Mára teljes hiány lett a normalitásból Németországban

AfD final election campaign in Brandenburg POLITICS parties elections State parliament AfD
30 August 2019, Brandenburg, Königs Wusterhausen: Participants of the AfD election campaign conclusion in Brandenburg. A man carries a sign with the inscription "Björn Höcke Kanzler der Herzen in spe". In Brandenburg and Saxony a new parliament is elected on 01 September. The state elections in Thuringia are just under two months later, on 27 October. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Vágólapra másolva!
Németországban egy technokrata átalakulás zajlik, a normalitás teljesen megszűnt, és a választásokat zavarként tüntetik fel, ez a posztdemokratikus vízió a legnagyobb veszély - minderről a XXI. Század Intézet pénteki budapesti rendezvényén beszéltek a közelgő uniós választások kapcsán.  
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy Németország, amely nagyon fontos szerepet játszik az európai és a magyar gazdaság formálásában, most válaszút előtt áll - mondta Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a fő kérdés, hogy Németország kitart-e a demokrácia mellett, vagy pedig a diktatúra irányába lép el.

Mindezzel párhuzamosan Wansee 2.0 konferenciának nevezik a migránsok kitelepítéséről szóló rendezvényt (a Wansee konferencián döntöttek el a nácik, hogy kiírtják a zsidókat) tartottak, miközben korábban arról beszéltek, hogy nem lehet a holokausztot semmihez sem hasonlítani. Mi folyik Németországban? Schmidt Mária bízik benne, hogy az uniós választásokon hiteles válaszokat kapunk arra, hogy merre kell tartania Európának és Németországnak a mostani kihívásokkal terhelt világban.

Középről indult az AfD

Németországban jobbról nem lehetett soha pártot alapítani a második világháború után, és ezért az AfD alapítása is középről történt - mondta Götz Kubitschek. A Sezession főszerkesztője rámutatott arra, hogy az AfD az elmúlt években több változáson ment át, és mostanra a nemzeti ellenzék vezető ereje lett. Rámutatott arra, hogy 2024-ben az európai parlamenti választás mellett három keleti tartományban lesz voksolás, és az utóbbi helyeken jó esélye van az AfD-nek, hogy a politikai hatalomra kerüljenek. Kubitschek elmondta, hogy

Szinte lehetetlen a különféle rágalmakkal szembeszállni, és mivel az állam szervezi ezeket a rágalmakat, így azokkal nem lehet versenyezni.

Mára Németországban az AfD képviseli a normalitást Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

Mindez azért veszélyes az AfD-re és az ellenzékre, mert nem tudnak a polgári osztályhoz szólni, másrészt a párton belüli viták erősödtek, és bűnbakot kreálnak egyesek. A főszerkesztő szerint az AfD nem vesz részt a demokrácia szimulálásában, Németországban egy technokrata átalakulás zajlik, és a választásokat zavarként tünteti fel. Ez a posztdemokratikus vízió a legnagyobb veszély - tette hozzá.

Ennek az ellenzéknek a célja, hogy állítsuk elő a normalitást, és ez Németországban már forradalmi változás lenne - mondta Kubitschek. Németországban mára nincs nemzeti jobbkonzervatív civil társadalom - tette hozzá. A normalitáshiánnyal szemben nem lehet semmit sem állítani, ezért a következő években egy normális civil társadalmat kell felépíteni.

Kubitschek rámutatott arra, hogy a magyarországi építkezés összefügg azzal a tapasztalattal, hogy önmagában a parlamenti mandátumok nem jelentik a civil társadalom létrejöttét. A következő években derül majd ki, hogy Németországban sikerül-e egy nemzeti civil társadalmat létrehozni - zárta szavait a főszerkesztő.

Ébredezőben van Németország

Felébredés zajlik Németországban - erről már Maximilian Krah beszélt. Az AfD európai parlamenti listájának vezetője közölte, hogy mind gazdasági, mind szellemi szempontból veszít a Nyugat. Minderre a liberális oldal azt szeretné, hogy az egész világ liberalizálódjon - tette hozzá. Ezzel szemben a jobboldal azt szeretné, hogy mindenki úgy érezze jól magát, ahol van. A politikus arról is beszélt, hogy a múltba nem lehet visszamenni, mert Amerikában is egy új világ jött létre, és az európai gyökerek meggyengültek. Éppen ezért nem lehet az a jövő, hogy csak az USA-val vagy csak Kínával szerződünk.

Maximilan Krah: Az EU-t meg kell változtatni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Arnold

Az Európai Unió mára egy teljesen elbürokratizálódott rendszer lett, és ez nem egy demokratikus állapot - mondta Krah. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Európát el kell felejteni, hanem át kell alakítani - tette hozzá.

Kell Európa, de nem úgy kell kinéznie, mint amit a baloldal szeretné - tette hozzá.

Krah arról is beszélt, hogy a liberalizmus csak az egyedi emberrel foglalkozik, és nem képes kollektív kérdésekre válaszolni. Ha nem végzünk elég munkát, akkor Európa a baloldalon köt majd ki, ha nincs ajánlatunk, akkor az ellenfeleink foglalják majd el a politikát - tette hozzá. Az EP-képviselő szerint mára az emberképben sincs egyezség a jobb- és baloldal között Németországban.

Krah egyfajta világítótoronyként jellemezte Magyarországot.