Sporttörténelmi vb. A jövő olimpiai bajnokait láthatjuk Győrben!

Vágólapra másolva!
Szemeink előtt íródik a sporttörténelem
Vágólapra másolva!
Forrás: Freschli József/MATSZ

Sporttörténelmi világbajnokságot rendez Győr. Június 27-től 30-ig a Rába-parti városban ugyanis megrendezik az I. Junior Torna Világbajnokságot. A 14-15 éves lányoknak és 16-17 éves fiúknak korábban még soha nem rendeztek vb-t a sportágban. Külön sportdiplomáciai siker, hogy a vb-t magyar kezdeményezésre írta ki a nemzetközi szövetség (FIG).

A vb szereit Stuttgartban gyártották. Jó hír, hogy ezek az új szerek a vb után Magyarországon maradnak, a Magyar Torna Szövetség ugyanis megvásárolta azokat, és kiadja használatra majd az egyes klubok számára.

Közben zajlik a jegyértékesítés. A nézők a belépőket a jegymester.hu oldalon vásárolhatják meg a sporttörténelmi világbajnokságra.

Forrás: Freschli József/MATSZ

A magyar színeket hat versenyző képviseli, rajtuk kívül további két tartalékot is megneveztek a szakemberek. A lányoknál Makovits Mirtill, Szujó Hanna és Szilágyi Nikolett alkotja a magyar csapatot, míg tartalékként Szmirnov Anna tagja a keretnek. A fiúknál Balázs Krisztián, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs készülhet a sportág első junior torna-világbajnokságára, míg tartalékként Kovács Márton lesz ott a válogatottban.

Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornász szerint a fiatalok figyelmét napjainkban sok minden leköti, ezért a sport háttérbe szorul.

„Az ilyen nemzetközi rangos események hihetetlenül hasznosak az utánpótlás szempontjából. Ez a vb sokat lendíthet a tornasporton, remélem, hogy a Győrben látható tehetséges fiatalok által bemutatott gyakorlatok hatására sokan döntenek úgy, hogy kipróbálják ezt a szép sportágat.” – mondta Berki Krisztián.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára úgy látja: ahhoz képest, hogy első világbajnokságról van szó ebben a korosztályban, komoly nemzetközi érdeklődés övezi a világversenyt. „Dél-Amerikától Ausztráliáig folyamatosan érdeklődnek a szakemberek. A tengerentúli válogatottak korábban érkeztek Győrbe, ahol a világ egyik legjobb edzőcsarnokában végzik el az utolsó simításokat" – összegzett a főtitkár.