Szijjártó Péter Magyarország együttérzését fejezte ki a Chilében pusztító erdőtűz miatt

SZIJJÁRTÓ Péter; ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ Közéleti személyiség foglalkozása politikus sajtótájékoztató SZEMÉLY
Budapest, 2024. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abdul-Latif bin Rasid az-Zajáni bahreini külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország együttérzését fejezte ki chilei kollégájának a valparaísói erdőtűz áldozatai és családtagjai iránt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az Alberto van Klaveren Stork chilei külügyminiszternek címzett - az MTI-hez is eljuttatott levelében - a magyar tárcavezető azt írta, nagy megdöbbenéssel értesült a pusztító valparaísói tűzről, amely rendkívüli emberéleteket követelt, és súlyos anyagi és természeti károkat okozott.

- fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elismerését fejezte ki a lángok ellen hősiesen küzdő tűzoltóságnak és katonaságnak a civilek védelmében tett erőfeszítéseikért.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Gondolataim és imáim azokkal vannak, akik veszteségeket szenvedtek, kívánok nekik minden erőt ennek a tragédiának a feldolgozásához" - zárta levelét Szijjártó Péter.

A Chile Valparaíso megyéjében pénteken délután kezdődött erdőtűz a közelben található településekre is átterjedt, vasárnap délelőttre a jelentős természeti káron túl számos emberáldozatot követelt.

A beszámolók szerint már jóval 100 feletti az elhunytak száma és óriási anyagi károk keletkeztek. Gabriel Boric elnök a 2010. évi februári földrengéshez hasonlította a tűzvész következményének mértékét és a tűz megfékezése után kezdődő helyreállítást, és 2 napos nemzeti gyászt hirdetett.

A tárca közlése szerint az oltási és mentési munkálatokat a chilei Katasztrófavédelmi és -megelőzési Államtitkárság koordinálja (SENAPRA), ugyanakkor a Külügyminisztériumban is létrejött egy válságstáb Alberto van Klaveren Stork miniszter vezetésével.

A SENAPRA megkezdte annak a listának az összeállítását, melynek biztosításához Chile nemzetközi segítséget fog kérni. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa készen áll a kérés fogadására.

A latin-amerikai országok mellett már Ferenc pápa is szolidaritását fejezte ki a chilei népnek a természeti katasztrófában elszenvedett veszteségekért.