milliárd forint az kevesebb, mint a 21,8 milliárd. A híd felújítása kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy az A-Híddal kötött szerződésben a legproblémásabb a hatvanszorosára emelkedett előleg összege és a megfeleződött kötbér volt. Érdekes hogy Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata, MSZP-s főpolgármester-helyettes éppen akkor vett részt az A-Híd karácsonyi buliján, amikor a cég elnyerte a tendert.

Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés

A Lánchíd felújítása körüli botrány kísértetiesen emlékeztetett a Demszky-Hagyó-Gyurcsány-korszak idején kirobbant budapesti botrányokra. Hagyó Miklóst még 2017. szeptember 29-én ítélte el jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság hivatali visszaélés és – felbujtóként elkövetett – hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt szocialista főpolgármester-helyettest. Az ítélőtábla a döntésével egyébként enyhítette az egykori főpolgármester-helyettesre első fokon kiszabott büntetést.

Hagyó Miklós korszakára emlékeztető botrányok vannak Budapesten Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az ítélőtábla Antal Attila harmadrendű vádlottra, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatójára folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott büntetést két évre súlyosította, mellékbüntetésként négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól.

A táblabíróság három évre súlyosította a nyolcadrendű vádlott, a BKV Zrt. korábbi kommunikációs igazgatójára folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott börtönbüntetést. A férfit a végrehajtandó szabadságvesztés mellett négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól.

Mint ismert, 2009 nyarán robbant ki a túlzott végkielégítési és a korábbi, a BKV számára aránytalanul hátrányos szerződéskötések körüli botránysorozat, ami aztán Hagyó Miklós politikai bukásához, letartóztatásához, majd felfüggesztett börtönbüntetéséhez vezetett. A szocialista főpolgármester-helyettes ellen sokmilliárdos sikkasztás miatt emeltek vádat. A vesztegetés gyanúja is felmerült, amelynek jelképe a nokiás doboz lett, egy tanúvallomás szerint ebben szállították a pénzt Hagyónak.

Ezek voltak az elsőfokú ítéletek

Ahogy korábban említettük a bíróság másodfokon enyhítette az elsőfokú ítéletet, éppen ezért érdemes visszatekinteni, milyen ítéletek születtek korábban.

– Hagyó Miklós, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettese hivatali visszaélés bűntette, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte

Mesterházy Ernő másodrendű vádlottat (egykori főpolgármesteri politikai főtanácsadót) felmentette az ellene emelt vád alól.

Antal Attila harmadrendű vádlottat, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt másfél évhárom évre felfüggesztett – börtönnel sújtotta a bíróság.

Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat, a BKV Zrt. Antal Attilát követő vezérigazgatóját hűtlen kezelés bűntette, valamint magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték.

Lelovics Ottó ötödrendű vádlottat (a főpolgármester-helyettesi kabinet egykori kommunikációs tanácsadóját) folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt egy év két hónap börtönre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve.

Mátay-Horváth Éva hatodrendű vádlottat (a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metró volt sajtóreferensét, majd később, azzal párhuzamosan Hagyó Miklós mellett megbízással dolgozó kommunikációs tanácsadót) a bíróság felmentette.

Horváth Iván hetedrendű vádlottat (Hagyó Miklós jogi tanácsadóját) hűtlen kezelés miatt mint felbujtót egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték.

Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlottat, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte, három év próbaidőre felfüggesztve.

Zelenák Tibort, a BKV volt osztályvezetőjét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, ebből a vádlott előzetes letartóztatásban eltöltött ideje miatt 51 ezer forintot kifizetettnek tekint.

Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját, valamint három másik vádlottat felmentettek. Az ő felmentését egyébként az ügyészség javasolta.

A bíróság döntése szerint a vádlottaknak összesen 50 millió forint kártérítést kellett fizetniük, ebből Hagyó Miklósnak és Balogh Zsoltnak közösen 39,6 millió forintot kellett megfizetnie, Antal Attilának, Lelovics Ottónak és Regőczi Miklósnak pedig együtt tízmillió forintot kellett fizetniük.
A Hagyó-korszak jelképe a nokiás doboz volt Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Visszatért a Gyurcsány-korszak

Budapestre egyébként Karácsony Gergely 2019-es győzelme után szinte kivétel nélkül visszatértek a Gyurcsány-korszak emberei. A régi, bukott politikusok különösebb akadály nélkül szivárogtak be a fővárosi politikai életbe. Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere lett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elnöke. Bekerült a közlekedési cég felügyelőbizottságába Katona Tamás, MSZP-s politikus, akinek pénzügyi vezetőként kulcsszerepe volt a 2006-os magyar költségvetés hiányának elhallgatásában.

Szintén visszatért Lakos Imre, Molnár Gyula, volt MSZP-s polgármester helyettese, aki a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) elnökségi tagja lett. A politikus erősen érintett volt a Kopaszi-gát építése körüli ingatlanmutyiban. Lakos mellé beültették a BHV igazgatóságába Gál J. Zoltánt, a Gyurcsány Ferenc-féle Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkárát, a Népszava volt főszerkesztő-helyettesét, a Vasárnapi Hírek egykori főszerkesztőjét. A cég felügyelőbizottságába került a gyurcsányista Élő Norbert, aki alulmaradt Pokorni Zoltánnal szemben a Hegyvidéken.

Nem maradt pozíció nélkül Szabó Zoltán sem, aki a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottsági tagja lett. A politikus a Horn-kormány alatt a közoktatási minisztérium politikai államtitkára volt, később a VII. kerület MSZP-s polgármestere lett.

A Lánchíd felújítása körüli botrány pedig ismét világosan mutatja, hogy Budapestre szinte teljesen visszatért a Gyurcsány-korszak a maga korrupciós rendszerével együtt.