Orbán Viktor: Magyarország támogatja Moldova EU-s tagságát

SZIJJÁRTÓ, Péter, ORBÁN, Viktor, Dorin, Receant, Moldávia, miniszterelnök, 2024.01.25.,
Budapest, 2024. január 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) és Dorin Receant, Moldávia miniszterelnöke (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. január 25-én. Mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország feltétel nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Dorin Recean moldovai kormányfővel.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy

a két országnak nincs rendezetlen ügye, és pozitívan tekint egymásra, keresi az együttműködést, a diplomáciai kapcsolatok sűrűsége és ereje valamilyen okból mégsem olyan, mint lennie kellene.


Hozzátette, az aktuális találkozó célja ezért a szorosabb együttműködés létrehozása, hiszen minden alapja megvan annak, hogy a két ország sokkal jobban működjön együtt, mint eddig.

- jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondása szerint Moldova egyenes úton halad az uniós tagság felé, Magyarország pedig megérti azt a geopolitikai környezetet, amely szükségszerűvé teszi a mihamarabbi csatlakozást.
Hozzátette:

nemcsak arról van szó, hogy az európai uniós tagság jó Moldovának, hanem arról is, hogy az Európai Uniónak is szüksége van új energiára, szüksége van olyan országokra, amelyeket kiegyensúlyozott, stabil és dolgozni akaró emberek által lakott országokként ismernek.

Orbán Viktor kormányfő katonai tiszteletadással fogadja Dorin Receant, Moldávia miniszterelnökét a Parlament előtti Kossuth téren 2024. január 25-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Moldovának ugyanis jó a reputációja Európában a vendégmunkásai miatt - közölte, kiemelve:

A magyar kormányfő a moldovai miniszterelnökkel közös sajtónyilatkozatában úgy értékelt: "bántóan hosszú idő" az a nyolc év, amennyivel ezelőtt Moldova aláírta a társulási megállapodást az Európai Unióval. Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások gyorsaságával az elvesztegetett idő egy részét vissza tudják nyerni.

Magyarország már túl van az EU-csatlakozáson, ezért tudja, hogy ez rendkívül bonyolult feladat - mondta Orbán Viktor, és felajánlotta, hogy Magyarország és annak diplomáciai akadémiája nagy számban fogad Moldovából érkező diákokat.

A két ország 32 éve áll diplomáciai kapcsolatban, 4 éve írt alá stratégiai partnerségi megállapodást, mára pedig a Magyarország és Moldova közötti kereskedelem rekordot döntött, elérve a 200 millió dolláros sávot - emlékeztetett, hozzátéve: ezt folyamatosan emelni szeretnék.

Orbán Viktor kormányfő (és Dorin Receant, Moldávia miniszterelnöke tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. január 25-én. Mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arra is kitért: Magyarországnak jó lenne, ha Moldova és az Európai Unió között vámmentes kapcsolat lenne.

- fogalmazott.

Közölte: Magyarország tenni kíván annak érdekében, hogy a két országot ismét közvetlen légi járat kösse össze, akár már március végétől.

Mivel mindkét ország importálja a gazdaság működéséhez szükséges energiát, Magyarországnak és Moldovának is az az érdeke, hogy a közép- és délkelet-európai térségben az energiahálózatok minél fejlettebbek legyenek; ez gazdasági és katonai biztonságot is jelent

- fejtette ki.

Az egyetértés a két kormány között minden stratégiai kérdésben átfedést mutat - összegzett, hozzátéve: a tárgyalások munkaebéd keretében folytatódnak csütörtökön.