Orbán nem jött ki a sodrából - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Ismét háromnapos ülésbe kezdett hétfőn a parlament. Folytatják a vitát az előzetes választási regisztrációról, és az új Polgári törvénykönyv is terítéken lesz. A hétfői plenáris ülésen dönthetnek a kormány munkahelyvédelmi akcióterv megvalósításáról szóló javaslatokról is. Az őt kérdőre vonó ellenzéki képviselők felvetéseit udvariasan és viccelődve utasította el Orbán Viktor miniszterelnök, akit nem sikerült csőbe húzni sem a tandíj, sem az oligarchák emlegetésével, sem cigányozással.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül57 bejegyzés
14:45
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Nyugdíjaktól a szoborrongálásig

Az ellenzéki képviselők interpellációikban a nyugdíjak évközi emelését és a külföldről hazatelepült romáknak járó segélyeket kérik számon a kormányon. A kérdések között Navracsics Tibornak felelnie kell arra is, hogy vajon minden szoborrongálás társadalmilag hasznos-e.

15:06
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek a képviselők

Lassan megtelik a z ülésterem, egyelőre nagy a hangzavar, mindenki beszélget. Az ülésnek hivatalosan 13 órakkor kellett volna elkezdődnie.

15:08
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Telefon csörög a teremben

Megérkezett Kövér László, lassan kezdődik az ülés, de a fideszes képviselők közül sokan még a számítógépükön pötyögnek. Egy telefon is hangosan cseng a teremben.

15:11
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kezdődik az ülés

Kövér László köszönti a külföldi látogatókat, például a Keleti Katolikus Egyház pátriárkáját.

15:13
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Nem ünnepeljük az önkormányzati napot

Botka László (MSZP) beszél napirend előtt. Szerinte ebben az évben nincs ok az önkrományzati nap megünneplésére, mert az önkormányzatiságot a Fidesz tönkretette. "Ha egykor tudták, most miért felejtették el?" - kérdezte Botka Kövértől, aki szerinte még 1990-ben kiállt az önkormányzatok mellett.

15:16
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Dunaföldvár a bizonyíték

Botka már a 2014-es választásrokról beszél, ahol szerinte az MSZP jól fog szerepelni, erre bizonyíték szerinte az is, hogy a párt megnyerte a dunaföldvári polgármesteri választást.

15:19
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Tállai: Szeged úszik az adósságban

Tállai államtitkár válaszában nem 2014-ről, hanem a múltról beszél, szerinte az MSZP-nek nem volt önkormányzati koncepciója, és elég megnézni Botka városát, Szegedet, amely úszik az adósságban. Hozzátette, hogy ehhez képest 2010 óta jócskán csökkentették az önkormányzatok hitelállományát. Tállai szerint azokat a feladatokat vette el az állam az önkormányzattól, amelyeket állami pénzzel kell helyretenni, mert az önkormányzatok adósságba verték magukat miattuk.

15:24
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

A magzatot védené a KDNP

A KDNP-s Nagy Kálmán szerint módosítani kellene a Btk.-t, és ki kellene egészíteni a magzati veszélyeztetés fogalmával. Továbbá a szülők kötelességeit ki kellene terjeszteni a magzatokra is, mert a szülők sokszor nem törődnek a magzatokkal, nem járnak prevenciós vizsgálatokra. Nagy szerint egy nyolcéves kisfiú azt mondta neki, hogy a szülei párnapos korában otthagyták. "Önök, én, mi mindannyian felelősök vagyunk" - mondta Nagy.

15:28
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Felkészít a kormány a családi életre

Az államtitkár válaszában azt mondta, hogy 2010 óta csökkent az abortuszok száma, a kormány pedig több intézkedést hozott a magzatok védelmére. Felhívták például a figyelmet arra, hogy ki hogyan vállaljon gyermeket. Szerinte fontos a családi életre való felkészítés az oktatásban is.

15:33
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Ketyeg az óra Jávor szerint

2014-ben lejár a földvásárlási moratórium - mondta Jávor Benedek LMP-s frakcióvezető. Szerinte a kormánynak segítenie kellene a családi vállalkozásokat, különben azon nem tudnak majd helytállni a külföldről érkező vásárlókkal szemben. Ehelyett Jávor szerinta  kormány Fidezs-közeli gazdálkodóknak oszt állami földeket. "Nagybirtokrendszer épül" - mondta.

15:36
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Összehívnák a nemzetbiztonsági bizottságot

Mile Lajos az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja hétfőn kezdeményezte, hogy azonnal hívják össze a testület rendkívüli ülését - közölte az MTI-vel a párt sajtóosztálya. A közlemény arra hivatkozik, hogy a kormány hétfőn kivételes, sürgős eljárásban kívánja megtárgyalni a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991-es törvény módosítását. Emlékeztetnek rá, hogy az előterjesztő Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter arra hivatkozott: a terület rendezetlensége komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

15:38
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Budai meglepődött, Jávor grimaszol

Budai Gyula válaszol Jávornak. "Meglepve hallom, hogy az LMP ismét aggódik a családi gazdaságokért" - mondta. Szerinte Magyarországon minden szereplőnek helye van a gazdaságban, a kicsinek, a közepesnek, és a nagynak is. Jávor Budai beszéde közben grimaszokat vág.

15:41
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Budai: Ez óvodás módszer

Schiffer is beszél Budai beszéde közben. Budai azt mondta, ez óvodás módszer. Kövér is meginti az LMP-t, szerinte napirend előtt nem válaszolhatnak, "főleg nem kórusban".

15:43
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Balczó: Menjen az IMF!

Balczó Zoltán (Jobbik) szerint a kormány lefeküdt az IMF-nek. Szerinte már 2008-ban is a bankszektor feltőkésítése volt a megállapodás célja. Végre szabadítsák meg a magyar társadalmat az IMF-től - mondta.

15:48
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Korai még az IMF-ről beszélni

Varga Mihály miniszter szerint korai még erről beszélni, mert még nem kötöttek megállapodást az IMF-el, és a kormány világossá tette, vannak feltételek, amelyeket nem fogad el. A 2008-as megállapodást pedig rossznak tartja.

15:52
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Jót tesz a kormány az idősökkel

Orbán Viktor és kormánya ismét tiszteletét tette az idősek felé - címmel a fideszes Iván Lászlóé a szó. Az első Orbán kormány szerinte biztonságot teremtett az idősöknek, utána azonban bizonytalanná vált a helyzetük. Most ismét jót tesz a kormány, például a Művészetek Palotájában osztottak díjakat a 40 éves házasoknak.

15:59
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Magánnyugdíj vs. idősek

Soltész Miklós államtitkár megköszönte a hozzászólást, és abban egyetértett, hogy az előző kormányok nem hoztak jó intézkedéseket. Példának a magánnyugdíj bevezetését hozta, szerinte ugyanis ez veszélybe sodorta a idősek nyugdíjait.

16:03
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

A napirendről szavaznak

Vége a napirend előtti felszólalásoknak.A napirendről szavaznak, köztük a szerencsejátékszabályozás kivételess sürgős tárgyalásáról. Kétharmad szükséges hozzá.

16:06
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Megtárgyalják a nyerőgépek betiltását

Elfogadták a napirend módosítását, így gyorsított eljárásban tárgyalni fogják a szerencsejátékszabályozást.

16:10
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kiss: Nyugdíjemelésre van szükség

Következnek az interpellációk, Kiss Péter (MSZP) szerint ideje lenne már megemelni a nyugdíjakat az infláció miatt. Ez szerinte novemberben lenne esedékes, de a kormány egyelőre nem hozott jogszabályt erről. "Mikor dönt a kormány a nyugdíjak évközi emeléséről? - kérdezte Kiss.

16:15
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay: Lesz nyugdíjemelés

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a kormány novemberben kiegészítő nyugdíjemelést fog végrehajtani. A fedezet benne van a költségvetésben. Szerinte 2011-ben is sikerült megőrizni a nyugdíjak reálértékét. Hozzátette azt is, hogy az MSZP-kormány vette el a 13. havi nyugdíjat. Kiss nem fogadja el a választ, az Országgyűlés igen.

16:19
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Drága sör, száraz Balaton

A Balaton nevű gázló elképesztő állapotban van - mondta Zakó László (Jobbik), aki a turizmusról kérdezi a minisztériumot. Szerinte drága a sör, nincs elég WC, nem járnak pontosan a vonatok, a hazai turisták hűtőtáskából esznek - sorolja a problémákat. Szerinte sok a feketmunkás a szakmában.

16:23
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Dübörög a magyar turizmus

Cséfalvay szerint a turizmus azon ágazatokhoz tartozik, amely már túl van a válságon. Az "apokaliptikus" képet a vendégek száma is cáfolja - mondta. Hollandiából és Oroszországból is többen jönnek, mint tavaly. "Magyarország megőrizte turisztikai vonzerejét" - mondta, sőt hozzátette, hogy rekordbevételre is számítani lehet.

16:26
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

A nyári kánikula cáfolja az államtitkárt

"Panelválaszát nem áll módomban elfogadni" - mondta Zakó. Szerinte a nyári kanikula nem Cséfalvay állításait támasztotta alá, és a nyerőgépek betiltását sem találta jó ötletnek. A Ház elfogadta a választ.

16:28
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Gyúrni járnak az ORFK-ra

"Nem csak az utcákon, hanem a rendőrségen sem tudnak rendet tenni" - mondta Dorosz Dávid (LMP). Szerinte a rendőrség nem tudta visszaszorítani a bűncselekmények számát, és az ORFK Teve utcai épületét sem tudják megfeleően védeni, mert Dorosz szerint oda a minap is kondizók szöktek be gyúrni nagy meglepetést okozva.

16:31
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Ki sugdolózik Kontrát háta mögött?

Kontrát Károly államtitkár válaszol. Igen, igen, igen - mondta a kérdésekre: szerinte a rendet minden törvényes eszközzel biztosítják. Az államtitkár háta mögött Rétvári Bence gugol és Fónagy Jánossal egyeztet valamit hosszan jegyzetelve. Dorosz figyelmesen hallgatja Kontrát válaszát, közben pedig a tollával játszik.

16:36
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kínai citromsavgyár jön Szolnokra

Kilencven millió dolláros kínai beruházást várnak Szolnokra - vettete fel Szalay Ferenc (Fidesz). Fónagy János államtitkár szerint a citromsavgyár megépítését 2013-ra tervezik, és 440 új munkahelyet ígérnek. Az államtitkár szerint a beruházás a helyi kukoricatermelésnek is jót tenne. Fónagy szerint a város számíthat a kormány segítségére, de a részleteket majd később tisztázzák.

16:44
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Ismét a földpályázatokról vitáznak

Súlyos kudarc a földpályázat - mondta Gőgös Zoltán (MSZP). Szerinte még a NFA egyik vezetőjének az unokaöccse is kapott az állami földből, és dicsekedett is vele. Eközen pedig a képviselő szerint már eredményt se hirdetnek nyilvánosan. Gőgös háta mögött párttársai jóízűen beszélgetnek, még a mikrofonba is behallatszik. "Titkolózni Önök szoktak" - mondta Budai Gyula válaszában. Szerinte a pályázatok jogszerűek voltak, az MSZP-nek pedig inkább más mezőgazdasági témákkal kellene törődnie.

16:49
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs mit magyarázni, vissza kell adni

"Szánalmas válasz" - mondta Gőgös Zoltán. Szerinte nincs mit megmagyarázni, vissza kellene adni a földeket. A Ház elfogadta Budai válaszát.

16:51
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Parkolóra van pénz, orvosra nincs?

Apáti István (Jobbik) a kórházakról beszél, szerinte vezetőképzésekre, parkolóépítésre van pénz, egészségügyi szolgáltatásra pedig nincs. Halász János válaszol. Tudja mi ellen tiltakoztunk az előző években? - kérdezte. Vizitdíj, fizetős egészségügy, és hazugság - válaszolt rá saját maga. Szerinte Apáti nem mond igazat, a változtatásokat pedig a betegek érdekében hozzák.

16:56
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Hangoskodtak a képviselők

Balczó Zoltán levezető elnök csendet kér, de csak harmadszori kérésre halkul le a beszélgetés. Varga Zoltán (MSZP) szerint az átalakítások, főleg a járások kialakítása miatt sok köztisztviselőnek szűnik meg a munkahelye. Teljes a bizonytalanság - mondta.

17:02
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Név szerint tudják ki hová megy

Szabó Erika államtitkár megfedte a képviselőt, szerinte a járási hivatalok kialakítása köztisztviselők számára nem jár bizonytalansággal, az állásukat nem fogják elveszíteni. Sok helyen már név szerint tudják, hogy ki fog átmenni, és milyen feladatokat fognak átvinni a járási hivatalokba.

17:07
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Nézzen szembe 300 jegyzővel

Varga szerint Szabó válasza nem nyugtatja meg a köztisztviselőket. Hozzátette, hogy az államtitkárnak szembe kellett volna néznie 300 jegyzővel a múlt héten egy tanácskozáson, és nekik kellett volna tájékoztatást adnia, így nem fogadja el a választ. A Ház elfogadta.

17:15
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kontrát nem szereti a hangulatkeltést

Ruby Gergely (Jobbik) a brutális, nagy nyilvánosságot kapott bűneseteket kérte számon a kormányon, például a pécsi gyilkosságra gondolt. Kontrát Károly államtitkár válaszában a rendőrség teljes átalakításáról beszélt, amely így hatékonyabban tud majd fellépni a bűnözés ellen. Szerinte a bűnözés megelőzése a legfontosabb, és az emberölések számának a lehető legalacsonabbra csökkentése. Kontrát szerint Ruby hangulatkeltő módon ragad ki brutális eseteket. Ruby nem fogadta el a választ, és a felszólalásában még cigányozott egyet. A parlament többsége viszont elfogadta a választ.

17:19
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Hoppá!

Nemény András, MSZP-s képviselő "Mit mondanak a hangok a miniszterelnöknek?" című beszédét kezdte meg. A Bát és Porpác között létesítendő repülőtér megépülésének elmaradását kérte számon, és oligarchákat, Simicska Lajost és Nyerges Zsoltot hozta szóba. Amikor kimondta Nyerges nevét, valaki sokat sejtetően megszólalt mellette: "Hoppá!"

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Nemény András odamond

17:22
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán szerint ez nem komoly

Orbán - lapról olvasva szavait - azt felelte, hogy a külföldi befektetések esetében is az emberek érdekeit tartják szem előtt, ennek megfelelően minősítik kiemelt beruházássá a legmegfelelőbbeket. A Szombathely környéki fejlesztés terve nem volt komoly szerinte, ezért szüntették meg a kiemelt beruházási  minősítést. A miniszterelnök sem a Simicskára, sem a Nyergesre vonatkozó megjegyzésről nem vett tudomást, úgyhogy Nemény viszontválaszában megismételte az összeesküvésükre vonatkozó szavait, de Orbánt ezzel sem tudta csőbe húzni.

17:27
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz tandíj, ígérte Orbán

Dúró Dóra (Jobbik) kérdezi a miniszterelnököt, a tandíjjal kapcsolatban. A 2008-as szovciális népszavazás idején Orbán még határozottan elutasította a tandíjat, míg jelenleg éppen ellenkezőképpen gondolkodik, mondta Dúró, felméréseket idézve. A Fidesz kormányalakítása óta másfélszeresére nőtt a kivándorlási kedv - jegyezte meg. Orbán a válaszában felsorolta, milyen intézkedéseket hozott a kormány a fiatalok munkába állásának megsegítésére. Tandíj nem lesz, a kormány minden diákot támogatásban részesít - jelentette ki. Dúró szerint attól, hogy önköltségnek nevezik, még van tandíj. Orbán erre azt válaszolta, a diákhitel és a tandíj nem ugyanaz.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

17:30
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Mi a túró történt?

Szabó Tímea a Jobbik "rendfenntartónak" nevezett gyűléseiről, például a devecseriről kérdezi a belügyminisztert, ahol szerinte cigányellenes jelszabvakat hangoztató, önjelölt rendfenntartó csoportokat hagytak masírozni. Mi a túró történt augusztus 25-én Csókakőn? - kérdezte még az LMP-s képviselő, egy rendőrségi akcióra utalva.

17:34
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér szerint a rendőrség él

A magyar rendőrség él, fegyelmezettebb és szakszerűbb, mint korábban bármikor volt - mondta Pintér, aki szerint nem kell aggódni a rendért és a közbiztonságért. Szabó az azonnali kérdésre adott választ nem fogadta el.

17:37
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Simort hiányolta egy fideszes

A fideszes Balla György Braun Róbert tanácsadói szuerepéről szerette volna kérdezni Simor András jegybankelnököt. Azt állítja, hogy Ballán keresztül a szocialisták gyakorolnak befolyást Simorr és a jegybank irányítására. Simor nem jött el az ülésre, úgyhogy Balla azt mondta, megvárja, amíg személyesen a jegybankelnök tud neki válaszolni. Az ülést levezető elnök, Balczó a riposztra azt mondta, "ilyen hosszan még az a szó, hogy nem, nem hangzott el a Házban".

17:42
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Miért? - kérdezte Kovács László

Kovács László (MSZP) a miniszterelnöknek "Miért?" címmel tesz fel kérdést, amely az azeri baltás gyilkos kiadatásáról szól. A teremben a cím hallattán eluralkodott a derültség, a levezető elnök kénytelen volt udvariasan figyelmet kérni. Orbán azt felelte, szerinte Magyarország helyes és igazságos döntést hozott, és a törvények szellemében járt el, és ezzel a lépéssel kiszállt az örmény-azeri konfliktusból.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Kovács László kérdezi Orbánt

17:50
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán lehűtötte a cigányozó jobbikost

Mirkóczki Ádám (Jobbik) a cigány-magyar együttélésről tesz fel kérdést, szerinte az országot elképesztő bűncselekményhullám sújtja, amelyet "csak az nem lát, aki nem akar". "Bizonyos bűnözői köröknek" nevezte a romákat. Orbán Viktor szerint nem lehet néhány percben megbeszélni ezt a kérdést. A jobbikosoktól folyamatosan általánosítást, előítéleteket, provokációt kapunk a cigányokat érintő kérdésekben. Orbán ehelyett értelmesen szeretne beszélni a kérdésről. Magyarországon nem lesz kettős mérce, sem megkülönböztetést, sem a jogok, sem a kötelezettségek terén - jelentette ki.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

17:53
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Újra a tandíjról

Osztojkán Ágnes (LMP) is a tandíjról kérdezett és a továbbtanulók problémáiról beszélt. Azt mondta, a falusi gyerekeknek szinte semmilyen lehetősége nincs már a továbbtanulásra. A szavait végig hangos beszéddel kísérték a képviselők, Osztojkán egyszer bosszúsan hátra is fordult és szünetet tartott, amíg csend lett a közelében.

17:57
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

A falusiakkal viccelődött Orbán

A pártomból többen vagyunk itt, mint az önök frakciójában összesen, akik faluról kerültek egyetemre - mondta Osztojkánnak Orbán, nagy nevetést.

18:06
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány gondolkodva néz - kép

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

18:10
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Így hallgatják Orbánt

Szijjártó Péter mosolyogva simogatja a nyakkendőjét, Kocsis Máté unatkozva mered maga elé, Rogán Antal pedig a papírjaiba mélyed, miközben Orbán Viktor Volner János jobbikos képviselőnek válaszol az IMF-megállapodásról szóló kérdése. Az utolsó megjegyzését, amelyben a szocialistáknak helyez el egy fricskát, mosolyogva tapsolják meg.

18:13
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kellenek a haverok

Vágó Gábor (LMP) szerint azt látják az egyszerű állampolgárok, hogy csak az jut itthon az uniós húsosfazékhoz, akinek "van haverja". A fideszes fejlesztéspolitika nyomán a gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lesznek, akárcsak a szocialisták alatt.

18:18
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kérem, ha lehiggad, támogasson

Orbán a válaszában azt mondta, a kurucos kifejezései ellenére nem kérdőjelezi meg Vágó jószándékát. A miniszterelnök szerint ha a fennálló intézményrendszert átalakították volna, akkor lehet, hogy nem sikerült volna azt az EU-val elfogadtatni. Fellegi Tamás minisztersége alatt ezért úgy döntöttek, hogy inkább nem nyúlnak a rendszerhez, hanem megpróbálják a meglévőt hatékonyabbá tenni. "Kérem önt, hogy amikor lehiggad, támogassa a gazdaságpolitikánkat" - mondta. Vágó viszontválaszában azt mondta, a rendszer mégis a nagyoknak kedvez, nem pedig az egyszerű vállalkozóknak. Orbán türelmesen magyarázva mondta, hogy nem nagyon vannak kifejezetten a kisvállalkozásoknak adható források, és ez a Fidesz-kormány előtti rendszer öröksége.

18:20
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánnal együtt sokan távoznak

Az írásban feltett kérdések következnek. A miniszterelnök távozott, a képviselők egy jelentős része követte. Balczó Zoltán, az ülést vezető elnök azt kérte, akik úgy érzik, hogy Orbánnal együtt szeretnék elhagyni a termet, tegyék meg gyorsan. Később bosszúsan kérdezte, hogy valamilyen baráti kör alakul-e a patkóban éppen, mert a trécselésre nincs idő. A terem csaknem kiürült.

18:26
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Egy pátriárka ellátogatott az ülésre - kép

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Bisár Butrosz ar-Rai, Libanon maronita pátriárkája ellátogatott a parlamenti ülésre, ahol a díszpáholyban kapott helyet

18:33
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Ma van a lakhatási szegénység világnapja

Vágó Gábor (LMP) felszólalásából kiderült, hogy a lakhatási szegénységnek is van világnapja, ez ma - pontosabban minden október első hétfőjén - van.

18:42
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Még három kérdés

Az írásban feltett, hétfőre tervezett kérdések listáját itt találja meg. A nyolcból még három van hátra, eddig LMP-s, MSZP-s, jobbikos és fideszes kévoselők is felszólaltak. Lesz még kérdés az iskolatejről, a társasházakról és a külföldről visszatoloncolt romákról.

18:47
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kis szünet

A jobbikos Ferenczi Gábor felháborodott azon, hogy nem tudta feltenni az iskolatejről szóló kérdését, mert az illetékes államtitkár éppen nem volt a teremben, hogy válaszoljon. Az ülést vezető elnök ezért tizenöt perc szünetet rendelt el, hogy a kormány képviselőjének legyen ideje megjelenni az ülésteremben.

18:53
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP nem vitázik a félkarú rablókról

Az LMP nem vesz a pénznyerő játékautomaták működésének megszüntetéséről szóló kivételes sürgős eljárás során a parlament munkájában  - mondta egy újságírói kérdésre válaszolva Schiffer András a parlamentben. Az LMP-s politikus hangsúlyozta, a jogszabály céljával személy szerint egyetért, de frakciójuk továbbra sem vesz részt a kivételes, sürgős eljárásokban, mert az a "parlamentarizmus megcsúfolása". Schiffer azt mondta, "az ember mindig gyanakszik", amikor a fideszes képviselők sürgős és kivételes eljárással nyújtanak be egy javaslatot. Kiváltképp gyanús ha sürgős eljárás során a "szerencsejáték törvénnyel buherálnak" - tette hozzá a képviselő, aki emlékeztetett arra, hogy a jogszabályhoz tavaly szeptemberben és novemberben zárószavazás előtti módosítóval nyúlt hozzá a kormányoldal. A képviselő kijelentette, mindenkiben joggal merül fel a kérdés: kinek az érdekét szolgálja ez a sürgősség.

A pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolja a kormány, gépeket a jövőben kizárólag koncessziós kaszinókban lehetne üzemeltetni - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után. A kormány a nap folyamán be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését. A parlament ezért - kivételes sürgős eljárással - várhatóan már kedd délután elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így "a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva" a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek - mondta az államtitkár. Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

18:57
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

A diadalittas MSZP - kép

Botka László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője, Szeged polgármestere napirend előtti felszólalásában mutatta be Horváth Zsoltot, Dunaföldvár új független polgármesterét, az MSZP Tolna megyei elnökhelyettesét, aki a képen a páholyból integet.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Horváth Zsolt független önkormányzati képviselő a szavazatok 57 százalékának megszerzésével nyerte meg a dunaföldvári polgármester-választást a Fidesz-KDNP jelöltjével, Jákli Mihállyal szemben. Az MSZP úgy értékelte a győzelmét, hogy a Fidesz jelöltjei legyőzhetők.

19:01
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Folytatódik az ülés

Újra kezdődött az ülés, Ferenczi Gábor elmondhatja a felszólalását arról, hogy iskolatejet az egykorú gyerekek csak tíz százaléka kap. Arra kíváncsi, hogy miért nem juthat hozzá minden magyar gyerek - és óvoda és iskola - a napi ajánlott két és fél deciliter tejhez. Illés Zoltán államtitkár válaszol.

19:06
október 01, 2012
Vágólapra másolva!

Jönnek a szavazások

Véget ért a kérdések órája. Negyed hatig újabb szünetet rendelt elk Balczó Zoltán, azután pedig szavazáésok kezdődnek. Az elnök azt kérte, addigra mindenki érjen be a terembe. Élő közvetítésünket befejezzük, a fontosabb szavazásokról, döntésekről tudósítunk.